YHTEISTOIMINTASOPIMUS

 

Sopimuksen osapuolet:

Turun kaupunki y- tunnus 0204819-8 (Kaupunki)

Forum Marinum säätiö - Stiftelsen Forum Marinum - The Forum Marinum Foundation Y-tunnus:1509940-2 (Säätiö)

 

Tausta ja sopimuksen tarkoitus:

Forum Marinum -säätiön sääntöjensä mukaisena tarkoituksena on toimia Suomen lounaisrannikon, Saaristomeren ja Itämeren merellisen kulttuuriperinteen säilyttäjänä. Tarkoituksen toteuttamiseksi säätiö toimii merenkulun valtakunnallisena erikoismuseona sekä sotahistoriallisena erikoismuseona, jonka tehtävänä on Merivoimien historian säilyttäminen. Turun kaupunki on yksi säätiön perustajajäsenistä.

 

Toiminta-ajatuksensa mukaan Forum Marinum on myös merihenkinen vierailu-, kokous- ja tapahtumapaikka. Forum Marinum tekee kansallisesti ja kansainvälisesti yhteistyötä korkeakoulujen, museoiden sekä useiden yksityisten ja julkisten tahojen kanssa. Toiminnassa noudatetaan museotyön eettisiä sääntöjä.

 

Turun kaupunki on tukenut säätiön toimintaa vuosittaisella toiminta-avustuksella. Tämän sopimuksen tarkoituksena on vahvistaa yhteistyötä ja mahdollistaa museon toiminnan pitkäjänteistä kehittämistä. Säätiön käyttötalouden perustana on tasapainoinen talous, joka perustuu Turun kaupungin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Sotamuseon rahoitukseen sekä omaan tuottoon. Säätiön toiminnalla edistetään Turun kaupunkistrategiaa ja siihen sisältyviä teemoja ja painopisteitä.

 

Sopimusehdot:

 

1. Kaupunki tukee Säätiön toimintaa vuosina 2016–2018 574.300 eurolla siten, että kaupungin tuki määräytyy kaupunginvaltuuston talousarviossa vahvistaman määrärahan mukaan.

 

2. Säätiö sitoutuu ylläpitämään merikeskusta ja tuottamaan merellisiä museo- ja kulttuurimatkailupalveluja. Toimintaa ohjaavat säätiön säädekirjassa ja säännöissä esitetyt periaatteet sekä säätiön hallituksen vahvistaman strategian mukainen toiminta-ajatus ja painopisteet. Säätiön toiminnalla edistetään Turun kaupunkistrategiaa, siihen sisältyviä ohjelmia ja näiden teemoja.

 

3. Säätiö osallistuu kokoelmiinsa kuuluvien, ensisijaisesti Turun veneveistämöllä ja Turun alueella rakennettujen veneiden esilläpitoon ja säilyttämiseen Ruissalon telakalla sekä Turun veneveistämön ja näytteillä olevien veneiden historian esille tuomiseen paikan päällä.

 

4. Valtakunnallisessa museotyössä museon tehtävänä on huolehtia merellisen kulttuuriperinnön tallentamisesta, hoitamisesta, säilyttämisestä sekä sitä koskevan tiedon tuottamisesta ja välittämisestä Museoviraston ja Sotamuseon kanssa sovitun valtakunnallisen tallennustyönjaon mukaisesti. Museolaivoja ja kokoelmia ylläpidetään esineiden museoarvon säilyttävällä tavalla.

 

5. Säätiö huolehtii siitä, että museota kehitetään ja sen toimintaa harjoitetaan merellisiä kulttuuriarvoja kunnioittaen ja siten, että museo säilyttää asemansa yhtenä Turun merkittävistä kulttuurinähtävyyksistä mm.

 

-järjestämällä ajankohtaisia, innovatiivisia ja yhteiskunnallisesti merkittävien teemojen mukaisia näyttelyjä sekä oheisohjelmaa yhteistyökumppaneiden kanssa

 

-kehittämällä perhekävijöiden palveluja ja perheiden yhdessä oppimista

 

-järjestämällä oman erikoisalan tapahtumia verkostoitumalla alan museoiden, yliopistojen, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa

 

-kehittämällä markkinointia ja tiedotusta yhteistyössä Turun kaupungin kanssa sekä lisäämällä sosiaalisen median käyttöä

 

-toimimalla aktiivisesti kansainvälisesti merkittävien merellisten tapahtumien saamiseksi Turkuun ja

 

-huolehtimalla nykyisten tilojen ja alueiden ylläpidosta ja kunnosta.

 

6.Kaupungilla on oikeus nimetä säätiön hallitukseen puheenjohtaja ja kolme jäsentä henkilökohtaisine varajäsenineen.

 

7. Säätiö sitoutuu noudattamaan Turun kaupungin voimassa olevaa konserniohjetta sekä raportoimaan toiminnasta ja taloudesta kaupungin määrittämän mallin mukaisesti.

 

8. Tämä sopimus tulee voimaan molempien osapuolten allekirjoitettua sopimuksen ja päättyy 31.12.2018 ilman eri irtisanomista.

 

9. Osapuolella ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta ilman toisen osapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

10.Kaupungilla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Säätiö laiminlyö sopimusehtojen tai sen liitteiden noudattamista taikka jos Säätiön tässä sopimuksessa esitetty toiminnan sisältö ja tavoitteet eivät mistä tahansa syystä toteudu olennaisilta osiltaan. Säätiöllä on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Kaupungin taloudellinen tuki muuttuu olennaisesti. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja irtisanomisaika on kuusi (6) kuukautta sen kuukauden päättymisestä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu tiedoksi toiselle osapuolelle. Mikäli sopimus irtisanotaan, Kaupungilla on oikeus periä Säätiöltä takaisin se määrä mahdollisesti jo maksetusta avustuksesta, joka kohdistuu sopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan.

 

Säätiön tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa, tai jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää tässä sopimuksessa edellytetyllä tavalla.

 

Tätä sopimusta on laadittu kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin sopimuksen osapuolelle.

 

 

 

Turussa, joulukuun päivänä 2015

 

TURUN KAUPUNKI

 

 

 

Aleksi Randell      Laura Klami

kaupunginjohtaja      johtava kaupunginlakimies   

 

FORUM MARINUM –SÄÄTIÖ R.S.

 

 

 

Maija Perho         Tapio Maijala

hallituksen puheenjohtaja      johtaja