Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5510.02.20207

917-2020 (01 01 00)

Palveluesimiehen, sosiaalityöntekijän, 9 lastenvalvojan ja 2 lakimies-lastenvalvojan viran perustaminen hyvinvointitoimialalle perheoikeudelliseen yksikköön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialalle perheoikeudelliseen yksikköön perustetaan yhteensä 13 uutta virkaa, jotka tarvitaan perheoikeudellisen yksikön maakunnallistamisen takia.

Kh § 55

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 27.1.2020:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että toimialalle perheoikeudelliseen yksikköön perustetaan yhteensä kolmetoista (13) uutta virkaa. Virat tarvitaan perheoikeudellisen yksikön maakunnallistamisen takia.

Perheoikeudellisen yksikön maakunnallistaminen on yksi Varsinais-Suomen kuntien ja sote-kuntayhtymien sopimista yhteisistä sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistyön tavoitteista ja toimenpiteistä alueellisessa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa. 

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt perheoikeudellisten palvelujen järjestämisen ylikunnallisena yhteistyönä 8.1.2020 § 15 (Dnro 7099-2019). Kaupungin yhteistyötoimikunta on 28.1.2020 § 4 käsitellyt perheoikeudellisten palvelujen tuottamista ylikunnallisena yhteistyönä. Yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen. Yhteistyötoimikunta lisäksi totesi, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on toteutettu.

Perheoikeudelliset palvelut kootaan alueelliseen yksikköön, joka toimii vastuukuntamallilla. Vastuukuntana toimii Turun kaupunki. Uusi maakunnallinen yksikkö aloittaa toimintansa 1.3.2020.

Perheoikeudellisen yksikön toiminnasta syntyvät kustannukset jaetaan sopijakuntien kesken suhteutettuna asukaslukuun. Turun kaupungin kustannukset perheoikeudellisten palvelujen järjestämisestä eivät toiminnan maakunnallistamisen yhteydessä nouse.

Perheoikeudellisten palvelujen tuottamisesta ylikunnallisena yhteistyönä laaditaan kuntien kanssa palvelusopimus. Eräistä sopimuskunnista siirtyy lastenvalvojia Turun kaupungin organisaatioon, siirtyminen tapahtuu lastenvalvojatoimintoa koskevana KVhL 25 § mukaisena liikkeenluovutuksena. Liikkeenluovutuksista laaditaan erilliset sopimukset luovuttavien kuntien tai kuntayhtymien sekä vastaanottajana toimivan Turun kaupungin välille.

Uusi maakunnallinen perheoikeudellinen yksikkö sijoittuu Turun kaupungin organisaatiossa hyvinvointitoimialalle perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueelle. Yksikön pysyvät toimipisteet sijaitsevat Turussa, Salossa, Paraisilla ja Laitilassa. Pysyvien toimipisteiden lisäksi asiakasvastaanottoa järjestetään erikseen määriteltyinä päivinä muissakin alueen jäsenkunnissa ajanvarausperusteisesti.

Uuden yksikön toiminnan käynnistäminen edellyttää, että perheoikeudelliseen yksikköön perustetaan riittävä määrä uusia virkoja, jotta sopimuskunnista siirtyvät lastenvalvojat saadaan sijoitettua Turun kaupungin organisaatioon ja toiminta saadaan suunnitelulla tavalla käynnistettyä. Uusina virkoina uuteen yksiköön tarvitaan 1 palveluesimiehen virka, 2 lakimies-lastenvalvojan virkaa, 9 lastenvalvojan virkaa ja 1 sosiaalityöntekijän virka. Virat tulisi perustaa 1.3.2020 lukien.

Palveluesimiehen viran perustamisen jälkeen nykyinen perheoikeudellisen yksikön esimiesvakanssi johtava lastenvalvoja voidaan lakkauttaa.

Liikkeenluovutuksella Turun kaupungille siirtyvät lastenvalvojat siirtyvät lastenvalvojien vakansseihin. Lastenvalvojat siirtyvät uusiin vakansseihin nykyisillä palkoillaan. Tehtäväkohtaisia palkkoja tullaan tarvittaessa määrittelemään uudelleen, kun tehtävänkuvat on päivitetty.

Kaksi lastenvalvojan virkaa tullaan lakkauttamaan sen jälkeen, kun nyt perustettavaksi esitetyt lakimies- lastenvalvojan virat on saatu täytettyä. Lakimies-lastenvalvojien virat on tarkoitus täyttää KVhL 24 §:n mukaisesti, siirtämällä viranhaltijoita toiseen virkasuhteeseen. KVhl 24 §:n edellyttämän toiminnan tai tehtävien järjestelyyn liittyvä perustellun syyn voidaan katsoa olevan olemassa.

Perustettaviksi esitettävät vakanssit sisältyvät perhe- ja sosiaalipalvelujen vuoden 2020 hyväksyttyyn henkilöstösuunnitelmaan ja ne on huomioitu palvelualueen talousarviossa vuodelle 2020.

Perustettavaksi esitettyjen virkojen toiminnallisen tarpeen osalta strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Toimialan tulee huolehtia, että virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset sisältyvät hyvinvointitoimialan vuoden 2020 sekä sitä seuraavien vuosien talousarvioon.

Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Liitteet 1-4Lomakkeet virkojen perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.3.2020 lukien

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että 1.3.2020 lukien lakkautetaan johtavan lastenvalvojan virka vakanssinumero 300021 ja, että perustettavat virat saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 55
Liite 1:Lomakkeet virkojen perustamisesta
Liite 2:Lomakkeet virkojen perustamisesta
Liite 3:Lomakkeet virkojen perustamisesta
Liite 4:Lomakkeet virkojen perustamisesta
Liite 5:Lomakkeet virkojen perustamisesta