Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30208.08.20167

7813-2016 (020, 033)

Lausunto ehdotuksesta hallituksen esitykseksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain ym. muuttamiseksi

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa ehdotuksesta hallituksen esitykseksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain 11 b §:n muuttamisesta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että opetus- ja kulttuuriministeriölle annetaan sivistys- ja vapaa-aikatoimialojen kanssa valmisteltu lausunto.

Kh § 302

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 4.8.2016:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa ehdotuksesta hallituksen esitykseksi opetus-ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä vapaasta sivistystyöstä annetun lain 11 b §:n muuttamisesta. Esitys liittyy valtion vuoden 2017 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Ammatilliseen peruskoulutukseen kohdennettaisiin 190 miljoonan euron säästö vuodesta 2017 lukien. Säästö toteutettaisiin määräämällä ammatillisen peruskoulutuksen rahoituksen enimmäismäärän perusteena oleva opiskelijamäärä järjestämislupien mukaista enimmäisopiskelijamäärää alhaisemmalle tasolle. Säästö kohdennettaisiin kokonaisuudessaan ammatillisen peruskoulutuksen kuntarahoitusosuuteen.

Perusopetuksen valmistavan opetuksen ja oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen järjestämisen tehostamiseksi niiden rahoitus kytkettäisiin nykyistä tarkemmin toteutuneen opetuksen määrään. Perusopetuksen valmistavan opetuksen rahoitus kytkettäisiin vuosittaisen laskentapäivän sijasta läsnäolokuukausien määrään, ja oppivelvollisuusiän ylittäneiden perusopetuksen rahoitus perustuisi suoritettuihin kursseihin. Rahoitukseen oikeuttavien opiskelijakohtaisten kurssien määrää rajoitettaisiin.

Rahoituslain 35 a § muutettaisiin siten, että museoiden, teattereiden ja orkestereiden yksikköhintoja alennettaisiin vuosittain vuodesta 2017 lukien ja vuosien 2016-2019 kehyspäätöksen mukainen vuotta 2017 koskeva säästö tulisi pysyväksi.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan tehtäväksi mm. hallitusohjelman liitteessä 6 edellytetyt vuosia 2016 – 2019 koskevat indeksijäädytykset vuoden 2017 osalta.

Lausunto on pyydetty toimittamaan viimeistään 12.8.2016. Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle on valmisteltu sivistys- ja vapaa-aikatoimialojen kanssa.

Liite 1Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö 7.7.2016

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle liitteenä 1 olevan lausunnon.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausOpetus- ja kulttuuriministeriö
tiedSivistystoimiala
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 302
Liite 1:Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle