Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39014.09.202018

7214-2020 (08 00 00, 00 04 01, 08 01 00)

Lausunto luonnoksista Varsinais-Suomen ja Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmiksi

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen liitto on päivittänyt Varsinais-Suomen ja Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmat ja pyytää niistä lausuntoa. Turun kaupungille ovat tärkeitä toimivat yhteydet maakunnan sisällä ja sen ulkopuolelle. Turun lentoyhteyksien kehittäminen, Tunnin juna ja kehätien parantaminen ovat hankkeista kärkipäässä, samoin kuin Turun raitiotie. Kaupunkiseudulla on tärkeää kehittää edelleen kestävää liikkumista eli joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä. Jotta liikennejärjestelmän kunnianhimoinen kehittäminen on mahdollista esitetyssä aikataulussa, on syytä kiinnittää enemmän huomiota myös eri osapuolten rahoitusmenetelmien kehittämiseen.

Kh § 390

Kaupunkiympäristötoimia, liikenneinsinööri Jaana Mäkinen ja maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 9.9.2020:

Lausuntopyyntö

Varsinais-Suomen liitto pyytää lausuntoa Varsinais-Suomen ja Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnoksista 11.9.2020 mennessä. Lausunnon antamiselle on pyydetty ja saatu lisäaikaa 30.9.2020 saakka. Lausuntopyynnössä kuvataan suunnitelmaluonnoksia ja niiden laatimista seuraavasti:

”Varsinais-Suomen ja Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmien päivitystyö käynnistettiin yhteistyössä maakunnan kuntien ja ELY-keskuksen kanssa huhtikuussa 2019. Maakunnan ja kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmia on päivitetty yhteisessä prosessissa, joka on ajoittunut samaan aikaan ensimmäisen valtakunnallisen 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman ja neljän maakunnan yhteisen Etelä-Suomen liikennestrategian laatimisprosessien kanssa.

Suunnitelmien päivitysprosessissa suunnittelun taustaksi analysoitiin yhteiskunnan muutostekijöiden, kuten talouden ja elinkeinorakenteen, väestönkehityksen ja kaupungistumisen sekä työssäkäynnin, vapaa-ajan ja elämäntapojen muutosten kehityssuuntia ja vaikutuksia liikennejärjestelmään mm. skenaario- ja Turun seudun liikennemallitarkastelujen avulla.

Molemmista suunnitelmista on laadittu erilliset raporttiluonnokset, jotka sisältävät toimintaympäristökuvauksen, tavoitteet, kehittämisteemat ja toimenpideohjelmat.

Liikennejärjestelmäsuunnitelmien päivityksen ohjausryhmä hyväksyi luonnokset osaltaan kokouksessaan 29.5.2020. Varsinais-Suomen maakuntahallitus hyväksyi suunnitelmaluonnokset lausunnoille kokouksessaan 15.6.2020. Maakuntahallitus teki raporttiluonnoksista huomioita seuraavista aiheista, jotka nostetaan vahvemmin esille lopullisessa suunnitelmassa: SOTE-palvelujen ja -yhteyksien sekä liikennejärjestelmäsuunnitelmien vahvempi yhteen kytkentä, koronapandemian vaikutukset liikenteeseen, lähimatkailun merkitys, seudullisten matkaketjujen toimivuus ja liityntäpysäköinti, sekä ympärivuotisen pyöräilyn turvallisuuden ja olosuhteiden kehittäminen mm. Saariston rengastiellä. Lisäksi maantien 280 parantaminen toivottiin kirjattavan toimenpideohjelmaan.

Tavoitteena on, että maakuntahallitus hyväksyy Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelman lausuntokierroksen jälkeen ja merkitsee samalla tiedoksi sitä tarkentavan Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman. Vastaavasti Turun kaupunkiseudun kunnat hyväksyvät kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman ja merkitsevät tiedoksi sen taustalla olevan Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelman.”

Lausunto

Turun kaupunki pitää lausunnolla olevia suunnitelmia huolellisesti laadittuina. Toimintaympäristön muutoksen kuvaaminen suunnitelmissa antaa hyvän pohjan tällaisten pitkälle tulevaisuuteen ulottuvien suunnitelmien laatimiselle. Suunnitelmien tavoitteet ovat yhdensuuntaisia kaupungin ilmastotoimia, liikkumista ja kaupunkikehitystä koskevien tavoitteiden kanssa.

Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Varsinais-Suomen liikennejärjestelmässä on esitetty neljä kehittämisteemaa ja joukko kutakin teemaa toteuttavia kärkitehtäviä. Suunnitelmassa esitetyt tehtävät ovat kaikki kannatettavia ja Varsinais-Suomen kehityksen kannalta tärkeitä. Alla on esitetty kehittämisteemat ja Turulle erityisen tärkeät kärkitehtävät kussakin teemassa.

1. Varsinais-Suomi osana Eurooppaa ja porttina Skandinaviaan

2. Tehokkaammat ja kestävämmät rannikon ja sisämaan yhteydet

3. Toimivat ja vähäpäästöiset alueelliset yhteydet

4. Kestävä, turvallinen ja terveellinen kaupunki- ja taajamaliikenne

Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelmassa on esitetty neljä tärkeintä isoa kehittämishanketta ja -kokonaisuutta, jotka vastaavat maakunnan liikennejärjestelmän tavoitteisiin. Turun kaupunki pitää tärkeänä toteuttaa näistä kokonaisuuksista lähivuosina erityisesti seuraavat kolme:

Tunnin junaa ja kehätien parantamista on tärkeää pitää vahvasti esillä myös valtakunnallisessa liikennejärjestelmätyössä.

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelma

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa kehittämisteemat on jaettu neljään liikennejärjestelmän osa-alueeseen ja seudun maankäyttöön kytkeytyvään pääteemaan:

1. Viihtyisä jalankulku- ja pyöräkaupunki

2. Vahva joukkoliikennekaupunki

3. Kustannustehokkaat kuljetukset ja kestävämpi autoliikenne

4. Turvallinen liikenne ja viisaat valinnat

Kustakin teemasta on esitetty painopisteet ja kehittämistoimet. Asetetut tavoitteet ovat hyviä ja edistävät myös Turun kaupungin tavoitteita kestävästä liikkumisesta ja liikennejärjestelmästä.

Laadittu Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman toimenpidelista on kunnianhimoinen ja kattava. Kaupunki pystynee kuitenkin pidemmällä tähtäimellä sitoutumaan toimien toteuttamiseen vain rajallisesti. Kuntatalouden haasteet voivat vähentää liikennejärjestelmän kehittämiseen käytettävissä olevaa rahoitusta ja siirtää hankkeita. Lisäksi suunnittelun eteneminen tarkemmalle tasolle voi myös tuoda esiin seikkoja, jotka voivat siirtää tai jopa estää toimien toteutuksen. Toimenpideluettelojen on siksi oltava muutettavissa ja päivitettävissä ns. jatkuvassa liikennejärjestelmätyössä.

Yksityiskohtaisia tarkennuksia toimenpidetaulukoihin on esitetty lausunnon liitteessä. Myös tavoitteelliset liikenneverkot on hyvä ymmärtää nimenomaan tavoitteellisina, ei velvoittavina.

Liite 1Yksityiskohtaiset kommentit toimenpiteisiin

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 2020, luonnos

Oheismateriaali 2Turun seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma 2020, luonnos

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa esittelytekstin mukaisen lausunnon Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 2020:sta ja Turun seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma 2020:sta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen liitto
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta


Liitteet:

Kh § 390
Liite 1:Yksityiskohtaiset kommentit toimenpiteisiin