Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20516.05.20168

4498-2015 (015, 011)

Hulevesiohjelman päivitys

Tiivistelmä:

Päivitetyn hulevesiohjelman lähtökohtana ovat ilmastonmuutoksesta ja kaupunkirakenteen tiivistymisestä aiheutuvat haasteet hulevesien hallinnalle sekä muutokset lainsäädännössä, joka edellyttää hulevesien hallinnan painopisteen siirtämistä vesihuollon näkökulmasta maankäytön suunnitteluun.

Kh § 205

Ympäristötoimiala, erityisasiantuntija Anna Räisänen ja vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 10.3.2016:

Taustaa

Turun kaupungin voimassa oleva hulevesiohjelma hyväksyttiin vuonna 2009. Se oli aikanaan ensimmäisiä Itämeren alueella laadittuja hulevesien hallintaa koko kaupungissa ohjaavia strategiaohjelmia.

Kaupunginjohtaja antoi 22.4.2015 hulevesityöryhmälle tehtäväksi valmistella Turun kaupungin hulevesiohjelman päivitys. Päivitetyn ohjelman lähtökohtana ovat ilmastonmuutoksen ja kaupunkirakenteen tiivistymisen asettamat haasteet hulevesien hallinnalle sekä vuonna 2014 muuttuneet maankäyttö- ja rakennus- sekä vesihuoltolait. Lakimuutosten myötä hulevesien hallinnan painopiste on aiempaa selvemmin maankäytön suunnittelussa vesihuollon sijaan. Hulevesiohjelma tukee Turku strategia 2029 kilpailukykyohjelman kohtaa 3.3.9: Kaupungin vetovoimaisuutta lisätään korostamalla veden läheisyyttä ja saavutettavuutta.

Ohjelman päivitys toteutettiin yksikkökohtaisten, poikkihallinnollisten sekä sidosryhmiä osallistavien työpajojen kautta. Näiden tilaisuuksien pohjalta laadittu ohjelmaluonnos lähetettiin kuultavaksi hallintokunnille loppuvuonna.

Lausunnoissa esitettiin muun muassa täsmennyksiä vastuunjakoon, vanhojen alueiden hulevesiongelmien ja huleveden laadun parempaa huomioimista sekä riittävän rahoituksen turvaamista uuden ohjelman ja lainsäädännön mukaisille hulevesiratkaisuille. Esille nostettiin myös tarve lisätiedoille hulevesirakenteista ja niiden soveltuvuudesta. Lausunnot on huomioitu päivitetyssä ohjelmaluonnoksessa.

Hulevesiohjelman sisällöstä

Päivitetyn hulevesiohjelman tavoitteena on kehittää hulevesien poikkihallinnollista organisointia, lisätä niin kaupungin työntekijöiden kuin asukkaiden tietoisuutta, tuoda hulevedet resurssiksi kaupunkikehitykseen, edistää vesistöjen hyvän tilan saavuttamista sekä estää kaupunkitulvia ja edistää niihin varautumista.

Päivitetyssä ohjelmassa on kuvattu uuden lainsäädännön mukaiset yksiköiden vastuut, suunnittelussa käytettävä hulevesien johtamisen prioriteettijärjestys ja hulevesien hallinnan kehittämisen tavoitteet. Ohjelman viidellä päämäärällä alatavoitteineen ja toimenpiteineen pyritään ohjaamaan hulevesien hallintaa kohti lakimuutosten periaatteita ja tulevaisuudessakin kestävää ja turvallista kaupunkiympäristöä.

Ohjelman sisältöä ja hulevesienhallinnan käytäntöjä on mahdollista ja syytä kehittää vuosina 2016 - 2018 EU-rahoitteisen iWater – Integrated Storm Water Management -hankkeen kautta siten, että hulevesien hallinnan lähtökohdaksi tulee aiempaa selvemmin ongelmien torjumisen rinnalle hulevesien hallinnan mahdollistama ekosysteemipalveluiden hyödyntäminen resurssina laadukkaan kaupunkitilan rakentamisessa. Hankkeessa ovat partnereina Aalto yliopisto, Itämeren kaupunkien liitto sekä Turun lisäksi kuusi muuta keskisen Itämeren alueen kaupunkia.  

Hulevesiohjelman jalkauttaminen ja seuranta vaatii edelleen poikkihallinnollista yhteistyötä ja olisi luontevaa, että Hulevesiohjelman käytännön toteutusta koordinoisi hulevesityöryhmä. Työryhmän kokoonpanoa tulisi kuitenkin tarkistaa henkilö- ja tehtävänkuvamuutosten vuoksi. Hulevesien hallinta on osa maankäytön suunnittelua, joten maankäytön ohjausryhmän olisi luontevaa toimia hulevesiohjelman toteuttamisen ohjausryhmänä. Jotta hulevesityöryhmässä olisi edustettuina kaikki ohjelman toteuttamiseen osallistuvat tahdot, tulisi hulevesityöryhmän kokoonpanon olla seuraava: 

Ympäristötoimiala:

Ympäristönsuojelu, Olli-Pekka Mäki, vt. ympäristönsuojelujohtaja, pj.

Ympäristönsuojelu, Pekka Salminen, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija

Kaavoitus, Anna Räisänen, erityisasiantuntija, siht.

Kaavoitus, Päivi Siponen, kaavoitusarkkitehti

Suunnittelu, Johanna Salmela, maisemasuunnittelija

Suunnittelu, Vesa Varjonen, suunnitteluinsinööri

Rakennusvalvonta, Johanna Rinne, vs. tarkastusinsinööri

Rakennusvalvonta, Tom Mattsson, rakennustarkastusinsinööri

Kiinteistötoimiala:

Infrapalvelut, Tapio Siirto, infrapalvelujen johtaja

Infrapalvelut, Mari Helin, ylläpitopäällikkö

Maankäytön kehitys, Juha Lipponen, maankäytönsuunnittelija

Muut:

Aluepelastuslaitos, Heikki Niemi, suunnittelija

Turun Seudun Puhdistamo Oy, Jarkko Laanti, laatu- ja ympäristöpäällikkö

Vesilaitos, Anders Öström, vesihuoltoinsinööri

Vesilaitos, Kerttu Väkevä, vesihuoltoinsinööri

Liite 1Turun kaupungin hulevesiohjelma 2016 (10.3.2016)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan päivitetyn hulevesiohjelman ja asettaa hulevesityöryhmäksi edellä esitetyn kokoonpanon koordinoimaan ohjelman käytännön toteutusta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että maankäytön ohjausryhmä toimii hulevesiohjelman toteuttamisen ohjausryhmänä.

PäätösKaupunginhallitus päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan päivitetyn hulevesiohjelman siten muutettuna, että ohjelmaan lisätään viherkatot hulevesien käsittelytapana ja selvitetään vettä läpäisevien rakenteiden käyttö pysäköintialueilla.

Samalla kaupunginhallitus päätti asettaa hulevesityöryhmäksi edellä esitetyn kokoonpanon koordinoimaan ohjelman käytännön toteutusta.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että maankäytön ohjausryhmä toimii hulevesiohjelman toteuttamisen ohjausryhmänä.

Päätös asiassa tehtiin Rantasen Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvTurun seudun puhdistamo Oy
aotyöryhmän jäsenet
tpvKiinteistötoimiala
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVesiliikelaitos
tpvYmpäristötoimiala
tpvVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 205
Liite 1:Turun kaupungin hulevesiohjelma 2016 (10.3.2016)