Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49310.12.20181

12687-2018 (02 05 01, 00 01 05)

Turun Seudun TST ry:n poistotekstiilikierrätyksen työllistämistoiminnan rahoittaminen vuonna 2019

Tiivistelmä:

Turun Seudun TST ry:n Texvex-hanketta, jossa työmarkkinatuen kuntaosuudella olevia aktivoidaan vuodessa 100 henkeä poistotekstiilien lajittelutoimintaan kaupungin omistamassa kohteessa ehdotetaan jatkettavaksi vuonna 2019. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä toimintaan. Kaupunki tukee hanketta sen kustannukset kattavalla enintään 262 500 euron avustuksella vuonna 2019. Ulkopuolisten laskelmien mukaan vuoden 2017 asiakasmäärillä Turku säästää silloin maksetun avustuksen 1,89 kertaisena 36 kuukauden aikana.

Kh § 493

Palvelujohtaja Mika Helva 7.12.2018

Turun kaupunginhallitus päätti 17.12.2015 § 566 maksaa Turun Seudun TST ry:lle (jatkossa TST) avustusta pitkäaikaistyöttömiä aktivoivaan tekstiilijätteen kierrätystoimintaan Turun kaupungin omistamassa kohteessa Kanslerintie 19. Tämä päätös koski vuotta 2016. Kaupunginhallitus päätti edelleen jatkaa TST:n Texvex-hankkeen rahoittamista 5.12.2016 § 473 vuosina 2017–2018.

TST:n aloitteesta on neuvoteltu toiminnan jatkamisesta edelleen tulevina vuosina. Neuvotteluihin on osallistunut myös Lounais-Suomen Jätehuollon edustajat. Avustus voidaan kattaa kokonaan syntyviltä säästöillä. Tätä mallia kutsutaan TST Texvex-hankkeeksi (jatkossa hanke).

Hankkeen toteuttamisen edellyttämä avustussumma on TST:n hankehakemuksen mukaan 282.500 euroa vuonna 2019 ja 289 000 vuonna 2020. Tästä summasta palautuu kaupungille vuokrana 131 000 euroa vuodessa. TST pystyy osallistumaan rahoitukseen 20 000 euron omavastuuosuudella vuodessa. Tämän he kattavat tekstiilimyynnillä. Jäljelle jäävät avustussumma on 262 500 euroa vuonna 2019 ja todellinen avustus maksetaan toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Tässä vaiheessa ei ole tarkoituksenmukaista hyväksyä avustusta kuin ensi vuoden osalta.

Aiemman toiminnan haasteena on ollut, että toimintaan ei ole saatu mukaan tavoiteltua asiakasmäärää. Tähän on kiinnitetty huomiota etsimällä yhdessä keinoja tämän toiminnan markkinointiin. Teetimme toiminnan taloudellisesta kannattavuudesta laskelman ulkopuolisella konsultilla. Vuoden 2017 asiakasmäärällä avustus palautuu kaupungille säästöinä ja verotuloina 36 kuukauden aikana 1,89 kertaisena. Tästä syystä sopimuksen mukaista asiakasmäärää on voitu laskea sataan henkeen. Jos mahdollinen soteuudistus toteutuu ja siihen liittyen työmarkkinatuen kuntaosuus jaetaan puoliksi kuntien ja maakunnan kanssa, toiminta kannattaa vain, jos myös Texvexin rahoitus jaetaan puoliksi maakunnan ja Turun kaupungin kanssa. Mikäli soteuudistus toteutuu, kaupungin ei yksin kannata käyttää hankkeeseen liittyvää optiovuotta.

Kaupunki säästää työmarkkinatuen kuntaosuuden pitkäksi aikaa, jos Texvexin työntekijät työllistyvät työllisyysehdon täyttävästi. Työllistettyjen palkkatukeen yhdistykset voivat saada 100 % palkkatukea. Tätä maksetaan vain kuudesta kuukaudesta, mutta työllisyysehdon toteutuminen palkkatuetussa työssä edellyttää kahdeksan kuukauden palkkajaksoa. Tästä syystä kaupunki on maksanut yhdistyksille ns. korotettua Turku-lisää, jotta työllisyysehto täyttyy ja työttömät palautuvat työllistymisjakson jälkeen ansiosidonnaiselle. Aiemmista sopimuksista poiketen uudessa sopimuksessa mahdollistetaan työllistämisen Turku-lisän maksaminen myös Texvexin asiakkaille, jos työllisyysehdon täyttyminen edellyttää sitä.

