Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 89 | 06.03.2017 | 1 |
1978-2016 (33, 018, 029, 010)
Kupittaan vanhuspsykiatrian osastoa G1 koskeva sisäinen tarkastus ja muut asiaan liittyvät toimenpiteet
Tiivistelmä:
Turun kaupungin sisäinen tarkastus on 16.2.2017 saanut valmiiksi raportin, joka käsittelee Turun vanhuspsykiatrian G1-osastoa. Raportin otsikko on "Hyvinvointitoimialan vanhuspsykiatrian osasto G1 väärinkäytösepäilyjen 2013 käsittely sekä korjaavien toimenpiteiden toteuttaminen, seuranta ja riittävyys". Osastoon liittyvien selvitysten käynnistämistä käsiteltiin helmikuussa 2016 sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä kaupunginhallituksessa. Keskeiset toimenpiteet tämän jälkeen sisältävät Turun kaupungin sisäisen tarkastuksen valmistumisen, muut asiassa tehdyt tarkastukset ja selvitykset, Lounais-Suomen poliisin tekemän rikostutkinnan, Turun kaupungin työnjohdolliset toimenpiteet sekä psykiatrian toimintojen kehittämisen. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee asian tiedoksi.
Kh § 89
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
Asian tausta ja aikaisemmat käsittelyvaiheet
Julkisuudessa oli 18.2.2016 tuotu esille, että Turun kaupungin hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden vanhuspsykiatrian osastolla G1 olisi tapahtunut potilaiden epäasiallista kohtelua, pahoinpitelyä ja laiminlyöntiä sekä potilaiden yöaikaista ylilääkitsemistä. Julkisuudessa esitetyn mukaan tapahtuma-ajankohta olisi 2009 – 2013 ja tilanne olisi jatkunut myös tämän jälkeen.
Väärinkäytösepäilyjä oli käyty välittömästi läpi Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johdon ja Turun kaupunginjohtajan kanssa potilasturvallisuuden ja hoitotyön laadun varmistamiseksi. Välittöminä toimenpiteinä oli toteutettu seuraavat:
- varmistettu asianmukainen potilasturvallisuus
- operatiivista johtamista tuettu
- työvuoroja muutettu
- ilta- ja yövuoroja vahvistettu sekä sisäisin että ulkoisin (tilapäinen palkkaamislupa) toimenpitein
- työterveyshuolto aloittanut työyhteisöjen tuen
- tilannetta käsitelty sisäisessä psykiatrian henkilöstökokouksessa 22.2.2016
- ulkoisen auditoinnin järjestelyihin ryhdytty osana sisäisen tarkastuksen toteuttamista
Helmikuussa 2016 esille tulleisiin väärinkäytösepäilyihin liittyi aikaisempi, hyvinvointitoimialalla 30.9.2013 laadittu sisäinen selvitys vanhuspsykiatrian osasto G1:n toiminnasta. Sisäisen selvityksen taustalla on tapahtumakulku, jossa osastolla G1 havaittiin elokuussa 2013 rauhoittavien lääkkeiden hävikkiä, minkä vuoksi lääkehoidon seurantakäytäntöjä päätettiin tarkistaa. Lääkehävikin jatkoselvittelyssä nousi esiin epäilyjä myös muista väärinkäytöksistä osastolla, mm. lääkkeiden jakamista potilaille ilman lääkärin määräystä, potilaiden epäasiallista ja kovakouraista kohtelua sekä yövuoron aikana nukkumista. Sisäinen selvitys käynnistettiin hallintojohtaja Antti Perälän toimesta kun asia tuli hänen tietoonsa. Selvityksen tulokset ja henkilökunnan kuulemiset koottiin raportiksi ”Sisäisen tarkastuksen raportti vanhuspsykiatrian osastosta G1”. Se on päivätty 30.9.2013. Tietoa osaston toiminnassa havaituista epäkohdista tai suunnitelluista jatkotoimenpiteistä ei saatettu sosiaali- ja terveyslautakunnalle eikä kaupunginjohtajalle. Myöskään laadittua sisäistä selvitystä ei tuolloin saatettu sosiaali- ja terveyslautakunnan eikä Turun kaupunginjohtajan tietoon.
Helmikuussa 2016 kaupunginjohtaja antoi tehtäväksi arvioida uudelleen vuonna 2013 tehty selvitys ja sen johdosta tehdyt toimenpiteet sekä käynnisti sisäisen tarkastuksen. Lisäksi kaupunginjohtaja edellytti käynnistettäväksi selvityksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtamisjärjestelmän selkiyttämiseksi.
Lounais-Suomen poliisilaitos ilmoitti helmikuussa 2016 aloittaneensa tutkia asiaa. Tutkinnan pääpaino oli osaston G1 tapahtumissa.
Myös muut toimivaltaiset viranomaiset (Valvira, Fimea) tutkivat asiaa. Turun kaupungin edustajat tekivät yhteistyötä selvitystä tekevien viranomaistahojen kanssa.
Turun kaupungin sisäinen tarkastus kohdisti tarkastuksen ensimmäisessä vaiheessa osastoon G1 ja ryhtyi tarkastamaan myös muiden osastojen toimintaa. Tarkastuksen tueksi hankittiin ulkopuolista hoitotyön laadun auditointia.
Osana sisäistä tarkastusta tuli arvioida myös, onko tapahtunut virkavelvollisuuksien vastaista menettelyä ja onko näiden osalta syytä ryhtyä toimenpiteisiin.
Edellä kuvattujen toimenpiteiden käynnistämistä käsiteltiin sosiaali- ja terveyslautakunnassa 24.2.2016 § 42 ja kaupunginhallituksessa 29.2.2016 § 80.
Seuraavassa on esitetty keskeiset toimenpiteet helmikuun 2016 jälkeen:
1. Turun kaupungin sisäinen tarkastus
2. Muut tarkastukset ja selvitykset
3. Rikostutkinta
4. Työnjohdolliset toimenpiteet ja johtopäätökset
5. Psykiatrian toimintojen kehittäminen
Sisäinen tarkastus
Turun kaupungin sisäinen tarkastus on 16.2.2017 saanut valmiiksi raportin, joka käsittelee Turun vanhuspsykiatrian G1-osastoa. Raportin otsikko on ”Hyvinvointitoimialan vanhuspsykiatrian osasto G1 väärinkäytösepäilyjen 2013 käsittely sekä korjaavien toimenpiteiden toteuttaminen, seuranta ja riittävyys”.
Tarkastuksen kohteena on hyvinvointitoimialan erikoissairaanhoidon tulosalueen psykiatrisen erikoissairaanhoidon tulosyksikön vanhuspsykiatrian osasto G1. Tarkastuksen taustalla on ollut osaston toiminnasta syksyllä 2013 kirjoitetun hyvinvointitoimialan sisäisen selvityksen perusteella toteutettujen toimenpiteiden riittävyys.
Tarkastuksen tavoitteena oli käydä läpi selvityksessä ilmenneiden väärinkäytösepäilyjen käsittely, kehittämistoimenpiteiden jalkauttaminen sekä sisäisen valvonnan toimivuus tiedonkulun ja sääntöjen noudattamisen osalta. Lisäksi selvitettiin muistutusten ja kanteluiden käsittelyä tulosyksikössä.
Tarkastus toteutettiin haastattelemalla toimialan johtoa, terveyspalveluiden – aiemman erikoissairaanhoidon tulosalueen - linjajohtoa sekä vanhuspsykiatrian ja osaston G1 lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa. Sisäisen tarkastuksen käytössä oli myös sisäisen selvityksen 2013 käsittelyyn liittyviä muistioita, sähköposteja, muistiinpanoja, työvuorolistoja sekä HaiPro–ilmoitusten yhteenvetoja, kanteluita ja muistutuksia.
Lisäksi sisäinen tarkastus on kohdistettu osastoihin A1, A3 ja A6.
Valviran tarkastukset ja FCG:n selvitys
Valvira suoritti keväällä 2016 kaksi erillistä tarkastuskäyntiä Kupittaan psykiatrisen sairaalan suljetuille osastoille. Osasto G1:n toiminta tarkastettiin molempien käyntien yhteydessä. Valviran tarkastuskäynteihin osallistuivat seuraavat henkilöt:
lääkintöneuvos Markus Henriksson
ylilääkäri Riitta Pöllänen
lakimies Jenny Reboldt
ylitarkastaja Anna-Maija Liedenpohja
sosiaali- ja terveydenhuoltoyksikön päällikkö Jaska Siikavirta (AVI)
lääninlääkäri Katja Paakkola (AVI)
lääninlääkäri Ruut Virtanen (AVI)
Tarkastuskäyntien tärkeimmät havainnot olivat seuraavat:
Valviran toteamukset toiminnan valvonnasta, ohjeistamisesta ja seurannasta vastaavat sisäisen tarkastuksen havaintoja osaston G1 toiminnasta. Valviran raportit ovat allekirjoittaneet Markus Henriksson ja Riitta Pöllänen.
Turun kaupungin sisäinen tarkastus on tilannut FCG Konsultointi Oy:ltä selvityksen, joka täydentää Turun kaupungin sisäisen tarkastuksen ja Valviran raportteja osaston G1 toiminnan nykytilasta, näkökulmana psykiatrinen hoitotyö sekä sen kehittäminen ja johtaminen.
FCG:n toimeksiannon tarkoituksena oli selvittää Turun kaupungin psykiatrisen hoitotyön nykytila kesällä 2016 ja siellä toteuttavan psykiatrisen hoitotyön laatu. Lisäksi työn tarkoituksena oli selvittää hoitotyön ja yksiköiden johtamisen silloinen tilanne. FCG:lle annetun toimeksiannon toteuttivat Petra Kokko, Satu Pulkkinen, Liisa Klemola ja Anne Rintala. Kaikki asiantuntijat olivat laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Projektipäällikkö Pulkkisella oli psykiatrisen hoitotyön koulutus ja työkokemus sekä hoitotyöstä että johtamisesta.
FCG:n loppuraportin osastoa G1 koskevat havainnot yhteenvetona olivat seuraavat:
Raportissa käsitellyt hoitotyön kirjaamiskäytännön kehittämistä koskevat havainnot perustuvat sisäisen tarkastuksen saamien tietojen lisäksi FCG Konsultointi Oy:n tekemään hoitotyön dokumentoinnin arviointiin ja potilasasiamiehen johdolla tehtyyn hoitotyön kirjaamiskäytäntöjen kehittymisen arviointiin. Myös esimiestyöskentelyn arvioinnissa on hyödynnetty FCG:n arviointia.
Rikostutkinta
Lounais-Suomen poliisilaitos aloitti asiaa koskevan tutkinnan 19.2.2016. Tutkinnassa pyrittiin selvittämään, täyttävätkö osaston G1 tapahtumat rikoksen tunnusmerkistön ja onko niitä mahdollista saattaa syyteharkintaan. Poliisi arvioi myös, ovatko vastuullisessa asemassa olleet henkilöt syyllistyneet tekoihin, joita tulisi arvioida rikosoikeudellisesti. Tutkinta on päätetty 31.1.2017.
Poliisin on tutkinnan aikana suorittanut asiassa selvityksiä sekä kuulustellut ja kuullut noin 80 ihmistä. Tämän lisäksi poliisi on pyytänyt Lounais-Suomen aluehallintovirastolta lausuntoja yksittäisten potilastapausten lainmukaisuudesta.
Poliisin tiedotteen mukaan asian käsittely on jaoteltu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsitti osastolla G1 tapahtuneet yksittäiset rikokset, joissa oli syytä epäillä osastolla toimivia hoitajia. Toinen kokonaisuus käsitti viisi erillistä ilmoitusta, joissa arvioitiin täyttääkö hoidossa jokin osa rikoksen tunnusmerkistön. Kolmas osa oli ns. esimieslinja, jossa arvioitiin esimiesten sekä Turun kaupungin johtavassa asemassa olevien henkilöiden rikosoikeudellista vastuuta liittyen osaston toimintaan sekä vuoden 2013 raporttiin.
