Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34224.08.20154

4447-2015 (020, 013)

Lausunto pormestarin ja alueellisten toimielinten suoria vaaleja koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta

Tiivistelmä: -

Kh § 342

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Valtiovarainministeriö ja oikeusministeriö ovat 21.4.2015 pyytäneet lausuntoa pormestarin ja alueellisten toimielinten suoria vaaleja koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta. Lausuntopyyntö on saapunut oikeusministeriön sähköisen lausuntopalvelun kautta. Lausuntopyyntö on esityslistan liitteenä. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 31.8.2015 www.lausuntopalvelu.fi kautta tai sähköpostitse osoitteeseen valtiovarainministerio@vm.fi .

Uusi kuntalaki (410/2015) on tullut toukokuun alusta 2015. Kuntalain kokonaisuudistuksen valmistelun yhteydessä tammikuussa 2014 Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä linjasi käynnistettäväksi kuntalaista erillisen valmistelun, joka mahdollistaisi sekä suoran pormestarivaalin järjestämisen että alueellisen toimielimen valinnan vaalein. Molemmat näistä edellyttävät kuntalain ohella myös vaalilain muuttamista. Nyt kyseessä oleva hallituksen esitysluonnos on valmisteltu valtiovarainministeriön huhtikuussa 2014 asettamassa valmistelutyöryhmässä, jossa oli valtiovarainministeriön lisäksi oikeusministeriön ja Suomen Kuntaliiton edustajia. Valmistelun tukena on toiminut kuntalain kokonaisuudistuksen parlamentaarinen seurantaryhmä.

Turun Kaupunginhallitus antaa valtiovarainministeriölle lomakkeella pyydetyn lausunnonpormestarin ja alueellisten toimielinten suoria vaaleja koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta sekä toteaa perusteluinaan seuraavaa Vastaukset sähköisen lausuntopalvelun kysymyksiin.

Liite 1Vastauslomake

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa pormestarin ja alueellisten toimielinten suoria vaaleja koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta liitteenä 1 olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-3, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Maaskola, Miikkola, von Frenckell-Ramberg, Alanen, Karttunen, Viljamaa ja Manni.

Vornasen Rantasen kannattamana tekemän liitetiedostona 2 olevan muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Eeva.

Yrttiaho äänesti tyhjää.

Liite 2Vornasen muutosehdotus

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Kaupunginhallitus päättää esittää liitteenä 1 olevan lausunnon kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, siten muutettuna, että Turun kaupunki kannattaa esitettyä sääntelyä alueellisten toimielinten suorien vaalien järjestämiseksi.”

Jakelu

lausValtiovarainministeriö


Liitteet:

Kh § 342
Liite 1:Vastauslomake
Liite 2:Vornasen muutosehdotus