Hankkeessa tarjotaan pitkään työttömänä olleille turkulaisille mahdollisuuksia kehittyä ja löytää oma paikka työmarkkinoilta. Tähän tavoitteeseen päästään yksilöohjauksella ja tarjoamalla koulutusmahdollisuuksia Turun Seudun TST ry:ssä. Hanke antaa mahdollisuuden niiden pitkään työttömänä olleiden aktivoimiseen, joilla ei ole edellytyksiä mennä suoraan työelämään. Hankkeessa työtehtävät sovitaan aktivoitavan työkyvyn mukaan. Hankkeessa keskitytään heidän työelämävalmiuksien lisäksi heidän elämänhallinnan parantamiseen. Hankkeeseen on osallistunut paljon maahanmuuttajataustaisia ja se on edistänyt heidän kotouttamista ja suomenkielen taidon kehittymistä työn ohessa.

Hanke on välttämätön osa tekstiilijätteen kierrätystä varten perustettua Telaketju-hanketta. Siinä yritetään riittävän poistotekstiilimäärän avulla löytää malli, jolla Turun seudulle saadaan hyötykäyttölaitos. Tämän hankkeen vetovastuussa on Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Se haluaa keskittää esilajittelun tälle hankkeelle. Jatkossa tätä esilajitteluakin on tarkoitus automatisoida siten, että toiminnasta tulee kustannustehokasta ja syntyy pysyviä työpaikkoja. Tämän hankkeen mukainen toiminta ei ole kuitenkaan sellaista elinkeinotoimintaa, jolla olisi kilpailuvaikutuksia. Hankkeessa tuetaan heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden mahdollisuutta päästä osaksi työmarkkinoita. 

Hanke perustuu TST:n rakentamaan konseptiin. TST on jatkokehittänyt konseptia vuosien ajan. Texvex- työllistämistoimintaa ei voi pyörittää kannattavana liiketoimintana. Texvexin rooli Telaketjun kokonaiskuvassa on tärkeä. Sosiaalista työtä järjestämällä se on mukana monialaisessa yhteistyössä, joka rakentaa tekstiilin hyödyntämisen kokonaiskonseptia, jossa on mukana vahva kotimainen arvoketju. Onnistuessaan tämä luo paljon uusia työpaikkoja tekstiilijätteen ympärille ja Texvexissä työllistettyinä olleilla on näin hyvä mahdollisuus työllistyä alalle aukeaviin paikkoihin, kun heillä on jo kokemusta alasta.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Monet heistä kokevat elämänlaatunsa parantuneen ja he ovat suositelleet hankkeeseen hakeutumista muillekin. Jotkut ovat aloittaneet opiskelemisen ja jotkut ovat työllistyneet. Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden suomenkielentaito on parantunut. Säästöjä on syntynyt työmarkkinatuesta enemmän kuin hanke on kustantanut. Kierrätysjakeen haltija Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on tyytyväinen lajittelutulokseen. Toiminta on tuottanut lisäksi Turun päiväkodeille ja kouluille ilmaista askartelumateriaalia.

Päätös jatkosta on tarkoituksenmukaista tehdä vuodelle 2019. Ainakin vuosina 2019-2020 Turku on edelleen muiden kuntien tapaan velvollinen maksamaan nykyisillä ehdoilla työmarkkinatuen kuntaosuutta, johon toiminta tuo säästöä. Lounais-Suomen Jätehuollon Telaketju-hanke hakee ensi vuoden aikana kestävää mallia alueen tekstiilijätteiden hyötykäytön edistämiseksi. Hankkeen jatkaminen edelleen vuodella tuo jatkuvuutta ja mahdollisuuden entistä parempien tuloksien saavuttamiseen.

Liite 1Sopimus

Oheismateriaali 1TST-Texvex tekstiilikierrätys hankehakemus vuosille 2019-2020

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää myöntää Turun Seudun TST ry:lle liitteenä 1 olevan sopimuksen mukaisin ehdoin TST Texvex –hankkeen toteuttamiseen avustusta työllisyysmäärärahoista 262.500 euroa vuonna 2019 siten, että kaupungin omistaman kiinteistön vuokran osuus avustuksesta on 131 000 euroa vuodessa.

Samalla kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunkikehitysryhmän johtajan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Seudun TST ry
tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tiedTyöllisyyspalvelukeskus


Liitteet:

Kh § 493
Liite 1:Sopimus