Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus57317.12.20204

8650-2020 (01 01 00)

Neljän sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluihin perustettaan neljä sosiaalityöntekijän virkaa

Kh § 573

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 13.11.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluihin perustetaan yhteensä neljä uutta sosiaalityöntekijän virkaa.

Perustettavaksi esitetyistä viroista yksi sijoittuu sosiaalipäivystykseen, kaksi jälkihuoltoon ja yksi aikuissosiaalityön yksikköön. Kaikkien nyt perustettavaksi esitettyjen virkojen työtehtäviä on hoidettu aiemmin tilapäisellä määräaikaisella henkilöstöllä.

Sosiaalipäivystykseen perustettavaksi esitetyn viran tarve liittyy säädöksiin, jotka edellyttävät, että kunnissa on valmius vastata kiireelliseen avun tarpeeseen. Tilapäinen määräaikainen sosiaalityöntekijä on aiemmin turvannut valmiutta jalkautumiseen virka-ajalla sekä osaltaan varmistanut lastensuojelulain 26 §: n mukaisissa määräajoissa pysymisen ja erityisesti seitsemän arkipäivän käsittelyajan toteutumisen. Mahdollinen työntekijävaje nähdään työsuojelullisena- ja asiakasturvallisuuskysymyksenä. Tehtävässä on ollut tilapäinen määräaikainen sosiaalityöntekijä vuoden 2019 alusta lukien.

Jälkihuoltoon perustettavaksi esitettyjen kahden sosiaalityöntekijän viran tarve liittyy esityksen mukaan lastensuojelulaissa 1.1.2020 lukien tulleeseen muutokseen, jolla aiempi jälkihuolto-oikeus 21 ikävuoteen saakka on muutettu oikeudeksi jälkihuoltoon 25-vuotiaaksi saakka.

Muutos lisää jälkihuollon asiakasmäärää vuositasolla 60–70 asiakkaalla. Esityksen mukaan ilman riittävää sosiaalityöntekijäresurssia asiakasmäärät kasvavat kohtuuttomiksi, eikä jälkihuollon piirissä oleville nuorille kyetä tarjoamaan riittävää tukea itsenäistymisen tueksi.

Jälkihuollossa on edellä kuvatuissa tehtävässä ollut kaksi tilapäistä määräaikaista sosiaalityöntekijää, toinen 1.11.2019 lukien ja toinen 1.4.2020 lukien.

Aikuissosiaalityöhön perustettavaksi esitetyn sosiaalityöntekijän viran tarve liittyy asiakasmäärän kasvuun. Tällä hetkellä aikuissosiaalityön yksikössä työskentelee kymmenen sosiaalityöntekijää, joilla kullakin on tällä hetkellä noin 105 - 110 asiakasta. Asiakasmäärä näkyy ajanvarausjonojen pituudessa ja sosiaalityöntekijöiden kuormittuneisuudessa. Pisimmillään ajanvarausjono on yli kolme kuukautta.

Aikuissosiaalityössä on edellä kuvatussa tehtävässä ollut tilapäinen määräaikainen sosiaalityöntekijä 7.11.2019 lukien.

Kaikki neljä perustettavaksi esitettyä sosiaalityöntekijöiden virkaa sisältyvät hyvinvointitoimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmaan ja esityksen mukaan kustannusvaikutus on huomioitu palvelualueen vuoden 2020 budjetissa.

Hyvinvointitoimialalta on 29.10 .2020 tullut lisäperusteluja sosiaalityöntekijän virkojen perustamisesitykseen. Lisäselvityksessä on kuvattu tarkemmin sosiaalityöntekijän virkojen tarvetta. Mm. asiakasmäärien kasvua ja resurssipulasta aiheutuvia ongelmia on lisäselvityksessä kuvattu tarkemmin.

Toimialajohtajan esityksessä ja saadussa lisäselvityksessä esitettyjen perustelujen pohjalta ei konsernihallinnon henkilöstöyksiköllä perusteita lausua sosiaalityöntekijän virkojen tarpeen osalta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan tulevien vuosien talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Konsernihallinnon henkilöstöyksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Liite 1Lomake viran perustamisesta/sosiaalipäivystys

Liite 2Lomake viran perustamisesta/jälkihuolto

Liite 3Lomake viran perustamisesta/aikuissosiaalityö

Liite 4Lisäperustelut sosiaalityöntekijöiden virkojen perustamisesitykseen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.12.2020 lukien yhteensä neljä sosiaalityöntekijän virkaa (KVTES/04SOS04A), joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 817/2015 mukaan ja joiden tehtäväkohtaiset palkat määräytyvät seuraavasti:

ja, että virat saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 573
Liite 1:Lomake viran perustamisesta/sosiaalipäivystys
Liite 2:Lomake viran perustamisesta/jälkihuolto
Liite 3:Lomake viran perustamisesta/aikuissosiaalityö
Liite 4:Lisäperustelut sosiaalityöntekijöiden virkojen perustamisesitykseen