Gastroenterologian erikoislääkärin tilapäisen viran vakinaistaminen Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluissa – lisäselvitys liittyen 14.5.2020 tehtyyn esitykseen

 

Tekstissä on mainittu eräitä yksityisen sektorin hintatietoja, jotka eivät ole julkisia.

 

Tehtyyn tilapäisen gastroenterologian erikoislääkärin viran vakinaistamisesitykseen on pyydetty lisäselvitys kustannusvertailusta.

 

Vuonna 2020 ostoina hankittavien mahasuolikanavien tutkimusten arvo on enintään 163 000 €. Jos arvioidaan, että tutkimukset jakautuvat tasan paksusuolen ja mahan tähystyksiin eikä lisäkustannuksia huomioida lainkaan, niin tällä kustannuksella hankittavien tutkimusten määrä olisi 403 kappaletta. Parhaillaan tehtävät hankinnat tähystystutkimusten osalta Terveystalosta on hinnoiteltu siten, että paksusuolen tähystys maksaa 478 euroa, polyypinpoisto 200 € ja sedaatio 100 euroa. Polyypinpoistoja tulee keskimäärin arvioiden 20 - 30 %:ssa tutkimuksia, kevyt sedaatio on varsin yleinen. Perustutkimuksena tehtävä mahantähystys maksaa 329,50 € lisättynä mahdollisen polyypinpoiston ja sedaation hinnalla. Käynnissä olevien ostojen sisältöä ei ole tarkemmin avattu eikä tässä vaiheessa ole mahdollista arvioida tutkimusten keskimääräistä hintaa kokonaisuudessaan. Tähän mennessä on tullut vasta yksi laskutus 20 potilaan tutkimuksista. Näissä tutkimuksissa sedaatiota oli käytetty noin puolessa tutkimuksista ja polyypin poisto oli tehty viidelle potilaalle eli 25 %:ssa tutkimuksia. Näillä perusteilla alustavan arvion mukaan todellinen määrä tullee olemaan noin 250 potilaan tutkimusta 163 000 euron kustannuksella.

 

Vuonna 2018 sairaalapalveluissa tehtiin terveyspalvelujen controller Välilän ja ylilääkäri Koskelan kanssa arvio omien tähystystutkimuksien kustannuksista vuoden 2017 lukujen perusteella. Lähtökohtana oli välttää aliarviota. Tuolloin oman tuotannon paksusuolen tähystyksen keskimääräinen hinta oli 562 €, joka käsitti niin mahdollisen sedaation,  patologin lausunnon, näytteen ottamisen,  polyypin poistot ja muut toimenpiteet ja kaikki mahdolliset vyörytykset vuokrista, sairaalan varahenkilöstön kuluista ja hallintokuluista alkaen. Vastaava mahan tähystyksen hinta oli 428 €. Poliklinikkamaksutuottoa ei ole näissä laskettu mukaan. Poliklinikan asiakasmaksu on 41,20 euroa tällä hetkellä, joka vähentää edellä mainittuja summia.

 

Tuolloin laskentaperusteena käytettiin arviota, että lääkärien, hoitohenkilöstön ja muun henkilöstön työpanoksesta sekä kaikista muista kuluista 85 % ohjautuisi tähystystoimintaan. Tämä osuus oli varovaisuussyistä yliarvioitu, esim. vain osa hoitohenkilöstöstä osallistuu tähystystoimintaan. Prosenttiosuus vaikuttaa hintaan merkittävästi.

 

Oman tuotannon hintaan vaikuttaa merkittävästi myös tutkimusmäärä. Tähystyslaitteiden vuokra on uudessakin sopimuksessa sidottu määrään: jos tutkimuksia tehdään enintään 1000/vuosi, vuokra on 258 €/tähystys, jos enintään 2000 tutkimusta/vuosi vuokra on 139 €/tähystys ja jos enintään 3000 tutkimusta/vuosi vuokra on 98 €/tähystys.  

