Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24305.06.20179

4834-2017 (001, 011)

Lausunto hallituksen esityksestä maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi

Tiivistelmä:

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa hallituksen esityksestä maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi. Kokonaisuus sisältää 227 lakiehdotusta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se antaa Turun kaupungin lausunnon.

Kh § 243

Yhteyspäällikkö Pasi Ahola 29.5.2017:

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa hallituksen esitysluonnoksesta maakuntauudistuksen täytäntöönpanoa sekä valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevaksi lainsäädännöksi.

Esitysluonnos liittyy eduskunnalle 2.3.2017 annettuun hallituksen esitykseen maakuntauudistuksesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ja se sisältää ehdotukset maakunnille valtiolta ja kunnilta siirrettäviä eräitä muita kuin sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä ja pelastustoimen tehtäviä koskevien erityislakien muuttamiseksi. Lisäksi esitysluonnos sisältää ehdotukset Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, aluehallintovirastojen, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ja työ- ja elinkeinotoimistojen lakkauttamisesta sekä uuden Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.

Lausuttavana oleva esitysluonnos ei sisällä niitä aluekehittämisen ja kasvupalveluiden tehtäviä, jotka sisältyvät jo lausuntokierroksella olleeseen esitysluonnokseen aluekehittämis- ja kasvupalvelulaiksi.

Lausunnolle lähetetty materiaali tausta-aineistoineen löytyy verkkosivulta: http://alueuudistus.fi/hallituksen-esitysluonnos-huhtikuu2017. Lausunto on annettava viimeistään 19.6.2017.

Kaupunginhallitus antoi Turun kaupungin lausunnon hallituksen esitysluonnoksesta maakuntauudistukseksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistukseksi sekä niihin liittyviksi laeiksi 7.11.2016, § 428. Kaupungin lausunnossa todettiin mm., että maakuntakaavoituksen mekaaninen siirtäminen uudelle itsehallinnolliselle maakunnalle ei ole hyväksyttävää. Nyt kaupunginhallitukselle esitettävässä lausuntoluonnoksessa esitetään muutokset hallituksen esitysluonnokseen siten, että maakuntakaavoitusta nykyisessä muodossaan ei säädetä maakunnan tehtäväksi.

Lisäksi lausuntoluonnoksessa esitetään muutoksia eräisiin muihin maankäyttö- ja rakennuslain säädöksiin, investointiavustuslakiin, korkotukilakiin, yhteispalvelulakiin sekä lakiin saariston kehityksen edistämisestä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupungilla ei ole kommentoitavaa Valtion lupa- ja valvontavirastoa koskevaan lakiehdotukseen. Lakiehdotus koskee valtion lupa- ja valvonta-asioiden uudelleenjärjestelyä, eikä sillä ole nähtävissä merkittäviä suoria tai epäsuoria vaikutuksia Turun kaupungin tai kaupunkilaisten toimintaan.

Edelleen kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupungilla ei ole kommentoitavaa maakuntauudistusta ja valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävien uudelleenorganisointia koskevaan voimaanpanolakiin. Koska lausuttavana oleva kokonaisuus ei sisällä sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen eikä aluekehittämis- ja kasvupalveluiden tehtäviä, ei sen voimaanpanolailla ole merkittäviä vaikutuksia Turun kaupungin toimintaan.

Liite 1Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa valtiovarainministeriölle liitteenä 1 olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Kaupunginhallitus päättää hylätä ehdotetun lausunnon siltä osin kuin se koskee lakia maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta".

Jakelu

lausValtiovarainministeriö


Liitteet:

Kh § 243
Liite 1:Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi