Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 473 | 05.12.2016 | 5 |
12161-2015 (002, 042)
Turun Seudun TST ry:n poistotekstiilikierrätyksen työllistämistoiminnan rahoittaminen
Tiivistelmä:
Turun Seudun TST ry:n Texvex-hanketta, jossa työmarkkinatuen kuntaosuudella olevia aktivoidaan vuodessa 150 henkeä poistotekstiilien lajittelutoimintaan kaupungin omistamassa kohteessa ehdotetaan jatkettavaksi vuosina 2017-2018. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä toimintaan. Hanke tukee tekstiilien kierrätyslaitoksen saamista Turkuun. Kaupunki tukee hanketta sen kustannukset kattavalla enintään 263.600 euron avustuksella. Tämä raha säästää kaupungin työmarkkinatuen kuntaosuutta yli 380.000 eurolla vuodessa.
Kh § 473
Palvelujohtaja Mika Helva 28.11.2016
Turun kaupunginhallitus päätti 17.12.2015 § 566 maksaa Turun Seudun TST ry:lle avustusta pitkäaikaistyöttömiä aktivoivaan tekstiilijätteen kierrätystoimintaan Turun kaupungin omistamassa kohteessa Kanslerintie 19. Tämä päätös koski vuotta 2016. Turun Seudun TST ry:n aloitteesta on neuvoteltu toiminnan jatkamisesta. Neuvotteluissa on löydetty malli, jolla toiminnan jatkuminen voidaan turvata kahden seuraavan vuoden aikana (vuodet 2017-2018). Avustus voidaan kattaa kokonaan työmarkkinatuen kuntaosuuksista syntyvillä säästöillä, kun toiminta toteutuu sovitussa laajuudessa. Tätä mallia kutsutaan TST Texvex-hankkeeksi (jatkossa hanke).
Hankkeen toteuttamisen edellyttämä avustussumma on 263.600 euroa vuodessa. Tästä summasta palautuu kaupungille vuokrana 125.400 euroa vuodessa. Kun toiminnalla aktivoidaan työkokeilun, kuntouttavan työtoiminnan tai työllistämisen kautta 1000-päivää työmarkkinatuella olleita 75 kuudeksi kuukaudeksi ja 300-päivää työmarkkinatuella olleita toiset 75 henkeä kuudeksi kuukaudeksi, kaupunki säästää työmarkkinatuen kuntaosuuksista 380.808 euroa eli nettosäästö on 117.208 euroa vuodessa. Jos tämän vuoden tapaan osa aktivoiduista voidaan työllistää työssäoloehdon täyttävästi, he aloittavat toiminnan innostamina päätoimisen opiskelun tai he työllistyvät yksityisille työmarkkinoille, syntyy vielä enemmän säästöjä. Lisäsäästöjä voi lisäksi syntyä sosiaali- ja terveysmenoista.
Hankkeessa tarjotaan pitkään työttömänä olleille turkulaisille mahdollisuuksia kehittyä ja löytää oma paikka työmarkkinoilta. Tähän tavoitteeseen päästään yksilöohjauksella ja tarjoamalla koulutusmahdollisuuksia Turun Seudun TST ry:ssä. Hanke antaa mahdollisuuden niiden pitkään työttömänä olleiden aktivoimiseen, joilla ei ole edellytyksiä mennä suoraan työelämään. Hankkeessa työtehtävät sovitaan aktivoitavan työkyvyn mukaan. Hankkeessa keskitytään heidän työelämävalmiuksien lisäksi heidän elämänhallinnan parantamiseen. Hankkeeseen on osallistunut paljon maahanmuuttajataustaisia ja se on edistänyt heidän kotouttamista ja suomenkielen taidon kehittymistä työn ohessa.
Hanke on välttämätön osa tekstiilijätteen kierrätystä varten perustettua Telaketju-hanketta. Siinä yritetään riittävän poistotekstiilijaemäärän avulla löytää malli, jolla Turun seudulle saadaan hyötykäyttölaitos. Tämän hankkeen vetovastuussa on Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Se haluaa keskittää esilajittelun Turun Seudun TST:n Texvex-hankkeelle. Jatkossa tätä esilajitteluakin on tarkoitus automatisoida siten, että toiminnasta tulee kustannustehokasta ja syntyy pysyviä työpaikkoja.
Ensimmäisen vuoden perusteella kokemukset hankkeesta ovat hyvät. Asiakkaat ovat tyytyväisiä. Monet heistä kokevat elämänlaatunsa parantuneen ja he ovat suositelleet hankkeeseen hakeutumista muillekin. Jotkut ovat aloittaneet opiskelemisen ja jotkut ovat työllistyneet. Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden suomenkielentaito on parantunut. Säästöjä on syntynyt työmarkkinatuesta enemmän kuin hanke on kustantanut. Kierrätysjakeen haltija Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on tyytyväinen lajittelutulokseen. Toiminta on tuottanut lisäksi Turun päiväkodeille ja kouluille ilmaista askartelumateriaalia.
Päätös jatkosta on tarkoituksenmukaista tehdä vuosille 2017-2018. Näinä vuosina toteutetaan elinkeino- ja työllisyyskokeilu, johon tarvitaan tämän hankkeen tuomia ns. matalan kynnyksen työpaikkoja. Näiden vuosien ajan Turku on edelleen muiden kuntien tapaan velvollinen maksamaan työmarkkinatuen kuntaosuutta, johon toiminta tuo säästöä. Lounais-Suomen jätehuollon Telaketju-hanke hakee tänä aikana kestävää mallia alueen tekstiilijätteiden hyötykäytön edistämiseksi. Hankkeen jatkaminen kahdella vuodella tuo jatkuvuutta ja mahdollisuuden entistä parempien tuloksien saavuttamiseen.
Liite 1Sopimus
OheismateriaaliTST-Texvex tekstiilikierrätys hankehakemus vuosille 2017-2018
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallitus päättää myöntää Turun Seudun TST ry:lle liitteenä 1 olevan sopimuksen mukaisin ehdoin TST Texvex –hankkeen toteuttamiseen avustusta työmarkkinatuen kuntaosuuteen varatuista varoista enintään 263.600 euroa vuodessa vuosina 2017-2018 siten, että kaupungin omistaman kiinteistön vuokran osuus avustuksesta on 125.400 euroa vuodessa.
Samalla kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunkikehitysryhmän johtajan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimus.
Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Yrttiahon seuraavansisältöinen palautusehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:
”Asia palautetaan valmisteluun. Sopimusta tulee muuttaa siten, että TST:n poistotekstiilikierrätykseen työllistetään henkilöitä myös palkkaperusteisesti (työsuhteisiin), ei vain työkokeiluun.”
Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.
Jakelu
aoTurun Seudun TST ry
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
Liitteet:
Kh § 473
Liite 1:Sopimus