Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27013.06.201614

6603-2016 (002, 042)

Vuosisadan kulttuurigaalan toteuttaminen yhteishankkeena syksyllä 2017

Tiivistelmä:

Suomi juhlii itsenäisyyttä vuonna 2017. Kaupunginhallituksen linjapäätöksen 1.2.2016 § 37 mukaisesti suurtapahtumat käsitellään erillishankkeina ja niistä tehdään hankekohtaiset erilliset toteutus- ja rahoituspäätökset. Life Style Invest Oy:n aloitteesta on valmisteltu yhteishankkeena Vuosisadan Kulttuurigaala -tapahtumaa Turkuun syksyllä 2017. Hankkeen pääyhteistyökumppaneina ovat em. yrityksen lisäksi Yleisradio Oy, Veikkaus Oy sekä Turun kaupunki. Yhteistyöllä toteutetaan kulttuuripääkaupunkivuoden perinnön hengessä koko Suomen itsenäisyyden historiaa luotaava televisioitava gaala-tapahtuma. Kaupunginhallitukselle esitetään yhteistyösopimuksen hyväksymistä sekä varautumista sopimuksessa kaupungilta edellytettäviin toiminnallisiin ja taloudellisiin panostuksiin.

Kh § 270

Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 7.6.2016:

Kaupunginhallitus päätti 1.2.2016 § 37 itsenäisyyden juhlavuoden toteuttamisen päälinjaukset. Päätöksessä todetaan, että suurtapahtumat käsitellään erillishankkeina ja niistä tehdään hankekohtaiset erilliset toteutus- ja rahoituspäätökset. Vuosisadan Kulttuurigaala on luonteeltaan suurtapahtuma ja siksi hankkeen toteutuksesta ja rahoituksesta päättää kaupunginhallitus.

Turun kaupungille Vuosisadan Kulttuurigaala on osa kulttuuripääkaupunkivuoden jatkumoa. Turku haluaa olla kansallisesti vahva kulttuuritoimija ja edelläkävijä. Vuosisadan Kulttuurigaala tuo Turkuun itsenäisyyden juhlavuoden kulttuurin tärkeimmän tapahtuman ja suuren joukon alan vaikuttajia.

Vuosisadan Kulttuurigaala on Life Style Invest Oy:n idea. Hankkeen pääyhteistyökumppaneina ovat em. yrityksen lisäksi Yleisradio Oy, Veikkaus Oy sekä Turun kaupunki. Tilaisuus on tarkoitus järjestää Logomossa 18.10.2017.

Vuosisadan Kulttuurigaala nostaa kulttuurin arvoa ja arvostusta juhlistamalla suomalaista kulttuuria laajasti ja koko vuosisadan ajalta. Tapahtumassa palkitaan ja huomioidaan suomalaisia kulttuurin tekijöitä, taiteilijoita, artisteja ja tapahtumia. Palkitsemisen perusteet ja palkintoluokat päätetään vuoden 2016 loppuun mennessä. Yhteen palkintoluokkaan liitetään yleisöäänestys. Tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja yksi päätapahtumista sekä valtakunnallisesti että Turussa. Elämyksellinen, suuren yleisön tavoittava kulttuuritapahtuma on luonteva osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Yleisradio televisioi Vuosisadan Kulttuurigaalan ja esittää sen suorana lähetyksenä Yle TV1:llä.  Katsojat kautta maan kutsutaan mukaan illan esityksiin, jotka koostuvat suomalaisesta huipputason musiikista, taiteesta ja muusta kulttuurista.  Gaalan lisäksi Yle tuo arkisto-ohjelmissaan esiin suomalaisen kulttuurin monimuotoisuutta ja kiinnostavia kehityskaaria vuosisadan ajalta.

Tapahtuman tv-lähetystä edeltää gaalaillallinen, johon osallistuu noin 800 suomalaisen kulttuurin, valtiovallan, liike-elämän ja yhteiskunnan vaikuttajaa. Lisäksi Logomon pääsaliin paikan päälle mahtuu 630 katsojaa, median, kulttuuri-toimijoiden ja yhteistyökumppanien edustajia.

Pääyhteistyökumppanit osallistuvat hankkeeseen sekä taloudellisin panoksin että omaa työpanosta osoittamalla.

Vuosisadan Kulttuurigaalan Turun kaupungin vuoden 2016 rahoitusosuus maksetaan itsenäisyyden juhlavuoden valmisteluun varatulta tilitä. Vuoden 2017 maksuosuus ja toiminnallisista velvoitteista aiheutuviin kustannuksiin tulee varautua vuoden 2017 talousarvion valmistelun yhteydessä. Lisäksi vapaa-aikatoimialan tulee varautua filharmoniselle orkesterille tilaisuudesta aiheutuviin kustannuksin sekä muihin sopimuksessa toimialaa velvoittaviin toiminnallisiin panoksiin.

Liite 1Yhteistyösopimus liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva yhteistyösopimus hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja allekirjoittamaan sopimus,

että vuoden 2017 talousarvioon varataan määrärahat sopimuksen edellyttämällä tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLife Style Invest Oy
aoVeikkaus Oy
aoYleisradio Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 270
Liite 1:Yhteistyösopimus liitteineen