Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus57217.12.20203

7271-2020 (01 01 00)

Gastroenterologian erikoislääkärin viran perustaminen hyvinvointitoimialan sairaalapalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan sairaalapalveluihin perustetaan erikoislääkärin virka 1.12.2020 lukien.

Kh § 572

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 13.11.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle sairaalapalveluihin perustetaan 1.8.2020 lukien erikoislääkärin virka (LS/L3SL3000), jonka tehtäväkohtainen palkka on 5.415,50 €/kk (LS/L3SL3000) ja viran kelpoisuusvaatimuksena on erikoislääkärin oikeus virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla. Toimialajohtaja on lisäksi esittänyt, että perustettava virka saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

Toimialan esityksen mukaan gastroenterologian poliklinikalla on ollut tilapäinen erikoislääkärin virka 3.4.2018 alkaen. Gastroenterologisten tutkimusten ja hoidon tarve on jatkuvasti lisääntyvä. Tarvetta tulevat edelleen lisäämään mm. mahdollinen paksusuolen syövän seulontatutkimusten käynnistyminen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja maksasairauksien yleistyminen. Oman tutkimus- ja hoitoresurssin niukkuuden vuoksi on jouduttu hankkimaan tutkimuksia ostopalveluna merkittävissä määrin, vuonna 2020 arvoltaan 163 000 euroa ja vuosien 2018-19 aikana 237 000 euron arvosta. Ostoista huolimatta jonotilanne on epätyydyttävä. Omaa toimintaa on jouduttu keskittämään erityisesti tähystystoimintaan vastaanottotoiminnan osuuden kustannuksella.     

Esityksen mukaan sairaalan tutkimus- ja hoitoresurssin lisäämisellä voidaan välttää ostoina hankittavia tutkimuksia, saada jonotilanne vaatimusten mukaisiksi sekä voidaan huolehtia riittävistä vastaanottokäynneistä. Erikoislääkärin viran tarve on ilmeinen ja pysyvä, ja siksi toimiala on esittänyt, että tilapäisen erikoislääkärin virka (vakanssinumero 923196) muutetaan vakituiseksi erikoislääkärin viraksi 1.8.2020 alkaen.

Esityksen mukaan viran perustamisen kustannusvaikutus kuluvana vuonna on 37.000 € ja vuositasolla 88.500 €. Viran perustaminen on hyväksytty hyvinvointitoimialan vuoden 2020 henkilöstösuunnitelmassa ja määrärahat ovat talousarviossa.     

Kustannusvaikutusta laskettaessa on syytä huomioida, että lääkärisopimuksen liitteen 3 piiriin kuuluville lääkäreille maksetaan tehtäväkohtaisen palkan ja työkokemuslisän lisäksi lääkärintodistuksista ja lausunnoista. Kokonaiskustannusvaikutusta lisäävät myös päivystyskorvaukset. Em. korvausten yhteenlaskettu suuruus vaihtelee lääkärikohtaisesti hyvin paljon. Enimmillään em. korvausten suuruus voi olla vuositasolla yli 10.000 euroa.

Hyvinvointitoimialalta on 29.10.2020 tullut lisäselvitys gastroenterologian erikoislääkärin viran perustamisesta. Lisäselvityksessä on eritelty tarkemmin mm. ostopalveluiden kustannuksia gastroenterologiassa. Selvityksessä on pyritty vertaamaan ostopalveluiden kustannuksia oman toiminnan kustannuksiin.  Selvityksessä on todettu mm., että kokonaiskustannusten arviointi ostotutkimusten ja oman tuotannon välillä on haasteellista. Viran perustamisesta saatavaa kustannushyötyä ei siis voida tarkkaan arvioida. Tästä huolimatta hyvinvointitoimialan näkemyksen mukaan erikoislääkärin viran perustaminen on perusteltua.

Toimialajohtajan esityksessä ja saadussa lisäselvityksessä esitettyjen perustelujen pohjalta ei konsernihallinnon henkilöstöyksiköllä ole perusteita lausua erikoislääkärin viran tarpeen osalta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Viran perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan vuoden 2020 sekä sitä seuraavien vuosien talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Konsernihallinnon henkilöstöyksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen. Erikoislääkärin viran tehtäväkohtainen palkka on 1.8.2020 voimaan tulleen yleiskorotuksen jälkeen 5483,19 €/kk.

Liite 1Lomake viran perustamisesta

Liite 2Lisäselvitys Gastroenterologian erikoislääkärin viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 572
Liite 1:Lomake viran perustamisesta
Liite 2:Lisäselvitys Gastroenterologian erikoislääkärin viran perustamisesta