 

Ostoina hankittavien tutkimusten kokonaismenot eivät rajoitu vain tehtyyn tutkimukseen, vaan kuluja syntyy omaan toimintaan ennen ja jälkeen tähystyksen. Lähetteen käsittelystä vastaa sairaalapalvelun erikoislääkäri, joka arvioi potilaan tutkimustarpeen ja riskin sekä pyrkii lähettämään yksityispuolelle soveltuvan potilaan. Hoitaja ja osastosihteerit lähettävät potilaille tiedot tutkimuksen siirrosta ja tekevät merkinnät sairauskertomukseen. Tutkimuksen jälkeen potilas saa tiedot ja jatkohoito-ohjeet terveyskeskuslääkäriltä joko vastaanotolla tai puhelimitse. Osa tähystystutkimuksista (arvioituna muutama prosentti) osoittautuu sellaiseksi, että potilas palautuu sairaalapalveluihin tai Tyksiin uuteen tähystykseen tarvittavan toimenpiteen vaativuuden vuoksi. Terveystalon tutkimushintoihin tulisi lisäksi oman toiminnan vaikeasti laskettavia kuluja ja uusintatutkimusten kustannukset. 

 

Erikoislääkärin tehtävä ei ole pelkästään tähystystoiminta, vaan myös vastaanottotoiminta, konsultointi ja muu perustyö. Erikoislääkärien vastaanottoja on jouduttu resurssipulan vuoksi vähentämään. Gastroenterologian alan tutkimus- ja hoitotarve tulee edelleen lisääntymään tulehduksellisten suolistosairauksien ja maksasairauksien yleistymisen myötä. Samoin verrattain uutena havaintona on sydämen eteisvärinän hoitoon käytettävien veren hyytymistä ehkäisevien lääkehoitojen merkittävä lisääntyminen myös iäkkäillä henkilöillä ja tähän hoitoon liittyvät mahasuolikanavan vuodot. Näistä tulee saadun tiedon mukaan muutamia konsultaatioita päivittäin pelkästään sairaalan sisältä ja osa vaatii kiireellistä tutkimusta.  Paksusuolen syövän seulontatutkimus tulee lisäämään tutkimustarpeita, jos seulonta Turussa käynnistyy. Kansallinen tavoite seulontojen käynnistämiselle on vuosi 2022. Seulontatutkimuksiin liittyviin suolen tähystyksiin on kirjattu erityiset toimenpiteen suorittamisvaatimukset ja suoritettu pakollinen lisäkoulutus.

 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on vuonna 2018 ja uudelleen vuonna 2019 pyytänyt selvityksiä sairaalapalveluiden mahasuolikanavan tutkimusten hoitoon pääsyn ongelmista (Dno 13169-2018). Tutkimuksiin pääsyn tavoiteaikana tulisi olla kolme kuukautta lähetteen käsittelystä myös niissä tapauksissa, joissa tutkimuksen aihe ei ole kiireellinen. Oman tuotannon rajallisuuden vuoksi hoidon saatavuuden määräajoissa ei ole mahdollista pysyä ja ostoista huolimatta tavoiteajat ylittyvät.

 

Viimeksi tehdyn tarjouspyyntökierroksen perusteella tuli vain yksi tarjous tutkimuksista, ja riski kustannusten noususta kasvaa. Mahdollisten palvelutuottajien määrä on vähentynyt yritysten yhdistymisprosessin vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2018 Mehiläinen Oy:n tarjoushinta paksusuolen tähystystutkimuksesta oli 617 € ja tutkimuksen yhteydessä sedaation aikana tehtävän polyypinpoiston hinta oli 1048 €. Verrattuna nykyisen palvelutuottajan tutkimushintoja vuosien 2018 ja 2020 välillä, nousua oli 13 %.   

 

Edellä esitettyjen asioiden perusteella tarkka kokonaiskustannusten arviointi on erityisen haasteellista ostotutkimusten ja oman tuotannon välillä. Erikoislääkäritarve ei rajoitu vain tähystystutkimusten suorittamiseen vaan myös muuhun tehtävään. Vuonna 2018 tehdyssä selvityksessä todettiin, että vuoden 2017 aikana sairaalapalveluissa tehtiin 2534 tähystystutkimusta kahden erikoislääkärin työpanoksella (1267 tutkimusta/lääkäri) kahdessa tutkimushuoneessa, minkä lisäksi lääkärin vastaanottokäyntejä oli 675 käyntiä (338 vastaanottoa/lääkäri).

 

Kokemusperusteisesti on tiedossa, että kolmen erikoislääkärin resurssilla voidaan edellä mainituilla suoritemäärillä päästä tämän hetken tavoitteena olevaan noin 3000 tähystystutkimukseen vuodessa ja saada vastaanottotoiminta sekä tähystystoiminta vastaamaan tämänhetkistä tarvetta ja voidaan luopua palvelujen ostoista. Suoritemääriä ja jonotilannetta seurataan säännöllisesti.

 

 

Turku 8.10.2020

 

Kari Koskela

ylilääkäri