Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4121.01.20192

3214-2018 (00 01 01, 02 05 03, 02 05 05, 03 06 00)

Logomon toimistot Oy:n osakkeiden myynti

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti 3.12.2018 § 234 Logomon toimistot Oy:n myynnistä ja oikeutti kaupunginhallituksen hyväksymään osakkeiden myynnin kauppakirjan sekä aiesopimuksen pysäköinnin järjestämisestä. Kyse on Logomon rakennejärjestelyn loppuunsaattamisesta ja aikaisempien päätösten täytäntöönpanosta. Kaupungilla on yhtiön osakkeiden myötämyyntivelvollisuus eli kielteisen myyntipäätöksen tapauksessa kaupungille aiheutuisi oikeudellisia seurauksia.

Kh § 41

Kaupunginlakimies Pauliina Ahlas ja konserniasioista vastaava controller Kim Moisiolinna 17.1.2019:

Kaupunginvaltuusto päätti 3.12.2018 § 234 Logomon toimistot Oy:n myynnistä seuraavasti:

Hartela Länsi-Suomi Oy:n myyntiprosessi Logomon toimistot Oy:n osalta on edennyt allekirjoitusvaiheeseen ja Hartela esittää nyt osakkeiden kauppakirjan hyväksymistä ostajatahon kanssa. Kohteen ostaja on Erikoissijoitusrahasto Aktia toimitilakiinteistöt, joka täyttää ostajalle asetetut kriteerit ja vaatimukset.

Kohteen velaton kauppahinta on 20,2 M€, josta ensimmäinen erä on 19,8 M€ ja toinen erä 0,4 M€. Kauppahinnan toinen erä on ehdollinen alueen kaavamuutokselle, joka mahdollistaisi pysäköinnin kiinteistöllä kaikkina vuorokauden aikoina siten, että kiinteistöllä pysäköintiä ei enää rajoita voimassa olevan asemakaavan määräys, jonka mukaan kiinteistöllä sijaitsee aukiolle/ torille varattu alueen osa, jota ei pysyvästi saa käyttää pysäköintiin. Toinen erä tulee maksettavaksi, mikäli Turun kaupungin toimivaltainen toimielin tekee päätöksen asemakaavasta kahden vuoden kuluessa kaupan täytäntöönpanopäivästä 31.1.2019. Mahdolliset kaavaa koskevat valitukset pidentävät kahden vuoden määräaikaa.

Kohteen lopullinen kauppahinta on velaton kauppahinta vähennettynä kaupan täytäntöönpanopäivän mukaisella nettovelalla, joka tarkoittaa yhtiön vieraan pääoman (ml. osakaslaina) ja vaihtuvien vastaavien erotusta. Nettovelan määrä täytäntöönpanopäivänä tarkistetaan kaupan täytäntöönpanon jälkeen välitilinpäätöksellä. Täytäntöönpanopäivänä maksettavaa alustavaa kauppahintaa (velaton kauppahinta vähennettynä arvioidulla nettovelalla) tarkistetaan välitilinpäätöksen valmistumisen jälkeen kauppakirjassa mainituin tavoin.

Tämänhetkinen arvioitu nettovelka on suurempi kuin alustavan kauppahinnan ensimmäinen erä. Tämä johtaisi osakkeiden negatiiviseen arvoon, minkä vuoksi osakkaat joutuvat konvertoimaan osakaslainaansa yhtiön sijoitetun vapaan pääoman rahastoon ennen kaupantekohetkeä noin 200 tuhatta euroa, mikä kaupungin osalta tarkoittaa 78 tuhannen euron konvertointia.

Näin olleen kaupungin saaman myyntitulon määräksi muodostuu ainoastaan osakaslainan takaisinmaksusta saatava myyntitulo vähennettynä tarvittavan lainakonvertoinnin määrällä sekä järjestelyn transaktiokuluilla. Saatavan myyntitulon arvioidaan siten olevan järjestelyn tässä vaiheessa yhteensä noin 1 830 000 euroa.  