Poliisi on tiedotteessaan edelleen kertonut, että osaston konkreettiseen toimintaan liittyen poliisi on lähettänyt syyteharkintaan esitutkintapöytäkirjan, jossa on epäiltynä kolme mieshoitajaa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että heitä on syytä epäillä yksittäisistä tapauksista. Yhden mieshoitajan kohdalla vuonna 2009 tapahtumaa on tutkittu törkeänä pahoinpitelynä. Tämä lisäksi tutkinnassa on selvinnyt, että on syytä epäillä hoitajien kehottaneen muita hoitajia antamaan ns. tarvittavia lääkkeitä ilman niiden kirjaamista. Yhden hoitajan epäillään antaneen itse lääkkeitä ilman lääkärin määräystä. Kahta edellä mainituista hoitajista epäillään vapaudenriistosta, koska esitutkinnassa on selvinnyt, että heidän epäillään eristäneen potilaan ilman lääkärin määräystä. Ilmoituksessa on yhteensä kolmetoista rikosnimikettä. Pahoinpitelyitä on kirjattu 6 kappaletta ja yrityksiä 2 kappaletta. Törkeitä pahoinpitelyitä on yksi kappale, samoin kuin vapaudenriistoja. Näiden lisäksi hoitajia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kaikki tapaukset, paitsi törkeä pahoinpitely, ovat tapahtuneet vuoden 2013 aikana.
Turun kaupungin konsernihallinnon lakiasiat on tehnyt tutkintapyynnön tapahtumasta, jossa hoitajan epäillään pahoinpidelleen potilasta vuodenvaihteessa 2015 - 2016. Tämä asia on edennyt syyteharkintaan toukokuussa 2016. Lisäksi poliisi on kesällä 2016 saattanut syyteharkintaan kaksi esitutkintaa, joissa epäpätevä henkilö olisi työskennellyt sairaanhoitajana, vaikka opinto-oikeus ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajan tutkinnon suorittamiseksi oli päättynyt.
Viiden erillisen ilmoituksen osalta, joissa jokaisessa oli eri potilastapaus, poliisi pyysi asiantuntijalausuntoa Lounais-Suomen aluehallintovirastolta. AVI:lta saatujen lausuntojen perusteella hoidossa ei ole tapahtunut asioita, jotka ylittäisivät esitutkintakynnyksen. Yhdessä lausunnossa kiinnitettiin huomiota siihen, että aikaisemmin todettu lääkeaineherkkyys olisi tullut huomioida paremmin ja hoitokertomusmerkinnät olisivat tulleet olla yksityiskohtaisempia, mutta lausunnoista ei ilmennyt asioita, joiden perusteella hoidoissa olisi ollut syytä epäillä rikoksia.
Kolmannessa osassa poliisi selvitti, että onko asiassa syytä epäillä esimiehiä rikoksista. Asiassa tehtyjen selvitysten, kuulusteluiden ja kuulemisten perusteella asiassa ei ole syytä epäillä rikosta ja asiasta ei aloiteta esitutkintaa. Vuoden 2013 raportin osalta vastuussa ollut henkilö on antanut viidelle ihmiselle varoituksen sekä viidelle huomautuksen. Tämän lisäksi asiasta ilmoitettu vuonna 2013 poliisille, ilmoituksessa on pyydetty tutkimaan osastolla tapahtuneet lääkeainevarkaudet ja tutkintapyynnön yhteydessä on ollut liitteenä sisäisen tarkastuksen raportti. Lisäksi osastolla on ryhdytty suunnittelemaan miten osaston toimintaa pystytään parantamaan.
Esitutkinnan kohteina olleiden viranhaltijoiden virkavelvollisuuden rikkomisesta poliisi on todennut seuraavaa:
”Lounais-Suomen poliisin tekemistä selvityksistä ja saaduista lausunnoista ei ilmene sellaisia seikkoja, joiden perusteella poliisilla olisi syytä epäillä yhden tai useamman virkamiehen syyllistyneen rikosoikeudellisesti moitittavaan menettelyyn, vaan kysymyksessä on lähinnä Turun kaupungin hallinnon sisäinen asia, jossa poliisi ei ole toimivaltainen viranomainen.”
