Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32722.08.20166

3901-2016 (059)

Åbo Svenska Teaterförening r.f. avustusanomus

Tiivistelmä: -

Kh § 327

Toimialajohtaja Minna Sartes ja kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 10.8.2016:

Åbo Svenska Teaterförening r.f: lle on vuosittain myönnetty toiminta-avustusta kaupunginhallituksen toimielimen talousarvion avustuksena. Avustuksen määrä on vuodesta 2006 alkaen ollut 600.000 €.

Åbo Svenska Teaterföreningen r.f:n sääntöjen mukaisena tarkoituksena on ylläpitää ja harjoittaa säännöllistä ja korkeatasoista ruotsinkielistä teatteritoimintaa Turussa ja toimia yleisesti kotimaisen ruotsinkielisen teatterin puolesta.

Yhdistys on anonut vuodelle 2017 toiminnan ylläpitämiseen 650.000 €. Anomuksessa todetaan teatterin pyrkineen tähän asti sopeutumaan kustannusten nousuun kaupungin avustuksen pysyessä viimeksi kuluneet kymmenen vuotta ennallaan. Anomuksen liitteenä olevan talousarvion mukaan käyttötalous perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön, Turun kaupungin ja muiden kuntien tukeen sekä omaan tuottoon, jonka osuus on anomuksen mukaan ollut runsaat 30 %.

Teatterin katsojamäärä on Suomen Teatterit ry:ltä saatujen tietojen mukaan ollut edellisellä toimintakaudella yhteensä 53 000 henkilöä. Åbo Svenska Teater pyrkii tavoittamaan monenlaista sekä ruotsin- että suomenkielistä yleisöä. Teatterin aluetoiminta ulottuu Lounais-Suomen ja Länsi-Uudenmaan alueille sekä Ahvenanmaan maakuntaan. Aluetoimintaan opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää erillistuen, jota harkittaessa seurataan esitysten määrää suhteessa teatterin kokonaisesitysmäärään.  Teatterin antamien tietojen mukaan Åbo Svenska Teaterin alueeseen kuuluvat Turun lisäksi varsinaisesti kunnat Parainen, Kemiönsaari, Hanko ja Raasepori sekä Ahvenanmaan maakunta. Teatteri on lisäksi vastannut ruotsinkielisestä teatteritarjonnasta joillakin vahvasti ruotsinkielisiä perinteitä omaavilla suomenkielisillä paikkakunnilla kuten Oulu, Pori ja Tampere.

Esitettävän sopimuksen mukaan yhdistys sitoutuu ylläpitämään monipuolista ruotsinkielistä teatteritoimintaa sekä tuottamaan taiteellisesti korkeatasoista ja asiakaslähtöistä teatteria Turussa. Ensimmäisenä sopimusvuonna teatterin toiminnassa huomioidaan myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi.

Yhdistys huolehtii teatteritoiminnan ylläpitämisestä ja kehittämisestä Turussa siten, että teatteri säilyttää asemansa yhtenä Turun merkittävistä kulttuuritoimijoista

Sopimusehdoissa mainitaan myös, että yhdistyksen toiminnalla edistetään Turun kaupunkistrategiaa, siihen sisältyviä ohjelmia ja näiden teemoja.

Liite 1Åbo Svenska Teaterförening r.f./Åbo Svenska Teater anomus liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 20 kohta)

Liite 2Yhteistyösopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Åbo Svenska Teaterförening r.f:n kanssa tehdään liitteen 2 mukainen sopimus Åbo Svenska Teaterförening r.f:n toiminnan tukemisesta vuosina 2017–2019 ja että vuodelle 2017 varataan 625.000 euron suuruinen toiminta-avustus.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset.

Avustus varataan vuoden 2017 talousarvion kustannuspaikalle 50016 Kaupunginhallitus, Varausmäärärahat.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että Åbo Svenska Teaterförening r.f:n kanssa tehdään liitteen 2 mukainen sopimus Åbo Svenska Teaterförening r.f:n toiminnan tukemisesta vuosina 2017–2019 ja että vuodelle 2017 varataan 625.000 euron suuruinen toiminta-avustus.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeutti kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset.

Avustus varataan vuoden 2017 talousarvion tilaukselle 50016 Kaupunginhallitus, Teatterit. Määräraha lisätään kustannuspaikalle edelleen kohdistettavat määrärahat raamiin eikä korotus vähennä avustusmäärärahojen muita kohteita.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Miikkolan ehdotus, että avustustason korotusta ei tehdä, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Miikkola pyysi merkitsemään seuraavansisältöisen eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan:

”Korotuksessa on ”iltalypsyn leima” ennen uuden avustusjärjestelmän astumista voimaan. Yhdistysten avustuksia on johdonmukaisesti vähennetty, joten en pidä korotusta Turun nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tarkoituksenmukaisena.”

Jakelu

aoÅbo Svenska Teaterförening rf
tpvAvustustoimikunta
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 327
Liite 1:Åbo Svenska Teaterförening r.f./Åbo Svenska Teater anomus liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 20 kohta)
Liite 2:Yhteistyösopimus