Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12627.03.201715

3643-2017 (065, 101, 002)

Pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen liittyviä hankkeita

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi mallia, jolla voidaan tukea kolmannen sektorin yhdistysten pitkäaikaistyöttömien aktivointia sekä kokeilua, jossa yritys kokoaa työmarkkinatuen kuntaosuudella olevista rekrykoulutusryhmiä. Nämä on tarkoitus rahoittaa tulosperusteisesti työmarkkinatuen kuntaosuuteen syntyvistä säästöistä.

Kh § 126

Johtaja Pekka Sundman ja palvelujohtaja Mika Helva 10.3.2017

Turku rahoitti viime vuonna erilaisia yhdistysten ja yritysten erillishankkeita, joilla haettiin vaikuttavuutta työmarkkinatuen kuntaosuuteen. Tänä vuonna siihen ei ole varattu erillistä määrärahaa. Työllisyystoimikunta on kuitenkin linjannut, että passiivitukea (maksettavaa työmarkkinatukea) tulisi voida käyttää aktivointiin.

Kolmannen sektorin hankkeet

TE-toimisto rahoittaa työvoimapoliittisia hankkeita. Monet näistä hankkeista ovat työllistäneet Turun työmarkkinatuen kuntaosuudella olevia. Hankkeet loppuivat viime vuoden lopussa. Tälle vuodelle TE-toimisto lupautui rahoittamaan vain suuria hankkeita ja asetti niille niin suuret työllistämistavoitteet, että näihin hankkeisiin ei voida ottaa vaikeimmin työllistettäviä. Monet Turun aiemmat yhteistyökumppanit jäivät ilman rahoitusta. Nämä ovat joutuneet ajamaan aiemman työllistämistoimintansa alas tai rajoittamaan sitä. Osa ilman työllisyyspoliittista hankerahaa jääneistä yhdistyksistä on kääntynyt kaupungin puoleen ja toivonut, että kaupunki voisi tukea niitä. Kaupunkiin ovat olleet yhteydessä ainakin Varissuon Työ ja Toiminta VT ry, Lounais-Suomen Työllistäjät ry, Turun Pientalosäätiö ry, Kestävän kehityksen yhdistys ry ja Yhdessä-yhdistys ry. Yhdistykset ovat perinteisesti aktivoineet sellaisia pitkäaikaistyöttömiä, joiden työkyky on alentunut. Monet yhdistyksen aktivoimista ovat Turun työmarkkinatuen kuntaosuudella.

Turku maksaa työllistämisen Turku-lisää yhdistyksille ja yrityksille. Se vastaa suuruudeltaan Turun joka tapauksessa maksamaa työmarkkinatuen kuntaosuutta. Se on vähintään 300 päivää työmarkkinatuella olleista 350 euroa ja vähintään 1000 päivää työmarkkinatuella olleista 500 euroa kuukaudessa. Kun yhdistykset ovat saaneet 65 % työajalla 100 % työllistämistuen valtiolta, ne ovat voineet käyttää Turku-lisää ohjauskuluihin. Turku maksaa lisäksi kuntouttavasta työtoiminnan järjestämisestä sellaisille yhdistyksille, jonka kanssa sillä on sopimus. Kuntouttavassa työtoiminnassa ollaan osana elinkeino- ja työllisyyskokeilua siirtymässä palveluseteleihin. Kun valtion työllistämistuki on vähentynyt, yhdistykset ovat alkaneet käyttämään aktivointina työkokeilua. Sekin poistaa henkilön työmarkkinatuen kuntaosuudelta aktivoinnin ajaksi, mutta vain työllisyysehdon täyttäminen poistaa pitkäaikaisesti. Turku on varautunut maksamaan myös korotettua Turku-lisää työmarkkinatuen kuntaosuudella oleville. Valtion palkkatukea maksetaan kuusi kuukautta, mutta tällöin työssäoloehdon kertymä on vuoden alusta vain 75 % eli työssäoloehdon täyttyminen edellyttää kahdeksan kuukauden työsuhdetta. Mikäli yhdistykseen työllistetty työllistyy tämän jälkeen yksityiselle sektorille, tästä voi yritys saada edelleen palkkatukea. Kaikki kolmannen sektorin työllistetyt eivät ole työllistettävissä yksityiselle sektorille. Tällöin Turun kannattaa maksaa työssäoloehdon täyttymisen edellyttämä kahden kuukauden palkka yhdistyksille korotetulla Turku-lisällä. Tähän on varauduttu työllisyysmäärärahoissa.

Turku kokeili viime vuonna osana erillishankekokeilua Lounais-Suomen Työllistäjien kanssa sellaista mallia, jossa Turku maksoi sille työkokeilun ajalta korvausta työmarkkinatuen kuntaosuudella olevista. Korvaus oli pienempi kuin työmarkkinatuen kuntaosuus. Se oli 275 euroa kuukaudessa yli 300 päivää työttömänä olleista henkilöistä ja 415 euroa kuukaudessa yli 1000 päivää työttömänä olleista henkilöistä. Yhdistyksien haasteena on rahoituksen jälkikäteisyys. Tästä syystä Lounais-Suomen Työllistäjille maksettiin etukäteen 25 000 euron avustus, joka vähennettiin osissa jälkikäteen maksetuista suoritusperusteisista avustuksista.

Tällaisella mallilla Turku voisi tukea jatkossa sellaisia yhdistyksiä, jotka ovat kokeneita työttömiä aktivoivia yhdistyksiä ja jotka eivät tähän toimintaan ole saaneet valtion työllisyyspoliittista hankeavustusta.

