Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta29207.06.20171
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta29821.06.20171
Kaupunginhallitus16530.04.20181

4032-2017 (642)

"Petreliuksen talo" rakennuksen myynti ja piha-alueen kiinteistöjärjestelyt (VII kaupunginosa) kiinteistö 853-7-1-5, Läntinen Rantakatu 15

Tiivistelmä:

Petreliuksen talon myyntisopimuksen yksityiskohtaisten sopimusehtojen hyväksyttämiselle ei ole Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 21.6.2017 § 298 tekemän päätöksen jälkeen syntynyt edellytyksiä. Petreliuksen talo ja siihen liittyvä lisärakennusoikeus esitetään asetettavaksi uudelleen julkiseen myyntiin. Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n tekemä tarjous pesularakennuksesta ja luhtimakasiinista maapohjineen esitetään hyväksyttäväksi 200.000 euron kauppahinnasta.

Kilajk § 292

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Essi Korpela ja tonttipäällikkö Timo Laiho 2.6.2017:

Kaupunginvaltuusto päätti 20.6.2016 § 125, että Fortuna-korttelin rakennusten mahdollinen myynti aloitetaan Petreliuksen talosta. Kiinteistöliikelaitos käynnisti ”Petreliuksen talo” rakennuksen myynnin kaksivaiheisella ilmoittautumis- ja neuvottelumenettelyllä. Ensimmäisen vaiheen jälkeen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 12.4.2017 § 165 valita kaksi ilmoittautunutta tahoa jatkoneuvotteluihin, jossa näistä valittaisiin ostaja tarjouksen ja kehityssuunnitelman perusteella, sekä pyysi ilmoittamaan mahdollisen kiinnostuksensa luhtimakasiinin ja pesularakennuksen kaupungin omistamien osuuksien ostamiseen. Luhtimakasiinin ja pesularakennuksen toiset osuudet omistaa naapurikiinteistön 853-7-1-6 omistava Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy.

Ensimmäisessä vaiheessa saadut ilmoittautumiset olivat:

- Pasi Muurinen, Juha Jalo, Toivo Nieminen, Turkka Tuomi, Henri Kulmala ja Hannu Ylönen kukin omasta ja/tai edustamansa tai perustettavan yhtiön lukuun (käyttötarkoitus liiketila, taidesalonki, ravintolatoiminta, päiväkoti, muu kulttuuriin liittyvä toiminta, hintatarjous 250.000-350.000 euroa

- Liikunta- ja kulttuuripalatsi Oy (käyttötarkoitus ravintola- tai kahvilakäyttö, hintatarjous 752.000 euroa)

Käytyjen neuvottelujen jälkeen Petreliuksen talon toisen vaiheen tarjoukset pyydettiin jättämään 19.5.2017 klo 15 mennessä. Molemmat ensimmäisestä vaiheesta jatkoneuvotteluihin valitut tahot jättivät määräaikaan mennessä ostotarjouksen ja kehityssuunnitelman kohteesta. Yksityishenkilöistä koostuvan tahon henkilöiden määrä on kasvanut toiseen vaiheen tarjoukseen tultaessa. Alkuperäisesti jatkoneuvotteluihin valitun tahon henkilöt olivat kuitenkin kaikki edelleen mukana tarjouksessa, joten jätettyä tarjousta voidaan pitää hyväksyttävänä.

Toisessa vaiheessa saadut tarjoukset olivat seuraavat:

- Pasi Muurinen, Juha Jalo, Toivo Nieminen, Turkka Tuomi, Henri Kulmala, Leif Linden, Mika Vesa, Alexander Törnroth, Dennis Rafkin  ja Hannu Ylönen kukin omasta ja/tai edustamansa tai perustettavan yhtiön lukuun;

1. hintatarjous Petreliuksen talosta maanvuokrasopimuksella sekä lisärakennusoikeudella 808.000 euroa

2. hintatarjous kohteesta 1. lisättynä Luhtimakasiinilla sekä Pesularakennuksella 918.000 euroa.

- Liikunta- ja kulttuuripalatsi Oy:

Hintatarjous 407.600 euroa. On kiinnostunut myös luhtimakasiinista ja pesularakennuksesta.

Korkeamman hintatarjouksen esittänyt taho on kehityssuunnitelmassaan esittänyt, että Petreliuksen taloon tulisi sijoittumaan useita erilaisia yhteen lomittuvia toimintoja kuten ruokaravintola, kahvila ja kivijalkakauppa. Kehityssuunnitelman mukaan ravintolan keittiötilat sekä mm. esteettömät wc-tilat toteutettaisiin uudisrakennettavaan laajennusosaan. Rakennuksen vanha pääsisäänkäynti Läntiselle Rantakadulle tultaisiin avaaman ja palauttamaan ulkoasultaan tyyliin sopivaksi. Kehityssuunnitelmassa on myös esitetty idea Aurajoen rantaan, Petreliuksen talon edustalle sijoittuvasta laiturista tilapäiseen veneiden kiinnittämiseen. Laituriasian on tiedostettu olevan sidoksissa Aurajoen käyttöön yleisesti. Sisäpiha-alue tulisi aktiiviseen käyttöön ympärivuotisena tapahtuma- ja toimintapihana. Piha-alueen päällysteet ja valaistus uusittaisiin ja kunnostettaisiin.

Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan esitetty kehityssuunnitelma vastaa hyvin Fortuna-korttelin konseptiin: ”Fortuna-kortteli on muotiin ja design-tuotteisiin keskittyvä kauppakortteli, matkailukohde ja vapaa-ajanviettopaikka. Kauppojen lisäksi korttelissa on kahvila- ja ravintolatoimintaa sekä työ-ja toimistotilaa. Korttelin toimijoiden yhteistyöllä mahdollistetaan korttelia palveleva aktiivinen tapahtuma- ja oheistoiminta.” Suunnitelman mukaisesti asemakaavassa osoitettu lisärakentaminen toteutuisi, rakennus avautuisi myös Läntisen Rantakadun suuntaan mahdollistaen Fortuna-korttelin houkuttelevuuden kasvun ja sisäpiha kunnostettaisiin mielenkiintoiseksi tapahtumapaikaksi. Aurajokeen sijoittuva veneiden pysähtymispaikka olisi kysytty ja tarpeellinen lisä, jonka tarkemmat sijoittumisen edellytykset voidaan ratkaista laadittavana olevan Aurajoen kehittämistä koskevan yleissuunnittelun yhteydessä.

Ostotarjoukset ja kehityssuunnitelmat ovat kokonaisuudessaan oheismateriaalina 1.

Petreliuksen talon sisäpihan eli nk. Makasiinipihan rakennuskantaan kuuluvat myös Petreliuksen pesularakennus sekä luhtimakasiini. Nämä rakennukset sijaitsevat Turun kaupungin omistaman Petreliuksen talon tontin ja Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n omistaman kiinteistön rajalla siten, että kaupunki omistaa pesularakennuksesta noin 60 %:n osuuden ja luhtimakasiinista noin 57 %:n osuuden.

Petreliuksen talosta korkeimman hintatarjouksen sekä hyväksyttävän kehityssuunnitelman jättänyt taho on ollut myös kiinnostunut piharakennuksista ja jättänyt hintatarjouksen pesularakennuksen ja luhtimakasiinin osuuksista. Alkuperäisessä tarjouksessa tarjous oli 110.000 euroa. Neuvotteluissa tarjousta pyydettiin täydentämään myös tarjouksella pelkästä luhtimakasiinin osuudesta. 29.5.2017 saadulla tarjouksella taho on tarjonnut Petreliuksen talosta ja luhtimakasiinin osuudesta yhteensä 650.000 euroa, eli vähemmän kuin pelkästä Petreliuksen talosta. Lisäksi taho on samassa yhteydessä esittänyt tarkistetun tarjouksen kaikista rakennuksista, joka on määrältään 1.004.000 euroa, eli aikaisempaan tarjoukseen verrattuna 196.000 euroa pesularakennuksen ja luhtimakasiinin osuuksista.

Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan sellaisen tonttijaon laatiminen Fortuna-kortteliin, joka aina takaisi rakentamiskelpoisuuden kaikille omistajille, on mahdollista ainoastaan siten, että pesularakennus ja luhtimakasiini saatetaan omistukseltaan yhtenäiseksi. Tämä takaa myös parhaat edellytykset suojeltujen piharakennusten korjaamiselle ja käyttötarkoituksen muutokselle. Lisäksi Fortuna-korttelin kokonaisuuden kehittämiseksi on tarkoituksenmukaista ja tärkeää saada Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n omistama kiinteistö mukaan Fortuna-korttelin kehittämiseen mm. jalankulkuyhteyksien ulottamiseksi Läntiseltä Rantakadulta Linnankadulle ja mahdollisesti myöhemmin myös Qwenselin ja Wibergin pihojen suuntaan.

Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy on 1.6.2017 jättänyt omaan tai perustettavan kiinteistöyhtiön lukuun ostotarjouksen pesularakennuksen ja luhtimakasiinin kaupungin omistamista osuuksista niihin liittyvine maa-alueineen. Ostotarjous on hinnaltaan 200.000 euroa. Lisäksi Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy on ilmoittanut sitoutuvansa -korttelin kehittämissuunnitelmiin, joka osaltaan tarkoittaa ja edellyttää korttelin avaamista siten, että vapaa kulku ja liikkuminen korttelin läpi mahdollistuisivat joka suunnasta. Edelleen Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy on ilmoittanut, että tarjous on tarkoitettu vahvistamaan Petreliuksen pihan (eli nk. Makasiinipihan) käyttöä Fortuna -korttelin kehittämissuunnitelman mukaisesti avoimena pihana, jossa ravintolatoiminnan lisäksi voidaan pitää konsertteja, markkinoita tai muita ulkoilmatapahtumia yhdessä Petreliuksen talon omistajatahojen kanssa.

Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy omistaa nykyisin omistamansa kiinteistön maapohjan ja siksi on jo kiinteistöteknisesti välttämätöntä, että siihen mahdollisesti liitettävään kokonaisuuteen kuuluu maapohja, jotta kokonaisuudesta on muodostettavissa rakentamiskelpoinen rakennuspaikka. Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n esittämä alue muodostaa tarjouksen mukaan Petreliuksen talon suuntaan, pesula- ja luhtirakennusten edustalle, pienimuotoisen ravintolan ulkoterassin tai tiloissa mahdollisesti toimivien käsityöläisten ulkomyyntipisteen.

Fortuna-korttelin ohjausryhmä on kokoontunut myyntivalmistelun aikana kahdesti, 13.4.2017 ja 22.5.2017.

Kiinteistöliikelaitos ehdottaa, että saadut hintatarjoukset ja kehityssuunnitelmat huomioiden Petreliuksen talo myydään Pasi Muurinen, Juha Jalo, Toivo Nieminen, Turkka Tuomi, Henri Kulmala, Leif Linden, Mika Vesa, Alexander Törnroth, Dennis Rafkin ja Hannu Ylönen kukin omasta ja/tai edustamansa tai perustettavan yhtiön lukuun 808.000 euron kauppahinnalla ja rakennuksen pitämisen edellyttämä maapohja vuokrataan 25.935 euron perusvuosivuokralla ja muutoin Kiinteistöliikelaitoksen esittämin ja myöhemmin täsmentyvin maanvuokraehdoin.

Lisäksi Kiinteistöliikelaitos esittää, että huomioiden kohteesta saadut tarjoukset sekä Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n tarjouksessaan antamat sitoumukset Fortuna-korttelin kehittämiseksi sekä vapaan liikkuvuuden turvaamiseksi, on pidettävä perusteltuna, että pesularakennuksen ja luhtimakasiinin kaupungin omistamat osuudet myydään maapohjineen Turun Kansallinen kirjakauppa Oy:lle naapurikiinteistöön liitettäväksi.

