TEHTÄVÄKUVAUSLOMAKE

 

TAUSTATIEDOT

Toimiala

Hyvinvointitoimiala, Perhe- ja sosiaalipalvelut

Hinnoittelukohta

04SOS04A

 

Perusyksikkö/toimintayksikkö

Psykososiaaliset palvelut/Perheoikeudellinen yksikkö

 

Vakanssin

tehtävänimike lakimies-lastenvalvoja

Vakanssinumero

Vakanssille vahvistettu kelpoisuusehto

Vakanssille vahvistettu kelpoisuusehto: Ylempi oikeustieteen tutkinto (OTK/OTM)

 

Henkilön nimi

 

Koulutus

 

 

YLEISKUVAUS TEHTÄVÄSTÄ

Tehtävän tarkoitus (miksi tehtävä on olemassa, miksi sitä tehdään ja keitä varten)

Yksikön lakimiestehtävät: juridinen ohjaaminen ja neuvonta yksikön muille ammattiryhmille lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta, elatusta, isyyttä ja äityttä sekä adoptiota koskevien lakien sekä sosiaalihuoltolain osalta, lainsäädännön seuraaminen, tiedottaminen ja kouluttaminen. Vastausten valmistelu asiakkaiden muutostenhakuihin,isyys- ja elatusapu sekä lapsen huoltoa- ja tapaamisoikeutta koskevien kanteiden laatiminen. Lastenvalvojan tehtävänä on lapsen isyyttä, äitiyttä, lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta sekä elatusta koskivien lakien mukaiset tehtävät. Lisäksi tehtävänä on avoliittolain mukaiset aviopuolisoiden välisten elatusapujen vahvistamiseen liittyvät tehtävät, sosiaalihuoltolain mukaisiin valvottuihin ja tuettuihin tapaamisiin liittyvät tehtävätsekä päätökset em. tapaamisten palvelupäätöksistä.

 

Keskeiset tehtäväkokonaisuudet (yhteensä 100 %)

(keskeisten tehtäväkokonaisuuksien lisäksi tehtävään voi sisältyä erilaisia aika ajoin toistuvia tehtäviä, joiden osuus kokonaistyöajan käytöstä on vähäinen. Kaikkia tällaisia tehtäviä ei tule sisällyttää tehtäväkuvaukseen. Tehtäväkuvaus ei ole luettelo siitä, mitä työntekijän pitää tehdä)

% työajasta

Juridinen ohjaaminen ja neuvonta yksikön muille ammattiryhmille lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta, elatusta, isyyttä ja äityttä sekä adoptiota koskevien lakien sekä sosiaalihuoltolain osalta sekä muihin yksikön työtehtävien hoitoon liittyvien lakien osalta.

Ajankohtaisen lainsäädännön seuraaminen, tiedottaminen ja yksikön työntekijöiden kouluttaminen. Vastausten valmistelu asiakkaiden muutostenhakuihin, muistutuksiin, kanteluihin. Isyys- ja elatusapukanteiden sekä lapsen huoltoa- ja tapaamisoikeutta koskevien kanteiden laatiminen käräjäoikeuteen.

50

Au –lasten ja tietyin edellytyksin avioliitossa syntyneiden lasten isyyden selvittäminen ja Äitiyslain mukaiset äitiyden selvittämiset vapaaehtoisteitä tai oikeudenkäynnin avulla. Päätökset vanhemmuuden selvittämisen keskeyttämisestä ja uudelleen aloittamisesta sekä selvittämiseen liityvien oikeusgeneettisten näytteidenoton valvonta.

10

Lapsen huoltoa, asumista ja tapaamista sekä oheishuoltoa ja tiettyjä huoltajan tehtävien jakoa koskevien sopimusten laatiminen ja vahvistaminen sekä näihin liittyen ohjaus, neuvonta ja neuvottelut. SHL mukaisiin valvottuihin ja tuettuihin tapaamisiin liittyvät tehtävät, tapaamisten keskeyttämisilmoituksiin liittyvät tehtävät sekä palvelupäätösten teko. Lpasen mielipiteen selvittäminen mikäli huoltajat eivät ole sitä selvittäneet.

20

Elatussopimusten laatiminen ja vahvistaminen. Lastenvalvoja neuvottelee, ohjaa ja neuvoo vanhempia asiassa ja laatii tarvittaessa Oikeusministeriön ohjeen mukaisen laskelman lapsen elatuksen tarpeesta ja vanhempien elatuskyvystä. Vahvistaa avioliittolain mukaiset elatussopimukset.

15

Virka-avun antaminen kaikissa em. asioissa maakunnan sopimuskuntien ulkopuolisiin kuntiin ja ulkomaille. Kansainväliset elatusavun perintään liittyvät tehtävät ja näissä yhteistyö Kelan kanssa.

5

Tehtävään liittyvä erityispiirre

Lastenvalvojan vahvistamat sopimukset ovat täytäntöönpantavissa kuten tuomioistuinten päätökset. Yksintyöskentely vaativissa neuvottelutilanteissa, eritysitietoa vaativat ala sosiaalitoimessa.

 

 

 

TEHTÄVÄN EDELLYTTÄMÄ OSAAMINEN (tieto/koulutus, asiantuntemus ja erityisosaaminen, taidot, harkinta)

Ylempi oikeustieteen tutkinto, edellyttää vankaa sosiaali- ja perhelainsäädännön tuntemusta ja hyviä tietoja muusta lainsäädännöstä, hyviä neuvottelutaitoja ja ymmärrystä lapsen kehitystason mukaisista valmiuksista. Sopimusten vahvistamisessa kätettävä harkintaa siten, että ovat lapsen edun mukaisia.

 

TYÖN VAIKUTUKSET JA VASTUU (tulosvaatimukset ja tuloksellisuustavoitteet sekä vaikutukset ja merkitys, joka tehtävällä on kuntalaisten/asiakkaiden ja työyhteisön olosuhteisiin)

 

Juridisella neuvonnalla varmistetaan yksikön perustehtävien sujuvuus sekä helpotetaan ja nopeutetaan asiakkaiden palvelunsaantia erityiskysymyksissä ja muutoksenhauissa koko maakunnan sopimuskuntien asiakkaiden osalta. Kun lapsen huoltoa, tapaamista, asumista ja elatusta koskeviin asioihin saadaa sopimusteitse ratkaisu lastenvalvojalla, vältytään pitkiltä, lasta kuormittavilta ja kalliilta oikeudenkäynneiltä. Elatussopimusten hoitaminen joutuisasti turvaa elatustukietuuksien hakemisen Kelasta jolloin vältytään toimeentulotuen tarpeelta. Isyys- ja äitiysasioiden suorittaminen kiireellisesti edesauttaa lapsen isyys- ja äitiysasioidennopeaa hoitoa.

 

YHTEISTYÖTAIDOT (Asiakassuhteissa ja työyhteisössä tarvittavat vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaidot, millaista vuorovaikutusta ja/tai verkostoitumista tehtävä edellyttää)

 

Työ vaatii hyviä ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja sekä työythteisön kaikkien ammattiryhmien, ytheistyökumppaneiden että vanhempien kohtaamisessa ja neuvotteluiden käymisessä sekä kykyä puolueettomuuteen ja asiakkaiden elämäntilanteiden ymmärtämiseen. Verkostoituminen ja yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon muiden toimijoiden kanssa. Lasten mielipiteen selvittäminen edellyttää hienovaraisuutta ja ikätason mukaista lähestymistapaa.

 

TYÖOLOSUHTEET (työhön kiinteästi liittyvät tavanomaisesta poikkeavat fyysiset ja henkiset työolosuhdetekijät)

Vanhempien välisten ristiriitatilanteiden parissa työskenteleminen on henkisesti kuormittavaa. Asiakasmäärä on suuri ja maakunnan sopimuskuntien alue laaja.

 

Tehtäväkuvauksen muutoksella voi olla vaikutusta viran/toimen TVA arviointiin. Tehtävien vaativuuden mahdollinen muutos voi myös vaikuttaa viran- / toimenhaltijalle maksettavaan tehtäväkohtaiseen palkkaan. Tehtävien muuttuessa vähemmän vaativiksi ja vaativuusluokituksen muuttuessa voidaan tehtäväkohtaista palkkaa alentaa kahdeksan viikon kuluttua tehtävien muutosajankohdasta lukien. Vastaavasti tehtävien muuttuessa olennaisesti aiempaa vaativammiksi ja vaativuusluokan muuttuessa määritellään tehtäväkohtainen palkka TVA arvioinnin edellyttämälle oikealle tasolle.

 

Allekirjoitukset

 

_______________________

Päiväys

 

_________________________ _________________________

esimies ao. henkilö

 

 

TVA arviointiryhmän arvio tehtävän vaativuudesta

Arviointi tehty (pvm)

 

KVTES palkkahinnoittelukohta

Arviointiryhmän arvio tehtävän vaativuudesta (perustuu tehtäväkuvauksen pohjalta tehtyyn kokonaisarviointiin)

 

Arviointiryhmän puheenjohtaja