Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4201.02.20169

11806-2015 (001, 002)

Turun kaupunkiseudun kasvusopimus

Tiivistelmä:

Valtio tekee pääkaupunkiseudun lisäksi enintään kuuden kaupunkiseudun kanssa kasvusopimukset alkuvuodesta 2016. Kaupunkiseudut voivat osallistua hakumenettelyyn, jossa valtiolle ehdotetaan kasvusopimuksella edistettäviä strategisia teemoja. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy yhteistyössä Turun kaupunkiseudun eri toimijoiden kanssa valmistellun hakemuksen neuvottelujen pohjaksi.

Kh § 42

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Pääministeri Sipilän hallitusohjelman mukaan hallitus tukee kaupunkiseutujen ja kasvukäytävien sekä eri alueiden omiin vahvuuksiin perustuvan kilpailukyvyn parantamista muun muassa kehittämällä sopimuspohjaista yhteistyötä valtion kanssa.

Valtio tekee pääkaupunkiseudun kanssa kasvusopimuksen osana metropolipolitiikkaa. Lisäksi muut suuret kaupunkiseudut voivat osallistua hakumenettelyyn. Enintään kuuden kaupunkiseudun kanssa tehdään kasvusopimus alkuvuodesta 2016. Tällä tavoitellaan kansainvälisten liiketoimintamahdollisuuksien ja referenssikohteiden luomista, innovatiivisten julkisten hankintojen lisäämistä sekä kumppanuutta elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa.

Hakemusten tekemisestä vastaavat keskuskaupungit, jotka kokoavat alueen muut tarvittavat toimijat mukaan. Hakemukset on toimitettava työ- ja elinkeinoministeriöön viimeistään 29.1.2016.

Kaupungit vastaavat itse teemojen valinnasta. Niitä voi olla rajallinen määrä (1-2). Teemojen ja niitä toteuttavien hankkeiden tulee tukea hallituksen kärkihankkeiden toteuttamista. Valittujen teemojen kuvauksen lisäksi kaupunkeja pyydetään hakemuksissaan vastaamaan innovatiivisia julkisia hankintoja ja maahanmuuttoa koskeviin kysymyksiin.

Turun kaupunki on valmistellut yhdessä kaupunkiseudun muiden kuntien, korkeakoulujen, Turun seudun kehittämiskeskuksen, Turku Science Park Oy:n, Varsinais-Suomen liiton ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa hakemuksen kasvusopimuskilpailuun. Hakemus toimii ehdotuksena Turun kaupunkiseudun kasvusopimuksen neuvottelusisällöistä. Lisäksi hakemukseen sisältyy ohjeistuksen mukaisesti vastaukset temaattisiin kysymyksiin ja sen liitteenä toimitetaan Turun kaupungin voimassaoleva kotouttamisohjelma.

Hakemus toimitetaan työ- ja elinkeinoministeriöön 29.1.2016. Ministeriön kanssa on sovittu, että kaupunginhallitus käsittelee hakemuksen sen jättämisen jälkeen.

Työ- ja elinkeinoministeriö toteuttaa kasvusopimushakemusten virkamiesarvioinnin helmikuussa 2016. Valintaa varten asetettava virkamiestyöryhmä valmistelee ehdotuksen työ- ja elinkeinoministeriölle jatkoneuvotteluihin valittavista helmi-maaliskuussa 2016.

Tarkentavat neuvottelut käydään parhaiksi arvioitujen hakemusten jättäneiden kanssa maaliskuussa 2016 työ- ja elinkeinoministeriön johdolla. Neuvotteluissa aluetta edustavat hakijataho sekä maakunnan liitto. Valinnat ja päätöksen solmittavista sopimuksista tekee työ- ja elinkeinoministeriö.

Mikäli työ- ja elinkeinoministeriö päättää arviointiprosessin ja tarkentavien neuvottelujen jälkeen solmia kasvusopimuksen Turun kaupunkiseudun kanssa, tuodaan sopimus kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Liite 1Hakemus kasvusopimuskilpailuun

Oheismateriaali 1Turun kaupungin kotouttamisohjelma 2014–2017

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan hakemuksen kasvusopimuskilpailuun työ- ja elinkeinoministeriön kanssa käytävien neuvottelujen pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tpvKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot


Liitteet:

Kh § 42
Liite 1:Hakemus kasvusopimuskilpailuun