Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26708.06.20156

12206-2014 (032, 011, 010, 015)

Henkilöstökassan toiminnan muutokset

Tiivistelmä: -

Kh § 267

Johtaja Jukka Laiho, henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 27.5.2015:

Kaupunginhallitus päätti 8.12.2014 § 495 alentaa henkilöstökassan talletuksille maksettavaa korkoa. Päätöksen mukaan henkilöstökassan tilin korko on 1.1.2015 alkaen kolmen kuukauden euriborkorko vähennettynä 0,50 prosenttiyksiköllä kuitenkin niin, että vähimmäiskorko on 0,50 %. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että henkilöstökassan palvelun uudet periaatteet, toimintasääntö ja palveluhinnasto tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn kevään 2015 aikana tavoitteena, että palvelukokonaisuus olisi voimassa vuoden 2016 alussa.

Kaupunginhallituksen päätöksen toteuttamiseksi kaupunginjohtaja päätti 29.1.2015 § 11 asettaa projektin henkilöstökassan palveluja kehittämään ja sen ohjausryhmän.

Päätöksen mukaan henkilöstökassan palveluja kehittävän projektiryhmän tulee tuoda ehdotuksensa henkilöstökassan uusien palveluiden periaatteista, toimintasäännöstä ja palveluhinnastosta ohjausryhmälle viimeistään 31.5.2015 mennessä, jonka pohjalta ohjausryhmä tekee esityksen kaupunginhallitukselle viimeistään 30.6.2015 mennessä tavoitteena, että palvelukokonaisuus olisi voimassa vuoden 2016 alussa.

Henkilöstökassan palveluja kehittävä projektiryhmä antoi ehdotuksensa ohjausryhmälle 25.5.2015.

Henkilöstökassan palveluja kehittävä projektiryhmä on ehdottanut henkilöstökassan palveluihin muutoksia siten, että palveluita ohjataan itsepalveluiden suuntaan ja korostetaan toiminnassa henkilöstön etuja. Projektiryhmän ehdotukseen kuuluu 1) verkkopalvelu itsepalveluna kaupungin sisäverkossa 2) palveluhinnaston hyväksyminen 3) toimintasäännön uudistaminen ja 4) tili- ja verkkopalvelusopimusten hyväksyminen. Kokonaisuutena projektiryhmän työ on varsin kattava kokonaisuus, joilla toimintaa uudistetaan. 

Ohjausryhmä haluaa painottaa vielä seuraavia asioita:

1) Henkilöstökassan talletuskanta. Tavoitteena henkilöstökassan talletuskannan määräksi voisi olla 40 – 60 milj. euroa (58 milj. euroa 30.4.2015). Tämä talletusmäärä tulisi olla n. 10 % korollisesta kokonaisvelasta. Talletuskorkoa tulee verrata kokonaisvelan keskikorkoon. Talletuskorolla ja palveluiden muutoksilla voidaan ohjata talletuskannan määrää halutulle tasolle. Näillä muutoksilla toimintaa ohjataan enemmän sijoitustilin suuntaan. Pelkästään maksupalvelutilinä toiminta on kallista ja vaatii huomattavia henkilöresursseja. Mikäli talletuskanta laskee arvioitua enemmän, niin talletuskorkoa voidaan tällöin tarkistaa myös ylöspäin seuraten markkinakorkoja ja pankkien vastaavia talletuskorkoja. Myös palveluihin voidaan jatkossakin tehdä tarkistuksia.

2) Henkilöstökassan toiminnassa korostetaan, että toiminta on henkilöstöetu.  Ohjausryhmä haluaa tässä vaiheessa jättää vuoden 2016 alusta lähtien eläkkeelle siirtyvät pois asiakasryhmistä. Nykyiset eläkeläiset voivat jatkaa asiakassuhdetta.

3) Henkilöstökassan toiminnan kustannuksia tulisi alentaa. Ohjausryhmän mielestä projektiryhmän ehdotus palveluhinnastoksi on hyvin perusteltu, mutta palvelumaksun määrä maksupalveluun tuotavissa laskuissa tulisi olla kaksi euroa per lasku, jolla enemmän vähennetään toiminnasta aiheutuvaa työtä ja kustannuksia ja ohjataan toimintaa vielä enemmän itsepalvelun suuntaan. Palvelumaksulla kerättäisiin myös mahdollisesti enemmän tuloa, mutta suurempi vaikutus voisi olla asiakkaiden käyttäytymisellä. 