Myyntineuvotteluissa on lisäksi neuvoteltu Logomon toimistot Oy:n ja Logomon tapahtumatilat Oy:n välisen, 18.10.2018 allekirjoitetun hallinnanjakosopimuksen lisäyksestä. Hallinnanjakosopimuksen 10 kohdan (pysäköintialueet) mukaan kiinteistön piha-alueella olevat pysäköintipaikat ovat toimistoyhtiön hallinnassa, ja toimistoyhtiö on lisäksi tehnyt pysäköintipaikoista vuokrasopimuksia naapurikiinteistöjen kanssa. Hallinnanjakosopimuksen 10 kohdan mukaan toimistoyhtiö vastaa pysäköintipaikoista aiheutuvista kustannuksista ja saa pysäköintialueista saatavat tuotot kokonaan itselleen. Hallinnanjakosopimuksella toimistoyhtiö osoittaa kuitenkin tapahtumayhtiölle 161 nimeämätöntä pysäköintipaikkaa rakennusluvan ja asemakaavan mukaisiksi velvoitepaikoiksi.

Nyt solmittavan hallinnanjakosopimuksen lisäyksen mukaan voimassa olevan hallinnanjakosopimuksen kohtaan 10 (pysäköintialueet) tehdään täsmennys, jonka mukaan jos kiinteistön pysäköintijärjestelyt muuttuvat siten, että kiinteistölle on osoitettu pysäköintipaikkoja muusta kuin toimistoyhtiön hallinnassa olevasta kiinteistön ulkopuolelle sijoitettavasta rakenteellisesta pysäköintilaitoksesta, osapuolet vastaavat kumpikin omaan rakennusosaansa kohdistuvien asemakaavamääräysten ja rakennuslupien edellyttämien velvoitepaikkojen hankkimisesta kustannuksellaan, ja ovat oikeutettuja saamaan hankkimistaan velvoitepaikoista tuotot itselleen.

Lisäksi erikseen sovitaan, että mikäli Logomon sillan vieressä Ratapihankadun varrella olevalle LPY-1 -alueelle ei ole rakennettu rakenteellista pysäköintilaitosta 31.12.2029 mennessä, säilyy hallinnanjakosopimuksen kohta 10 entisellään. Edellä todetusta huolimatta toimistoyhtiöllä on kuitenkin 31.12.2019 tai sen jälkeen oikeus ilmoittaa kirjallisesti, että se järjestää ja hallinnoi kiinteistön 439 velvoitepaikasta ainoastaan toimistoyhtiölle kohdennettavia 161 velvoitepaikkaa. Tällöin tapahtumayhtiöllä on velvoite järjestää ja hallinnoida tapahtumayhtiölle kohdennettavat 278 velvoitepaikkaa. Tällöin kumpikin osapuolista vastaa velvoitteenaan olevien paikkojen kuluista ja saa vastaavasti näiden paikkojen pysäköintituotot itselleen.

Hallinnanjakosopimuksen lisäyksen lisäksi kaupunki, Logomon tapahtumatilat Oy ja Logomon toimistot Oy ovat neuvotelleet pysäköinnin aiesopimuksesta, jossa täsmennetään kiinteistön velvoitepaikkojen järjestämistä 22.10.2018 solmittuun aiesopimukseen verrattuna. Neuvotellussa aiesopimuksessa on sovittu Logomon kiinteistön velvoitepaikkojen osoittamisesta kolmessa eri vaiheessa, jotka liittyvät LPY-1 -alueelle mahdollisesti rakennettavan pysäköintilaitoksen rakennusvaiheisiin. Aiesopimus on voimassa 31.12.2029 saakka.

Konsernihallinnon lakiasiat on ollut mukana valmistelemassa sopimuskokonaisuutta ja tarkastanut nyt esitettävät sopimukset. Ne vastaavat kaupungin aiempia päätöksiä ja ovat siten hyväksyttävissä kaupungin osalta.

Liite 1Osakkeiden myynnin kauppakirja – Logomon toimistot Oy (salassa pidettävä JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Liite 2Hallinnanjakosopimuksen lisäys (salassa pidettävä täytäntöönpanopäivään saakka, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Liite 3Aiesopimus pysäköinnin järjestämisestä liitteineen (salassa pidettävä täytäntöönpanopäivään saakka, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Osakkeiden myynnin kauppakirjan liitteet ovat nähtävänä johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhosella ja kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoErikoissijoitusrahasto Aktia Toimitilakiinteistöt
aoHartela Länsi-Suomi Oy
aoLogomon tapahtumatilat Oy
aoLogomon toimistot Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 41
Liite 1:Osakkeiden myynnin kauppakirja - Logomon toimistot Oy (salassa pidettävä JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)
Liite 2:Hallinnanjakosopimuksen lisäys (salassa pidettävä täytäntöönpanopäivään saakka, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)
Liite 3:Aiesopimus pysäköinnin järjestämisestä (salassa pidettävä täytäntöönpanopäivään saakka, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)