Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus56217.12.20153

4836-2015 (059)

Aboa Vetus & Ars Nova -museota koskevan sopimuksen jatkaminen Matti Koivurinnan säätiön r.s. kanssa

Tiivistelmä:

Aboa Vetus & Ars Nova -museota koskeva sopimus Turun kaupungin ja Matti Koivurinnan säätiön välillä on ollut voimassa vv. 2005-2015 siten, että sopimuksen voimassaolo on päättynyt kuluvan vuoden heinäkuussa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että sopimusta viime kauden aikana käytyjen neuvottelun pohjalta jatketaan vuosiksi 2016-2018 ja että yhdistykselle vuosittain maksettavan toiminta-avustuksen määrä on 50.000 euroa. Sopimuksen tarkoituksena on jatkaa aiempaa yhteistyötä huomioiden kaupungin strategiset päämäärät ja painopisteet kuten digitaaliset palvelut ja matkailun vetovoimaisuus.

Kh § 562

Johtaja Tuomas Heikkinen 9.12.2015:

Kaupunginvaltuuston 2.5.2005 § 119 tekemään päätökseen liittyvän sopimuksen nojalla Matti Koivurinnan säätiölle on kaupunginhallituksen määrärahoista maksettu vuosittain 40.000 euron suuruinen avustus. Kuluvana vuonna päättynyt sopimus on ollut voimassa kymmenvuotisen sopimuskauden, jonka aikana on käyty neuvottelut sopimuksen jatkamisesta.

Aboa Vetus on arkeologis-historiallinen museokohde, jonka ydin on keskiaikainen kaupunkikortteli. Esiin kaivetut rakennukset sekä niiden yhteydessä oleva museonäyttely keskittyy Turun historiaan, josta kerrotaan ja jota havainnollistetaan uusimman arkeologisen ja historiallisen tutkimuksen valossa.

Aboa Vetus -museon tavoitteena on kertoa museon keinoin paitsi Suomen ja Turun historiasta, myös tavallisten ihmisten elämästä. Perusnäyttelyn lisäksi Aboa Vetus -museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyjä. Ars Nova on nykytaiteeseen keskittyvä taidemuseo, jonka toiminta rakentuu Matti Koivurinnan säätiön kokoelmaan. Museossa on esillä vaihtuva ripustus omista kokoelmista sekä vaihtuvien näyttelyiden vuosittainen ohjelma.

Matti Koivurinnan säätiö on 7.10.2015 anonut vuoden 2016 avustusta toiminnan ylläpitämiseen. Anomuksen mukaan museon toimintakulut katetaan Matti Koivurinnan säätiön avustuksella, museon lipputuloilla, palvelujen ja museokaupan myynnillä, lakisääteisillä valtionosuuksilla ja Turun kaupungilta saatavalla avustuksella.

Säätiöltä saatujen tietojen mukaan museon kävijämäärät ovat kasvaneet vuodesta 2011 lähtien. Koko talossa vierailee yli 200.000 ihmistä vuoden aikana. Yhdistykselle maksettu vuotuinen toiminta-avustus on kuluneella sopimuskaudella 2005–2015 ollut (40.000) euroa.

Sopimuksen mukaan säätiö sitoutuu huolehtimaan museon kehittämisestä ja toiminnasta siten, että se säilyttää asemansa yhtenä Turun merkittävistä kulttuurinähtävyyksistä. Säätiö sitoutuu vaalimaan turkulaista ja suomalaista kulttuuriperintöä ylläpitämällä Turun historiaa arkeologian keinoin esittelevää museota. Museo tarjoaa arkeologiaan ja kulttuuriin liittyvää asiantuntemusta, tutkimusta ja sisältötuotantoa sekä museopedagogisia palveluja eri-ikäisille, järjestää opastuksia ja räätälöityjä museokäyntejä ja antaa opettajille ja kouluille suunnattua erityistiedotusta. Museo tekee yhteistyötä yhteiskunnan eri tahojen kanssa ja erityisesti Turussa toimivien muiden museoiden kanssa sekä edistää Turun kaupungin strategisia tavoitteita kuten uudenlaisten digitaalisten palvelujen tarjoamista ja kaupungin pyrkimystä olla merkittävä ja vetovoimainen matkailukohde.

Liite 1Matti Koivurinnan säätiön kirje

Liite 2Sopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Matti Koivurinnan säätiön kanssa tehdään liitteen 2 mukainen sopimus Aboa Vetus & Ars Nova museon toiminnan tukemisesta vuosina 2016–2018 ja että museon toimintaan myönnetään 50.000 euron määräinen toiminta-avustus vuonna 2016.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset.

Avustus voidaan maksaa talousarvion 2016 kaupunginhallituksen kohdentamattomista avustusmäärärahoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAboa Vetus & Ars Nova museo
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 562
Liite 1:Matti Koivurinnan säätiön kirje
Liite 2:Sopimus