Lounais-Suomen poliisilaitoksen tutkinnan päätöksen 31.1.2017 jälkeen Turun kaupungin sisäinen tarkastus on saattanut tarkastusraportin loppuun. Tutkinnan ja sisäisen tarkastuksen valmistuttua työnantajan, Turun kaupungin edustajat ovat arvioineet työnjohdollisten toimenpiteiden tarpeellisuutta viranhaltijoiden kohdalla.
Työnjohdolliset toimenpiteet ja johtopäätökset
Työnjohdollisten toimenpiteiden arvioinnin lähtökohtana ovat olleet 16.2.2017 valmistuneen sisäisen tarkastuksen raportin havainnot. Työnantajan, Turun kaupungin edustajat ovat kuulleet viranhaltijoita, vastaanottaneet kuultavien vastineet ja päätyneet seuraaviin johtopäätöksiin:
Tulosyksikköjohtaja Jyrki Heikkilän vastuu vanhuspsykiatrian toiminnan valvonnassa perustuu toimialan potilasturvallisuussuunnitelmaan sekä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeistukseen, jonka mukaan jokainen esimies vastaa valvontamenetelmien toimivuudesta. Heikkilä ei ollut huolehtinut riittävistä sisäisen valvonnan toimenpiteistä, kuten väärinkäytösepäilyihin liittyvästä tiedonkulusta, päivittäisen toiminnan seurannasta ja valvonnasta tai sisäisen ohjeistuksen jalkauttamisesta. Heikkilä ei riittävästi huolehtinut potilasturvallisuussuunnitelman mukaisista tulosyksikköjohtajan tehtävistä, muun muassa potilasturvallisuuden järjestelmällisestä arvioinnista ja seurannasta toiminnasta kerättyjen kattavien tietojen avulla. Heikkilä ei riittävästi ohjeistanut alaisiaan selvityksessä havaittujen väärinkäytösepäilyjen edellyttämistä korjaavista toimenpiteistä. Esimiesasemansa perusteella Heikkilän olisi tullut johtaa ja valvoa järjestelmällisesti kehittämistoimenpiteitä. Toimenpiteitä ei ole dokumentoitu riittävästi siten, että niiden jalkauttaminen ja jalkauttamisen seuranta olisivat jälkikäteen todennettavissa.
Jyrki Heikkilälle annetaan kirjallinen varoitus. Jatkossa Heikkilän tulee huomioida oma roolinsa psykiatrian johtajana ja ottaa vastuu toiminnan johtamiseen kuuluvista tehtävistä.
Erikoissairaanhoidon silloisena tulosaluejohtajana toimi Hilkka Virtanen. Kaupungin sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa koskevan säännöstön mukaan tulosaluejohtajana Hilkka Virtasella oli viime kädessä koko tulosalueen kattava vastuu sisäinen valvonnan jalkauttamisesta. Virtanen ei huolehtinut riittävästi sisäisen valvonnan menettelytapojen jalkauttamisesta tulosalueellaan kaupungin sisäisen ohjeistuksen mukaisesti eikä varmistanut järjestelmällisesti ja dokumentoidusti potilasturvallisuuden kokonaisuutta ja toimeenpanoa vastuualueellaan.
Hilkka Virtaselle annetaan kirjallinen varoitus. Jatkossa Virtasen tulee virka-asemansa mukaisesti huolehtia potilasturvallisuudesta ja edistää sen toteutumista sekä kaupungin sisäisen ohjeistuksen noudattamista.
Toimialajohtaja Riitta Liuksan tehtävänä on johtaa koko toimialaa ja Liuksalla on vastuu myös johtamisjärjestelmästä ja selkeistä vastuista. Liuksa ei ole varmistanut sisäisen valvonnan ohjeistuksen ja menettelytapojen jalkauttamista hyvinvointitoimialalla kaupungin sisäisen ohjeistuksen mukaisesti. Liuksa ei ole huolehtinut selkeästä johtamisjärjestelmästä ja selkeistä vastuista potilasturvallisuuden ja hyvän hoitokulttuurin varmistamiseksi.
Toimialajohtaja Riitta Liuksalle annetaan kirjallinen varoitus. Jatkossa Liuksan tulee varmistaa oman toimialansa johtamisjärjestelmän kehittäminen ja huolehtia, että vastuut ovat selkeät. Toimialajohtajalla on velvollisuus edellyttää alaiseltaan organisaatiolta oikeaa ja riittävää raportointia.
Silloinen hallintojohtaja Antti Perälä ei ole varmistanut toimialajohtaja Liuksan tietojen kattavuutta osaston G1 väärinkäytösepäilyistä sekä osaston tapahtumia koskevasta tutkintapyynnöstä. Antti Perälälle annetaan huomautus.
Ylihoitaja Jaana Silvolalla ei ole asemaansa ja tehtäviinsä liittyvää laiminlyöntiä eikä muutakaan sellaista menettelyä, joka antaisi aiheen työnjohdolliseen toimenpiteeseen. Hän on raportoinut kehittämistoimista Jyrki Heikkilälle, joka on kuitannut ne. Hänellä on ollut perusteltu syy uskoa toimiensa olleen riittäviä. Jaana Silvolan kohdalla on katsottava, ettei aihetta työnjohdollisiin toimenpiteisiin ole.
Psykiatrian toimintojen kehittäminen
Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja tulosyksikköjohtaja, ylilääkäri Teija Nummelin 20.2.2017:
Kupittaan sairaalan toimintaan liittyvää selvitystyötä on käsitelty kaupunginhallituksessa 29.2.2016 § 80, 7.3.2016 § 100, 13.6.2016 § 259 sekä 24.10.2016 § 418. Kaupunginhallitus on päättänyt, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi selvitysten valmistuttua, ja että mielenterveys- ja päihdepalveluiden organisointiin ja johtamisjärjestelmään liittyvien selvitysten etenemisestä raportoidaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja kaupunginhallitukselle.
Asian edellisen käsittelyn yhteydessä 24.10.2016 § 418 kaupunginhallitukselle annettiin tiedoksi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran 15.6.2016 antama päätös valvonta-asiassa. Päätöksessään Valvira kohdisti hallinnollista ohjausta mm. henkilöstömitoituksen tarkistamiseen, tilaratkaisuihin, itsemääräämisoikeuden rajoituksen ohjeistukseen ja ammattihenkilöoikeuksien tarkistamiseen liittyviin asioihin. Lisäksi Valvira antoi kehotuksen huolehtia muistisairauspotilaiden hoitamisesta asianmukaisessa hoitopaikassa.
Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on Valviran päätöksen ja muun selvitystyön johdosta tehty joukko toimenpiteitä, jotka on koottu oheiseen taulukkoon. Toimenpiteet liittyvät muistisairaiden potilaiden hoidon toteuttamiseen, henkilöstömitoitukseen osastoilla A1 ja A6, fyysisen rajoittamisen toteuttamisen osaamiseen, teknisiin asioihin ja tiloihin, ammattioikeuksien tarkistamiseen, suunnitelmalliseen omavalvontaan ja turvallisuuskulttuuriin, vuorotyön vastuukysymysten määrittelemiseen sekä hoitotyön kehittämiseen.
Asiakokonaisuus | Tulosyksikössä tehdyt toimenpiteet |
1. Muistisairaiden potilaiden hoidon toteutuminen, hoitotyön osaaminen ja koulutus | - Haastavasti käyttäytyvien muistihäiriöpotilaiden lyhytaikaiseen kuntoutukseen ja hoitoon on perustettu muistikuntoutusyksikkö sairaalapalveluiden kuntouttavan osastoryhmän alaisuuteen. - Muistihäiriöpotilaiden hoitoketju ja jatkohoitoon pääsy on kaikkiaan nopeutunut, mutta edelleen muistihäiriöpotilaita joudutaan tietyissä tilanteissa hoitamaan vanhuspsykiatrian osastolla (jos muut hoitokeinot ovat riittämättömät tai psyykkinen tilanne epäselvä). - Vanhuspsykiatrian G1- ja G2-osastot on lopetettu ja tilalla on aloittanut alkusyksystä 2016 vanhuspsykiatrian osasto A9 sekä vanhuspsykiatrian tehostetun avohoidon yksikkö. Hoitopäivät vanhuspsykiatrian osastoilla ovat vähentyneet 25 %. - Kaikissa vanhuspsykiatrian yksiköissä työskentelee koulutettu muistihoitaja, minkä lisäksi osastolle A9 on rekrytoitu uusia sairaanhoitajia joilla pitkä työkokemus vaikeista käytöshäiriöistä kärsivien muistipotilaiden hoidosta. - Tulosyksikköön on yhteistyössä viranomaisten kanssa laadittu uudet ohjeet vapaaehtoisessa hoidossa olevien muistihäiriöpotilaiden rajoittamisesta. - Eettinen keskustelu yksiköissä on lisääntynyt ja kirjaamiskäytännöt ovat parantuneet. Läsnäoloa potilaiden parissa on lisätty. - Osasto A9:n henkilökuntaa koulutettu ja perehdytetty: * kehittämis- ja koulutuspäivä 25.8.16 * opintokäynti HUS:n psykiatrisen osaston Safewards-ideologiaan tutustumiseksi 20.9.16, jonka yhteydessä saatu osaston käyttöön HUS:n käsikirja pakon käytön vähentämiseksi * Safewards-ideologian jalkauttaminen: vastuuhenkilö nimetty, osastotunti aiheesta 10.2.17, kouluttaminen alkaa 15.3.17 * useita osastotunteja itsemääräämisoikeuden rajoittamisesta * kaksi koulutustilaisuutta muistisairaan potilaan käytöshäiriöistä ja niiden lääkkeettömistä hoitokeinoista * THL:n käsikirja pakon käytön vähentämisestä 2017 henkilökunnalle luettavaksi lukukuittauksella |
2. Hoitotyön henkilöstömitoitus on todettu pieneksi osastoilla A1 ja A6 | - Osastoille A1 ja A6 on perustettu uudet sairaanhoitajavakanssit. Tällä hetkellä hoitajamitoitus osasto A1:llä on 0,95 ja A6:lla 0,80. - Henkilöstövajetta on helpotettu myös sisäisin järjestelyin. - Vaikeahoitoisille potilaille on järjestetty vierihoitaja tarvittaessa. |
3. Leposide-eristyksen toteuttamisen osaaminen | - HFR-harjoitukset henkilökunnalle ovat käynnissä jatkuvasti; harjoitukset toteutetaan osastoittain säännöllisin väliajoin. Leposide-eristyksen osaaminen varmistetaan HFR-koulutusten yhteydessä. - Uusille työntekijöille on toteutettu 2-päiväinen HRF-perehdytyskoulutus (HFR = hallittu fyysinen rajoittaminen) 6/2016. - Perehdytyssuunnitelman päivitykseen 1/2017 on kirjattuna HFR-perehdyttäminen ja leposide-eristyksen perehdyttäminen. |
4. Tekniset ja tiloihin liittyvät asiat | - Kaksisuuntaisen ääniyhteyden toiminta eristyshuoneissa on tarkastettu ja tarkastuksessa havaitut puutteet on korjattu syksyn 2016 aikana. Korjaustoimenpiteet on myös tarkastettu. Sekä katselu- että puheyhteys toimivat kaikissa eristystiloissa. - Tiloihin liittyvät parannukset: * Mahdollista kuristumisvaaraa aiheuttavat rullaverhot on poistettu, turhat sähköjohdot on poistettu. Yleisten tilojen peilit on vaihdettu särkymättömiksi tai akryylipeileiksi. * Tilojen siisteyttä on parannettu kompastumisvaaran vähentämiseksi ja käytävillä olleet apuvälineet on poistettu. * Sauna- ja pesutilat on muutettu nykyaikaisiksi. * Paloturvallisuuden parantamiseksi käyttöön on otettu sprinklerijärjestelmä. Hälytysjärjestelmää on parannettu ja sitä testataan säännöllisesti. - Sijoitus yhden hengen huoneisiin toteutunee vasta uudessa psykiatriatalossa. |
5. Ammattioikeuksien tarkistaminen | - Kaikissa yksiköissä on ohjeet ammattioikeuksien tarkastamisesta, ohjeistus on päivitetty ja kaikkien työntekijöiden ammattioikeudet on tarkastettu. Ammattioikeudet tarkastetaan systemaattisesti rekrytoinnin yhteydessä ja sijaisuuksia jatkettaessa. - Esimiehille on laadittu rekrytointitarkastuslista. |