Fortuna-korttelin asemakaavassa ei osoitettu uutta tonttijakoa kortteliin vaan se laaditaan erillisenä. Tästä johtuen on vasta Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan tekemän päätöksen jälkeen tarkoituksenmukaista laatia tonttijako sekä hyväksyttää tarkempi maanvuokrasopimus ja kiinteistön kauppakirja aluerajauksineen. Asiakokonaisuuden pääoma-arvo ja keskeinen sijainti huomioiden sopimusten hyväksyttäminen tulee saattaa kaupunginhallituksen päätettäväksi, kun tonttijako ja edellä mainitut sopimusluonnokset on laadittu Kiinteistöliikelaitoksen toimesta.

Oheismateriaali 1Tarjoukset

Oheismateriaali 2Fortuna-korttelin nimistö

Oheismateriaali 3Asemakaavakartta

Oheismateriaali 4Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 12.4.2017 § 165

Oheismateriaali 5Kaupunginvaltuuston päätös 20.6.2016 § 125

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä osaltaan Pasi Muurinen, Juha Jalo, Toivo Nieminen, Turkka Tuomi, Henri Kulmala, Leif Linden, Mika Vesa, Alexander Törnroth, Dennis Rafkin ja Hannu Ylönen kukin omasta ja/tai edustamansa tai perustettavan yhtiön lukuun Petreliuksen talosta tekemän ostotarjouksen 808.000 euroa;

- hyväksyä osaltaan Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n pesularakennuksesta ja luhtimakasiinista maapohjineen tekemän ostotarjouksen 200.000 euroa;

- hylätä muut saadut tarjoukset;

- valtuuttaa Kiinteistöliikelaitoksen laatimaan kaupan kohteelle tarkoituksenmukaisen tonttijaon sekä maanvuokrasopimus- ja kauppakirjaehdot, siten että asiakokonaisuus saatetaan mahdollisimman pian kaupunginhallituksen päätettäväksi;

Samalla johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että:

- Turun kaupunki myy Petreliuksen talon Pasi Muurinen, Juha Jalo, Toivo Nieminen, Turkka Tuomi, Henri Kulmala, Leif Linden, Mika Vesa, Alexander Törnroth, Dennis Rafkin ja Hannu Ylönen kukin omasta ja/tai edustamansa tai perustettavan yhtiön lukuun 808.000 euron kauppahinnalla ja vuokrata rakennuksen tarvitseman maapohjan 25.935 euron perusvuosivuokralla ja muutoin Kiinteistöliikelaitoksen laatimin maanvuokrasopimusehdoin;

- Turun kaupunki myy pesularakennuksen ja luhtimakasiinin Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:lle omaan tai perustettavan kiinteistöyhtiön lukuun 200.000 euron kauppahinnalla ja muutoin Kiinteistöliikelaitoksen laatimin kauppakirjan ehdoin;

- kiinteistötoimialan toimialajohtaja valtuutetaan tekemään kauppakirjaan tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia; sekä

- että päätöksen perusteella laadittavat sopimukset on allekirjoitettava kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, jolloin kaupunki on ilmoittanut että sopimukset ovat kaupungin puolesta allekirjoitettavissa. Muussa tapauksessa tämä päätös katsotaan rauenneeksi. Lisäksi vuokramiehen on edellä mainitun ajan kuluessa esitettävä Kiinteistöliikelaitokselle vuokrasopimuksen edellyttämä kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 30.10.2013 § 526 päätöksen mukainen hyväksyttävä vakuus.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Nylundiin Kosken kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Suominen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kilajk § 298

Pöydältä 7.6.2017 § 292.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 165

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 20.3.2018:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 21.6.2017 § 298 päättänyt hyväksyä osaltaan Pasi Muurinen, Juha Jalo, Toivo Nieminen, Turkka Tuomi, Henri Kulmala, Leif Linden, Mika Vesa, Alexander Törnroth, Dennis Rafkin ja Hannu Ylönen kukin omasta ja/tai edustamansa tai perustettavan yhtiön lukuun Petreliuksen talosta tekemän ostotarjouksen 808.000 euroa. Lisäksi johtokunta on hyväksynyt osaltaan Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n pesularakennuksesta ja luhtimakasiinista maapohjineen tekemän ostotarjouksen 200.000 euroa ja hylännyt muut saadut tarjoukset.

Johtokunta on valtuuttanut Kiinteistöliikelaitoksen laatimaan kaupan kohteelle tarkoituksenmukaisen tonttijaon sekä maanvuokrasopimus- ja kauppakirjaehdot siten, että asiakokonaisuus saatetaan mahdollisimman pian kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Petreliuksen talon myynnistä on käyty Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan kesäkuussa tekemän päätöksen jälkeen neuvotteluja hyväksytyn tarjouksen jättäneen tahon kanssa. Tarjoajat ovat 2.8.2017 päivätyssä sähköpostissa ilmoittaneet, ettei Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksessä esitetty tarjous ole ollut tarjoajien voimassaoleva tarjous. Tarjoajan mukaan heillä on voimassa ainoastaan myöhemmin tehdyt kaksi muuta tarjousta; tarjous 1.004.000 euroa Petreliuksen talo -kokonaisuudesta mukaan lukien pesula- ja luhtimakasiinirakennuksien osat sekä tarjous 650.000 euroa Petreliuksen talosta ja luhtimakasiinirakennuksen osasta.

Edellä mainitut tarjoukset taho on antanut vastauksena kaupungin neuvotteluvaiheessa toukokuussa erikseen pesularakennuksen ja luhtimakasiinin hinnasta pyytämänä tarkennuksena tarjoukseen. Tarjoajat ovat edelleen 28.8.2017 ja 8.11.2017 käydyissä neuvotteluissa vahvistaneet tilanteen. Neuvottelujen johdosta on todettu, että Petreliuksen talon myyntiä koskevien yksityiskohtaisten sopimusehtojen työstämiselle ei ole enää olemassa edellytyksiä.

Koska Petreliuksen talon osalta hyväksytyn tarjouksen tehnyt taho on ilmoittanut, ettei alkuperäiseen tarjouspyyntöön annettu ja Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan hyväksymä tarjous ole enää voimassa, tulee Petreliuksen talo asettaa uudelleen julkiseen myyntiin.

Petreliuksen talo ja siihen liittyvä lisärakennusoikeus tulee asettaa uudelleen myyntiin siten, että maa-alue voidaan luovuttaa vuokrausperusteisesti. Maanvuokrasopimuksella tulee turvata edellytykset sille, että edellä mainittu Fortuna-korttelin konsepti toteutuu.

Pesularakennuksen ja luhtimakasiinin osalta kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun Kansallinen Kirjakauppa Oy:n tekemä tarjous (200.000€) hyväksytään.

Liite 1Kauppakirja ja kartta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että liitteenä 1 oleva kauppakirja hyväksytään,

että päätöksen perusteella laadittava sopimus on allekirjoitettava kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, jolloin kaupunki on ilmoittanut, että sopimukset ovat kaupungin puolesta allekirjoitettavissa tai muussa tapauksessa tämä päätös katsotaan rauenneeksi ja,

että kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja valtuutetaan tekemään kauppakirjaan tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Petreliuksen taloa koskeva myyntiprosessi todetaan rauenneeksi, ja

että kaupunkiympäristötoimiala asettaa Petreliuksen talon ja siihen liittyvän lisärakennusoikeuden uudelleen julkiseen myyntiin. Maapohjaa koskeva maanvuokrasopimus tehdään 50 vuodeksi ja siihen kirjataan velvoite noudattaa Fortuna-korttelin konseptia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellsten, Maaskola, Tavio, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Lindfors:

”Kaupunginhallitus päättää, hyväksyä päätösehdotuksen siten muutettuna, että Petreliuksen taloa ei myydä. Fortuna-korttelin kehittämistä jatketaan niin, että kaupunki omistaa jatkossakin nykyisin kokonaan omistamansa kiinteistöt. Yleisperiaatteena tulee olla, että kaupunki ei luovu historiallisesti arvokkaiden kiinteistöjensä omistuksesta.”

Jakelu

aoTurun Kansallinen Kirjakauppa Oy
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Kh § 165
Liite 1:Kauppakirja ja kartta