YHTEISTOIMINTASOPIMUS

 

Sopimuksen osapuolet:

Turun kaupunki y- tunnus 0204819-8 (jäljempänä myös Kaupunki) ja Matti Koivurinnan säätiö r.s. y-tunnus 0968636-0 (jäljempänä myös Säätiö)

 

Tausta ja sopimuksen tarkoitus:

Matti Koivurinnan säätiö r.s. omistaa ja ylläpitää vuonna 1995 yleisölle avattuja museoita Aboa Vetus ja Ars Nova.

 

Aboa Vetus on arkeologis-historiallinen museokohde, jonka ydin on keskiaikainen kaupunkikortteli. Esiin kaivetut rakennukset sekä niiden yhteydessä oleva museonäyttely keskittyy Turun historiaan, josta kerrotaan ja jota havainnollistetaan uusimman arkeologisen ja historiallisen tutkimuksen valossa. Turku oli keskiajalla Ruotsin toiseksi suurin kaupunki heti Tukholman jälkeen.

Aboa Vetus -museon tavoitteena on kertoa museon keinoin paitsi Suomen ja Turun historiasta, myös tavallisten ihmisten elämästä.

 

Perusnäyttelyn lisäksi Aboa Vetus -museossa järjestetään vaihtuvia näyttelyjä.

 

Ars Nova on nykytaiteeseen keskittyvä taidemuseo, jonka toiminta rakentuu Matti Koivurinnan säätiön kokoelmaan. Museossa on esillä vaihtuva ripustus omista kokoelmista sekä vaihtuvien näyttelyiden vuosittainen ohjelma.

 

Säätiön ja Kaupungin välillä on vv. 2005–2015 ollut voimassa sopimus museon toiminnasta ja sen pitkäjänteisen kehittämisen mahdollistavasta tukemisesta. Tämän sopimuksen tarkoituksena on jatkaa aiempaa yhteistyötä Turun kaupunkistrategian, siihen sisältyvien ohjelmien ja näiden teemojen mukaisesti.

 

Sopimusehdot:

1.Kaupunki tukee museon toimintaa vuosina 2016–2018 vähintään 50.000 eurolla siten, että kaupungin tuki määräytyy kaupunginvaltuuston vahvistaman talousarvion mukaisesti.

 

2.Säätiö sitoutuu huolehtimaan siitä, että museota kehitetään ja sen toimintaa harjoitetaan siten, että se säilyttää asemansa yhtenä Turun merkittävistä kulttuurinähtävyyksistä.

 

3.Säätiö sitoutuu museotoiminnassa vaalimaan turkulaista ja suomalaista kulttuuriperintöä ylläpitämällä Turun historiaa arkeologian keinoin esittelevää museota sekä

 

-järjestää korkeatasoisia ja monipuolisia kulttuuria esitteleviä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä näyttelyjä,

-tarjoaa museopedagogisia palveluja eri-ikäisille; päiväkotilapset, koululaiset, opiskelijat, aikuisväestö, vanhukset,

-järjestää opastuksia ja kävijäryhmien tarpeiden mukaan räätälöityjä museokäyntejä,

-järjestää opettajille ja kouluille suunnattua erityistiedotusta,

-tarjoaa arkeologiaan ja kulttuuriin liittyvää asiantuntemusta, tutkimusta ja sisältötuotantoa

-tekee yhteistyötä yhteiskunnan eri tahojen kanssa ja erityisesti Turussa toimivien muiden museoiden kanssa

-edistää toiminnassaan Turun kaupungin strategisia tavoitteita kuten uudenlaisten digitaalisten palvelujen tarjoamista

-pyrkii olemaan merkittävä ja vetovoimainen matkailukohde

 

4.Aboa Vetus – museon johto ja valvonta säilyy jatkossakin Säätiöllä

5.Kaupungilla on oikeus nimetä yksi edustaja Aboa Vetus – museon kehittämisestä Säätiössä vastaavan arkeologisen toimikunnan jäseneksi.

 

6.Osapuolet sitoutuvat kaikin tavoin kuten tiedonkulkua lisäämällä ja toimenpiteitään yhteen sovittamalla työskentelemään yhteistyössä ylläpitääkseen ja lisätäkseen kaupunkilaisten tietoutta kulttuuristaan ja historiastaan.

 

7.Säätiö sitoutuu siihen, että sen lukuun toimivat henkilöt noudattavat lainsäädäntöä ja säätiön hyvää hallintoa koskevia ohjeita. Lisäksi sopimukseen sovelletaan Turun kaupungin yleisiä avustusohjeita. Säätiön on toimitettava Kaupungille selonteko avustuksen käyttämisestä myönnettyyn tarkoitukseen. Säätiön on toimitettava Kaupungille toimintavuoden tilinpäätös, josta ilmenevät kaupungilta saadut avustukset ja avustusten käyttö sekä tilintarkastuskertomus ja toimintakertomus.

8.Tämä sopimus tulee voimaan kummankin osapuolen allekirjoitettua sopimuksen ja päättyy 31.12.2018 ilman erillistä irtisanomista.

 

9.Osapuolella ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta ilman toisen osapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

10.Kaupungilla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Säätiö laiminlyö sopimusehtojen tai sen liitteiden noudattamista taikka jos Säätiön tässä sopimuksessa esitetty toiminnan sisältö ja tavoitteet eivät mistä tahansa syystä toteudu olennaisilta osiltaan. Säätiöllä on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Kaupungin taloudellinen tuki muuttuu olennaisesti. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja irtisanomisaika on kuusi (6) kuukautta sen kuukauden päättymisestä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu tiedoksi toiselle osapuolelle. Mikäli sopimus irtisanotaan, Kaupungilla on oikeus periä Säätiöltä takaisin se määrä mahdollisesti jo maksetusta avustuksesta, joka kohdistuu sopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan. Säätiön tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa, tai jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää tässä sopimuksessa edellytetyllä tavalla.

 

Tätä sopimusta on laadittu kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin sopimuksen osapuolelle.

 

Turussa, joulukuun päivänä 2015

 

TURUN KAUPUNKI

 

 

 

_________________

Aleksi Randell

Kaupunginjohtaja

 

 

_________________

Laura Klami

johtava kaupunginlakimies

 

MATTI KOIVURINNAN SÄÄTIÖ r.s.

 

 

 

_________________      _____________________