6. Suunnitelmallinen omavalvonta ja avoin turvallisuuskulttuuri | - Psykiatrian potilasturvallisuussuunnitelma on päivitetty. - Potilasasiamies käy kahdesti vuodessa vastuuhenkilökokouksissa (viimeisin käynti 13.12.16). - Potilaspalautteet ja reklamaatiot käsitellään vastuuhenkilökokouksessa 6 kk välein ja Haipro-ilmoitukset 3 kk välein. - Ylilääkärien osastokierroilla käydään systemaattisesti läpi ajankohtaiset potilasreklamaatiot, välittömät asiakaspalautteet käsitellään yksiköissä heti. - Muistutusten, valitusten, kanteluiden kirjaaminen ja diarioiminen systemaattisesti, seurantaa varten on laadittu omavalvontalomake. - Omavalvonta on otettu osaksi laatutyötä. Omavalvonnan kehittämisessä on käytetty apuna henkilöstöjohtaja Sinikka Valtosta ja henkilöstösuunnittelija Vuokko Puljujärveä, joiden johdolla pidettiin omavalvontapeli- ja -keskustelutilaisuuksia syksyllä 2016. - Jokaiseen työvuoroon on nimetty vastuuhoitaja. Yövuoroissa on yövastuusairaanhoitaja, joka raportoi suoraan ylihoitajalle. Yövuoroihin on resursoitu ylimääräinen hoitaja. - Yövuoroihin 19.4.16 ja 26.1.17 on tehty yllätystarkastukset (tulosyksikköjohtaja + ylihoitajat). Ensimmäinen tarkastuskäynti johti neljään kirjalliseen varoitukseen (syynä luvaton tv:n katselu kansliatiloissa), toisella tarkastuskerralla ei ollut moitittavaa. |
7. Muut Valviran huomiot | - Ohjeistuksiin on lisätty päiväykset ja ohjeen tekijöiden allekirjoitukset. |
8. FCG:n raportissa esille nostetut hoitotyön haasteet | - Omahoitajuudesta ja vastuuhoitajuudesta on kehitetty yhteneviä käytäntöjä ja malleja yksiköihin, potilaslähtöisyyttä on lisätty. - Raportointikäytäntöjen kehittämistyö on vielä kesken. - Lähiesimieskoulutukset 1.5.2017 alkaen yhteistyössä VSSHP:n Psykiatrian kanssa. |
Liite 1Sisäisen tarkastuksen raportti 16.2.2017; Hyvinvointitoimialan vanhuspsykiatrian osasto G1 (salassa pidettävä, JulkL24 §:n 1. mom. 15 kohta sekä 24 §:n 1. mom. 25 kohta)
Liite 2Sisäisen tarkastuksen raportista 16.2.2017; Hyvinvointitoimialan vanhuspsykiatrian osasto G1, laadittu julkinen kooste
Liite 3Sisäisen tarkastuksen raportit 16.2.2017; A1, A3 ja A6 (salassa pidettävä, JulkL24 §:n 1 mom. 15 kohta sekä 24 §:n 1 mom. 25 kohta)
Liite 4Lounais-Suomen poliisilaitoksen tutkinnan päätös 31.1.2017
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä tarkastusjohtaja Tuula Weckman, johtava kaupunginlakimies Laura Klami, henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelualuejohtaja Katariina Korkeila.
Liitteet:
Kh § 89
Liite 1:Sisäisen tarkastuksen raportti 16.2.2017, Hyvinvointitoimialan vanhuspsykiatrian osasto G1 (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 1 mom. 15 kohta sekä 24 §:n 1 mom. 25 kohta)
Liite 2:Sisäisen tarkastuksen raportista 16.2.2017; Hyvinvointitoimialan vanhuspsykiatrian osasto G1, laadittu julkinen kooste
Liite 3:Sisäisen tarkastuksen raportit 16.2.2017, A1, A3 ja A6 (salassa pidettävä, JulkL24 §:n 1 mom. 15 kohta sekä 24 §:n 1 mom. 25 kohta)
Liite 4:Lounais-Suomen poliisilaitoksen tutkinnan päätös 31.1.2017