Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus56117.12.20152

4836-2015 (059)

Forum Marinum -säätiön ja Turun kaupungin välinen yhteistyösopimus

Tiivistelmä:

Forum Marinum - säätiö kuuluu kaupungin strategisiin yhteisöihin. Kaupunki on vuosittain tukenut säätiön toimintaa 574.335 euron suuruisella toiminta-avustuksella. Säätiön ja kaupungin välisen yhteistyön vahvistamiseksi ja edistämään museon toiminnan pitkäjänteistä kehittämistä kaupunginhallitukselle esitetään yhteistoimintasopimuksen tekemistä säätiön kanssa vuosille 2016-2018. Säätiölle maksettavan tuen suuruus vuonna 2016 pysyisi ennallaan.

Kh § 561

Johtaja Tuomas Heikkinen 9.12.2015:

 

Forum Marinum -säätiön sääntöjen mukaisena tarkoituksena on toimia Suomen lounaisrannikon, Saaristomeren ja Itämeren merellisen kulttuuriperinteen säilyttäjänä. Tarkoituksen toteuttamiseksi säätiön ylläpitämä Merikeskus Forum Marinum toimii merenkulun valtakunnallisena erikoismuseona sekä sotahistoriallisena erikoismuseona, jonka tehtävänä on Merivoimien historian säilyttäminen. Turun kaupunki on yksi säätiön perustajajäsenistä. Säätiö kuuluu kaupungin strategisiin yhteisöihin ja sen toimintaa on tuettu mm. vuosittaisella toiminta-avustuksella.

 

Forum Marinum -säätiö on 17.8.2015 anonut vuoden 2016 avustusta toiminnan ylläpitämiseen. Anomuksen mukaan toimintakulut katetaan oman toiminnan tuotoilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Sotamuseolta ja Turun kaupungilta saatavilla avustuksilla.

 

Sopimusehtojen mukaan säätiö sitoutuu ylläpitämään merikeskusta ja tuottamaan merellisiä museo- ja kulttuurimatkailupalveluja. Toimintaa ohjaavat säätiön säädekirjassa ja säännöissä esitetyt periaatteet sekä säätiön hallituksen vahvistaman strategian mukainen toiminta-ajatus ja painopisteet. Säätiön toiminnalla edistetään Turun kaupungin strategisten ohjelmien teemoja ja painopisteitä.

 

Säätiö osallistuu kokoelmiinsa kuuluvien, ensisijaisesti Turun veneveistämöllä ja Turun alueella rakennettujen veneiden esilläpitoon ja säilyttämiseen Ruissalon telakalla sekä Turun veneveistämön ja näytteillä olevien veneiden historian esille tuomiseen paikan päällä.

 

Valtakunnallisessa museotyössä museon tehtävänä on huolehtia merellisen kulttuuriperinnön tallentamisesta, hoitamisesta, säilyttämisestä sekä sitä koskevan tiedon tuottamisesta ja välittämisestä Museoviraston ja Sotamuseon kanssa sovitun valtakunnallisen tallennustyönjaon mukaisesti. Museolaivoja ja kokoelmia ylläpidetään esineiden museoarvon säilyttävällä tavalla.

 

Säätiö huolehtii siitä, että museota kehitetään ja sen toimintaa harjoitetaan merellisiä kulttuuriarvoja kunnioittaen ja siten, että museo säilyttää asemansa yhtenä Turun merkittävistä kulttuurinähtävyyksistä mm.

-järjestämällä ajankohtaisia, innovatiivisia ja yhteiskunnallisesti merkittävien teemojen mukaisia näyttelyjä sekä oheisohjelmaa yhteistyökumppaneiden kanssa

-kehittämällä perhekävijöiden palveluja ja perheiden yhdessä oppimista

-järjestämällä oman erikoisalan tapahtumia verkostoitumalla alan museoiden, yliopistojen, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa

-kehittämällä markkinointia ja tiedotusta yhteistyössä Turun kaupungin kanssa sekä lisäämällä sosiaalisen median käyttöä

-toimimalla aktiivisesti kansainvälisesti merkittävien merellisten tapahtumien saamiseksi Turkuun ja

-huolehtimalla nykyisten tilojen ja alueiden ylläpidosta ja kunnosta.

Liite 1Forum Marinum -säätiön anomus

Liite 2Sopimus Forum Marinum

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Forum Marinum – säätiön kanssa tehdään liitteen 2 mukainen sopimus Forum Marinum merikeskuksen toiminnan tukemisesta vuosina 2016–2018 ja että toimintaan myönnetään 574.335 euron määräinen toiminta-avustus vuonna 2016. Lisäksi kaupunginhallitus päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset. Avustus voidaan maksaa talousarvion 2016 kustannuspaikalta 11005, tilastollinen tilaus 50014.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedForum Marinum -säätiö
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 561
Liite 1:Forum Marinum -säätiön anomus
Liite 2:Sopimus Forum Marinum