Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24710.06.20193

4111-2019 (01 01 00)

Kahden terveyskeskuslääkärin viran perustaminen hyvinvointitoimialalle avoterveydenhuollon palveluihin

Tiivistelmä: -

Kh § 247

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, vs. palvelussuhdepäällikkö Hanna Haukkasalo 28.5.2019:

Hyvinvointitoimialan vs. toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle avoterveydenhuollon palveluiden tulosyksikköön vanhus- ja vammaispalveluiden lääkäreiden perusyksikköön perustetaan kaksi terveyskeskuslääkärin virkaa 1.5.2019 lukien. Uusilla viroilla on tarkoitus vastata ikäihmisten lisääntyneeseen määrään ja palvelutarpeen lisääntymiseen.

Turun ikääntyneen väestönosan suureneminen edellyttää vanhus- ja vammaispalveluiden lääkäreiden henkilöstömitoituksen nostamista. Palveluohjauksen ja kotiutustiimin toiminnan laajeneminen sekä välimuotoisten palveluiden kasvaminen (Kurjensiiven laajeneminen ja Portsakodin toiminnallinen muutos) ja edelleen Luolavuori-Koivulan kotihoitoalueen siirtyminen omaksi toiminnaksi lisäävät merkittävästi lääkärityön määrää.

Perustettavilla viroilla tavoitellaan ensisijaisesti siirtoviivemaksujen vähentämistä. Kaupungin omilla sairaalaosastoilla on pysyvästi suuri joukko sairaalasta pois jonottavia ikäihmisiä, jotka eivät tarvitse enää sairaalahoitoa, mutta eivät myöskään pärjää kotonaan maksimaalisen kotihoidon turvin. Odottajien suuri määrä hidastaa potilaiden siirtymistä TYKS:n osastoilta, mikä lisää siirtoviivemaksuja. Kun siirtoviivepäiviä on v. 1/2018–3/2019 aikana kertynyt keskimäärin 3,5 – 4 pv/asiakas, yhden päivän väheneminen siirtoviiveissä vähentää siirtoviivemaksuja noin 400 000 €:lla. Siirtoviivemaksujen vähenemisellä katetaan kahden terveyskeskuslääkärin palkkakulut. Toimiala seuraa sairaalasta pois jonottavien ja Portsakodin ja Kurjensiiven osastoilla hoidettujen asiakkaiden hoitopäivien lukumäärää kuukausittain ja asiakaskohtaisia hoitopäiviä hoitoketjussa TYKS – TKS – välimuotoiset palvelut.

Hyvinvointitoimialan tulee seurata ja raportoida virkojen perustamisesta aiheutuvia kokonaiskustannuksia ja säästöjä. Hyvinvointitoimialan tulee ottaa huomioon siirtoviivemaksujen alentuminen talousarviota laadittaessa. Strateginen HR toteaa, että hyvinvointitoimialan tulee huolehtia, että perustettavien virkojen työajan sijoittelussa huomioidaan mahdollisimman laaja työajan käyttö toimintaan nähden tarkoituksenmukaisimmalla tavalla.        

Virkasuhteet tarvitaan, koska terveyskeskuslääkärit tekevät yksilöä koskevia viranhaltijapäätöksiä. Perustettavaksi esitetyistä viroista tuleva kustannusvaikutus on vuositasolla yhteensä n. 140.000 euroa. Kustannukset sisältyvät Terveyspalvelujen kuluvan vuoden talousarvioon ja lisäävät hyvinvointitoimialan työvoiman käyttöä vuositasolla kahdella henkilötyövuodella. Perustettavat virat sisältyvät vuoden 2019 hyväksyttyyn henkilöstösuunnitelmaan. Terveyskeskuslääkärin tehtäväkohtainen palkka palkkaryhmässä L1TK5200 on 1.4.2019 tehdyn yleiskorotuksen jälkeen 4,795.13€/kk.

Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi ehdotetun viran palvelussuhteen ehtojen suhteen. Strateginen HR toteaa, että toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan vuoden 2019 sekä sitä seuraavien vuosien talousarvioon ja toimialan tulee tarkastella henkilötyövuosien kokonaiskehitystä kriittisesti. Esitettyjen muutosten toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 247
Liite 1:Esitys viran perustamisesta
Liite 2:Toimialan selvitys perustettavien virkojen tavoitteista ja kustannussäästöistä