Kokonaisuudessaan mahdollisen palvelumaksun ja verkkopalvelun käyttöönotto vähentää työmäärää. Toisaalta verkkopalvelu nostaa selvästi henkilöstökassan palvelun tasoa ja parantaa henkilökunta-asiakkaiden tyytyväisyyttä. Lisäksi uuden palvelun käyttöönotto voi tuoda uusia asiakkaita. Henkilöstökassan toiminnan uudistaminen ei johda välittömiin irtisanomisiin vaan mahdollisiin tehtäväkuvien muutoksiin. Toisaalta työ muuttunee myös mielekkäämmäksi.

Yhteenvetona henkilöstökassan toiminnan muutokset:

1. Henkilöstökassan verkkopalvelu tarjotaan kaupungin ja tytäryhtiöiden työntekijöille. Verkkopalvelu toimii kaupungin ja eräiden tytäryhtiöiden käyttämässä sisäverkossa (ns. verkkopalvelu itsepalveluna kaupungin sisäverkossa). Tämän verkkopalvelun käyttö on ilmaista. Verkkopalvelussa asiakas voi tehdä maksupalvelun toimeksiantoja henkilöstökassan tililtään ja mm. tulostaa omia tiliotteita.

2. Uusi hinnasto hyväksytään. Maksupalvelussa, johon asiakkaat tuovat maksettavaksi laskuja ja joita henkilöstökassavirkailijat tallentavat henkilöstökassajärjestelmään, otetaan käyttöön palvelumaksu. Palvelumaksun määrä on kaksi euroa per lasku ja se koskee kaikkia ko. palveluun tuotavia laskuja pois lukien asiakkaiden tilisiirtotehtävät omille pankkitileilleen ja kaupungin laskuja.

3. Uusi toimintasääntö hyväksytään. Siinä henkilöstökassan asiakasehtoja täsmennetään ja muutetaan erityisesti eläkeläisten osalta. Toimenpiteellä korostetaan henkilöstökassan luonnetta henkilöstöetuna. Jatkossa eläkkeelle jo siirtyneet eivät voi avata henkilöstökassatiliä. Henkilöstökassatili voidaan avata vain työ- tai virkasuhteen aikana. Asiakassuhde voi jatkua henkilön siirtyessä eläkkeelle niiden asiakkaiden osalta, jotka jäävät eläkkeelle vuoden 2015 loppuun mennessä. Tämän jälkeen eläkkeelle jäävien asiakassuhde henkilöstökassassa päättyy.

4. Uusi tili- ja verkkopalvelusopimus ja niiden ehdot hyväksytään. Tili- ja verkkopalvelusopimuksen allekirjoittavat asiakas ja henkilöstökassan työntekijä. Sopimuksissa täsmennetään asiakkaiden ja kaupungin vastuusuhdetta.

Toimenpiteistä tiedotetaan asiakkaille tiliotteen yhteydessä tai muussa yhteydessä syksyllä. Lisäksi kaupungin intranet verkkoon tulee ohjeita ja tiedotteita. Hinnasto on voimassa 1.1.2016 alkaen. Verkkopalvelu pyritään ottamaan käyttöön syksyn 2015 aikana.

Kaupunginhallitus päättää henkilöstökassan talletuksille maksettavasta korosta ja toimintasäännöstä. Muilta osin päätösvalta palveluiden yksityiskohdista voisi olla virkamiestasolla.

Edellä olevaan viitaten esitämme, että kaupunginhallitus

Asia oli yhteistyötoimikunnan käsittelyssä 2.6.2015.

Liite 1Henkilöstökassan hinnasto

Liite 2Turun kaupungin henkilöstökassan toimintasääntö

Liite 3Henkilöstökassan tili- ja verkkopalvelusopimusehdot

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

- hyväksyä edellä kuvatut henkilöstökassan toiminnan muutokset

- hyväksyä liitteenä olevan hinnaston, toimintasäännön sekä tili- ja verkkopalvelusopimusten ehdot

- että talous- ja strategiaryhmän johtajalla on oikeus päättää em. hinnaston sekä tili- ja verkkopalvelusopimusten muutoksista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon seuraavansisältöinen palautusehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Kaupunginhallitus päättää palauttaa asian valmisteluun. Hallitukselle tuodaan tiedot henkilöstökassan käytöstä ja arviolaskelmat esitettyjen muutosten vaikutuksista talletuskantaan sekä tiedot yhteistyötoimikunnan 2.6. käsittelystä.”

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä johtaja Jukka Laiho.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, asianhallinta
tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 267
Liite 1:Henkilöstökassan hinnasto v. 2016
Liite 2:Turun kaupungin henkilöstökassan toimintasääntö
Liite 3:Henkilöstökassan tili- ja verkkopalvelusopimusehdot