Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus811.01.20217
Kaupunginhallitus1918.01.20217

1838-2016 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös / asemakaavan muutos: Tammitien kulma

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut Tammitien asemakaavan muutoksen. Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että se merkitsee hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen ja samalla päättää käynnistää uudelleen Tammitien kulman asemakaavan muutoksen välittömästi.

Kh § 8

Ympäristölakimies Nina Mattila 7.1.2021:

Kaupunginvaltuusto on 9.12.2019 § 175 hyväksynyt Nummen (11) kortteliin 51 (os. Vanha Hämeentie, Tammitie ja Hakakatu) asemakaavan muutoksen. Kaavamuutoksen tavoitteena oli muuttaa alueen 20-50 vuotta vanhojen asemakaavojen pääosin pienteollisuustoimintaa edistävä sisältö 2-5 kerroksisen kerrostaloasumisen käyttöön. Vanha Hämeentien varrella tontilla 853-11-51-28 sijaitseva rakennus oli merkitty suojeltavaksi. Paikallinen omakotiyhdistys valitti valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaati valtuuston päätöksen kumoamista sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Turun hallinto-oikeus on valituksen takia kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen. Valittajan oikeudenkäyntikuluvaatimus on hylätty, koska valittaja on vaatinut kaavan muuttamista koskevien aloitteiden tekijöitä korvaamaan oikeudenkäyntikulut. Aloitteen tekijät eivät ole ei ole oikeudenkäynnin osapuoli asemakaavan muutosta koskevassa valitusasiassa eikä heitä näin ollen voi velvoittaa korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikuluja.

Turun hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, ettei asemakaava kaikkien rakennusalojen osalta ohjaa rakentamista rakentamisen korkeuden osalta siten kuin asemakaavan tarkoitus ja ohjaustavoite edellyttävät. Valituksen mukaan kerrostalot eivät sovi alueelle ja heikentävät elinympäristön laatua ja viihtyisyyttä sekä rakennetun ympäristön arvojen säilymistä. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asemakaavan tarkoituksena on muun ohella rakentamisen yksityiskohtainen järjestäminen ja ohjaaminen kaupunki- ja maisemakuvan sekä olemassa olevan rakennuskannan käytön edistämisen ja kaavan muun ohjaustavoitteen edellyttämällä tavalla. Kaavaselostuksessa on kerrottu, että asuinrakennusten rakentaminen alueella on mahdollista kahdesta viiteen kerrosta korkeina. Pääasiassa asuinrakennuksissa olisi 3-4 kerrosta, mutta Vanhan Hämeentien varrella kaksi. Vanhan Hämeentien varren rakentaminen suhteutettaisiin kaavaselostuksen mukaan niin sanotun keltaisen talon (kaavassa suojeltavaksi esitetty tontin 853-11-51-28 rakennus) harja- ja räystäskorkeuksiin olevan maanpinnan korkeuden mukaan ja kauempana Vanhasta Hämeentiestä harjakorkeus nousisi enimmillään neljä metriä tasoon +45,00. Kaavaselostus ei kuitenkaan ole osa oikeusvaikutuksellista asemakaavaa eikä kaavaselostuksella ole välitöntä oikeudellista merkitystä harkittaessa, millaisen rakentamisen asemakaava sallii. Rakennusaloilla ak-1 ja ak-3 rakentamista on ohjattu kaavakartalla rajoittamalla rakennusten enimmäiskorkeutta vain korttelin 51 länsireunan ja korttelin 124 itäreunan osalta, vaikka ak-1 ja ak-3 rakennusaloja on osoitettu myös muualle kuin korttelialueiden länsi- ja itäreunoille. Kaava ei ole siis riittävällä tarkkuustasolla ohjannut rakentamista, koska kaava-alueella on rakennusaloja, jotka eivät haon tulkinnan mukaan sijaitse korttelialueen 51 länsi eikä korttelialueen 124 itäreunalla ja joilla ei ole ohjattu rakentamisen korkeutta kaavamääräyksellä. Turun hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, kun rakentamisen korkeutta ei ole ohjattu kaavakartalla ja määräyksillä kaikkien rakennusalojen osalta, ei ole mahdollista arvioida, täyttääkö kaava maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset kaavan sisältövaatimukset. Koska Turun hallinto-oikeus on kumonnut kaavan tällä perusteella, se ei ole lausunut muista valitusperusteista.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Koska hallinto-oikeus on päätöksellään kumonnut kaupunginvaltuuston tekemän kaavan hyväksymispäätöksen, muilla kuin kaupungilla ei ole oikeutta hakea muutosta hallinto-oikeuden päätökseen (MRL 191.4 §).

Tarkoituksenmukaisinta on tyytyä hallinto-oikeuden päätökseen ja käynnistää alueen kaavoitus välittömästi uudelleen. Päätöksestä valittaminen pitkittäisi prosessia ja lopputulos olisi epävarma. Valittaminen edellyttäisi korkeimman hallinto-oikeuden myöntämää valituslupaa. Uudelleen käynnistettävässä kaavoitusprosessissa tulee rakentamista ohjata myös korkeuden osalta ottaen huomioon alueen erityispiirteet.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.

Samalla kaupunginhallitus päättää käynnistää uudelleen Tammitien kulman asemakaavan muutoksen välittömästi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ruohosen Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 19

Pöydältä 11.1.2021 § 8

Kaupunginjohtaja Minna Arve 15.1.2021:

Pöydällepanon aikana on selvitetty eri oikeusasteiden käytäntöä liittyen rakentamiskorkeuden määrittelyyn kaavakartalla. Koska maankäyttö- ja rakennuslaissa ei säädetä, miten rakentamisen korkeutta tulisi rajata kaavakartalla, tähän olisi syytä saada korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu.

Korkeimman hallinto-oikeuden oikeuskäytännössä ei ole kattavasti arvioitu rakentamisen korkeuden rajaamiseen asemakaavoituksessa liittyviä kysymyksiä. Turun hallinto-oikeus ei ole myöskään huomioinut rakentamista ohjaavia kaavamääräyksiä kokonaisuutena eikä ole arvioinut kaavan mahdollistamaa muutosta suhteessa voimassa olevan kaavan mahdollistamaan maankäyttöön. Lisäksi Turun hallinto-oikeus on kumonnut kaavan kokonaisuudessaan, vaikka se on arvioinut, että asemakaava ei ohjaa riittävästi rakentamista vain tietyillä kaavan rakennusaloilla.

Edellä kuvatuista syistä kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun hallinto-oikeuden päätöksestä haetaan valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta liitteen 1 mukaisesti. Tästä huolimatta Tammitien kulman kaavamuutos on kuitenkin syytä käynnistää välittömästi uudelleen, koska valitusasian käsittely KHO:ssa tulee todennäköisesti kestämään kauemmin kuin uuden kaavaprosessin läpivienti Turun kaupungissa. Lisäksi on mahdollista, ettei KHO myönnä Turun kaupungille valituslupaa ko. asiassa.

On huomioitava myös se mahdollisuus, että KHO palauttaa asian oman käsittelynsä jälkeen (käsittelyaika keskimäärin noin vuosi) Turun hallinto-oikeuden käsiteltäväksi niiden valitusperusteiden osalta, joihin hallinto-oikeus ei ole nyt tiedoksi merkittävässä päätöksessään ottanut kantaa. Mikäli asia palautuu Turun hallinto-oikeuden käsittelyyn ja hallinto-oikeus tuolloin ratkaisee asian valittajan vahingoksi, valittajalla on oikeus hakea valituslupaa KHO:lta.

Liite 1Valituslupahakemus ja valitus

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.

Samalla kaupunginhallitus päätti käynnistää uudelleen Tammitien kulman asemakaavan muutoksen välittömästi.

Päätös asiassa tehtiin äänin 5-9.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Miikkola, Aaltonen, Azizi, Vierimaa ja Ruohonen.

Rinteen Lindforsin kannattamana tekemän, kaupunginhallituksen päätökseksi tulleen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Elo, Peltonen, Maaskola, Laivoranta, Sundqvist, Weber ja Vornanen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 19
Liite 1:Valituslupahakemus ja valitus