Varissuon Työ ja Toiminta VT ry on hakenut Turulta 152 500 euron avustusta pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseen. Tällä vaihtoehtoisella tuloksiin sidotulla mallilla he saavat tukea 159 750 euroa, mikäli tulostavoitteet toteutuvat kokonaisuudessaan. Avustussumma jää pienemmäksi, jos tavoitteet eivät toteudu tai joku työllistetyistä onnistutaan työllistämään yksityiselle sektorille.

Maksuperuste300-päiväisiä1000-päiväisiäMaksettava korvaus
Turku-lisä (6 kk)11435 100 €
Korotettu Turku-lisä (2 kk)11442 000 €
Työkokeiluavustus351082 650 €
Yhteensä46 eri henkilöä14 eri henkilöä159 750 €

Jos työkokeilu päättyy ennen kuuden kuukauden määräaikaa henkilön työllistyessä tai aloittaessa päätoimisen opiskelun, maksetaan avustus kuitenkin kuuden kuukauden ajalta. Tällä kannustetaan yhdistystä tukemaan henkilöiden työllistymistä ja päätoimisen opiskelun aloittamista.

Avustusten maksu suoritetaan kahden kuukauden välein takautuvasti kaksi viikkoa kuluneiden kuukausien jälkeen. Avustusta voidaan maksaa tarvittaessa etukäteen maksimissaan 25 000 euroa siten, että tämä ennakkoavustus vähennetään myöhemmistä tulosperusteisista avustuksista. Avustukset maksetaan työmarkkinatuen kuntaosuuteen varatuista rahoista lukuun ottamatta korotettua Turku-lisää, jossa kustannukseen on varauduttu työllisyysmäärärahoissa.

Nämä hankkeet tukevat Turussa alkavaa elinkeino- ja työllisyyskokeilua, jossa tarvitaan pitkäaikaistyöttömien aktivoimiseksi erilaisia vaihtoehtoja. Sopimukset on hyvä tehdä koko kokeilun ajalle eli vuoden 2018 loppuun asti.

Telet Oy

Telet Oy –nimisen yrityksen Tuula-Marja Normia on tehnyt kaupungille ehdotuksen uudesta toimintamallista, jossa yritys juoksee kokoon rekrytointikoulutuksen, johon haetaan osallistujiksi pitkäaikaistyöttömiä. Rekrytointikoulutuksessa yksi tai useampi yritys rahoittaa yhdessä TE-toimiston/ELY-keskuksen kanssa täsmäkoulutuksen, jolla rahoittaville yrityksille koulutetaan osaavaa henkilökuntaa. Koulutus lähtee yritysten tarpeesta ja pääsääntöisesti kaikki rekrytointikoulutukseen osallistuvat työllistyvät koulutuksen rahoitukseen osallistuneisiin yrityksiin. Koulutuksen järjestäminen kilpailutetaan.

Olemme neuvotelleet kunnalle kustannusneutraalin mallin, jolla tätä toimintatapaa voidaan kokeilla. Kokeilu jää alle kansallisen hankintarajan, joka on tämän vuoden alusta 60 000 euroa. Tässä mallissa kaupunki maksaa kolmen kuukauden rekrytointikoulutuksesta työmarkkinatuen kuntaosuudella olevien osalta 1000 euroa/henkilö Telet Oy:lle. Kaupunki säästää tältä osin kolmen kuukauden työmarkkinatuen kuntaosuuden eli vähintään 1056 euroa/henkilö. Jos rekrytointikoulutukseen osallistunut henkilö työllistyy, maksetaan tästä kaupungin kilpailuttaman työnetsijäpalvelun kanssa yhtenevästi 2000 euroa/henkilö siten, että työsopimuksen teon yhteydessä maksetaan 1000 euroa ja työssäoloehdon täyttyessä toinen 1000 euroa. Työssäoloehdon täyttyessä kaupunki säästää joka kuukausi vähintään 352 euroa/henkilö eli vuodessa säästö on 4224 euroa. Jos Telet Oy ei onnistu järjestämään tässä esiteltyä rekrytointikoulutusta Turun työmarkkinatuen kuntaosuudella oleville, kaupunki ei maksa mitään.

Kokeilu tukee kesällä alkavaa Turun elinkeino- ja työllisyyskokeilua.

Liite 1Turun kaupungin ja Telet Oy:n välinen sopimus turkulaisten työmarkkinatuen kuntaosuudella olevien aktivoinnin ostamisesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kolmannen sektorin toimijoiden työllistymishankkeita voidaan tukea edellä esitettyjen periaatteiden mukaisesti työmarkkinatuen kuntaosuuteen varatulla rahoituksella siten, että yhdistysten kanssa tehdään tämän päätöksen mukaiset sopimukset vuosille 2017–2018.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että liitteenä oleva sopimus hyväksytään ja että kaupunkikehitysryhmän johtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen vähäisiä teknisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimus.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että kolmannen sektorin toimijoiden työllistymishankkeita voidaan tukea edellä esitettyjen periaatteiden mukaisesti työmarkkinatuen kuntaosuuteen varatulla rahoituksella siten, että yhdistysten kanssa tehdään tämän päätöksen mukaiset sopimukset vuosille 2017–2018.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että yksityisten työllistämishankkeiden osalta laaditaan huhtikuun aikana yleiset kriteerit hankkeiden arvioinnille.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Päätös asiassa tehtiin Eklundin Pietarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvTyöllisyyspalvelukeskus
tiedTyöllisyystoimikunta


Liitteet:

Kh § 126
Liite 1:Turun kaupungin ja Telet Oy:n välinen sopimus turkulaisten työmarkkinatuen kuntaosuudella olevien aktivoinnin ostamisesta