TURUN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖKASSAN TOIMINTASÄÄNTÖ

 

 

1 §   Henkilöstökassan toiminta-ajatus

 

Turun kaupungin henkilöstökassa toimii kaupungille merkittävänä varainhankintakanavana ja sen tehtävänä on hoitaa henkilöstökassan asiakkaiden talletuksia ja nostoja sekä huolehtia henkilöstökassan asiakkaiden säännöllisten ja tilapäisten maksujen suorittamisesta.

 

2 §   Hallinto

 

Henkilöstökassan toimintaa johtaa ja valvoo kaupunginhallitus.

 

Henkilöstökassaa hoitaa konsernihallinnon talouden ja rahoituksen vastuualue kaupunginhallituksen johtosäännön mukaisesti.

 

Henkilöstökassan käyttömenot sisältyvät konsernihallinnon talouden ja rahoituksen vastuualueen talousarvioon.

 

Henkilöstökassan tileillä olevat varat sisältyvät kaupungin kassavaroihin.

 

 

3 §   Henkilöstökassan asiakkuus

 

Henkilöstökassan asiakkaiksi ja tilinomistajiksi voidaan hyväksyä:

1.kaupungin virka- tai työsuhteessa oleva henkilö.

 

2.kaupungin toimielimissä toimiva luottamushenkilö.

 

3.kaupungin tytäryhtiön (KPL 5-6§, Kuntalaki 410/2015 6§ palveluksessa oleva henkilö).

 

Edellä mainittujen työntekijöiden tai viranhaltijoiden palvelussuhteen on oltava toistaiseksi voimassaoleva tai jatkuttava vähintään vuoden ajan. Eläkkeelle siirtyneet työntekijät eivät voi avata tiliä henkilöstökassaan.

 

Kohdissa 1 ja 3 mainittujen henkilöiden asiakkuus jatkuu eläkkeelle siirtymisen jälkeen, jos eläkkeelle siirtyminen tapahtuu viimeistään 31.12.2015.

 

Kohdissa 1 ja 3 mainittujen niiden henkilöiden asiakkuus päättyy, jos eläkkeelle siirtyminen tapahtuu 1.1.2016 tai sen jälkeen.

 

Kohdan 2 henkilöiden asiakkuus jatkuu luottamustoimikauden ajan.

 

Asiakas hyväksyy ja allekirjoittaa tilisopimuksen ja sitoutuu samalla noudattamaan voimassaolevan tilisopimuksen ja muiden henkilöstökassan palveluiden sopimusten ehtoja sekä henkilöstökassan toimintasääntöä.

 

Asiakas voi antaa valtakirjan, jolla valtuutetaan palkan maksajaa siirtämään palkasta tai palkkiosta määrätyn summan asiakkaan henkilöstökassan tilille.

 

4 §   Asiakkuuden päättyminen

 

Henkilöstökassan asiakas voi milloin tahansa lopettaa tilinsä henkilöstökassassa. Henkilöstökassa-asiakkuuden katsotaan päättyneen, jos palvelussuhde kaupunkiin tai sen tytäryhtiöön päättyy muun syyn kuin eläkkeelle siirtymisen johdosta. Myös eläkkeelle siirtyminen 1.1.2016 jälkeen päättää asiakkuuden. Palvelussuhteen päättymisestä on asiakkaan itsensä tai hänen oikeudenomistajansa viipymättä ilmoitettava henkilöstökassaan.

 

Ilmoitus ja tilin lopetus on tehtävä kuukauden kuluessa palvelussuhteen päättymisestä. Henkilöstökassan tilinomistajan kuoltua tulee oikeudenomistajien lopettaa tili kolmen (3) kuukauden kuluessa perunkirjoituksesta.

 

Henkilöstökassan asiakkuus säilyy kuitenkin, mikäli asiakas siirtyy suoraan kaupungin palveluksesta 3 § kohdassa 3 mainitun yhtiön palvelukseen.

 

Henkilöstökassa voi irtisanoa asiakkuuden, jos asiakas laiminlyö näiden sääntöjen mukaisia velvollisuuksiaan tai muulla tavalla toimii henkilöstökassan etujen vastaisesti. Asiakkuus voidaan irtisanoa päättymään heti, kun laiminlyönti tai etujen vastainen toiminta on havaittu.

 

Henkilöstökassan asiakkaalla on oikeus saada tiliinsä liittyvä lopputilitys kuukauden kuluttua eroamispäivästä. Henkilöstökassa on oikeutettu perimään eronneen loppupalkasta tai eläkkeestä mahdollisen saatavan määrän.

   

Henkilöstökassa on oikeutettu tulouttamaan tilin varat kaupungin kassaan, ellei varoja ole nostettu tai voitu toimittaa tilinomistajalle tai hänen oikeudenomistajilleen kymmenen vuoden kuluttua eroamispäivästä. Asiakas on oikeutettu tämänkin jälkeen saamaan varat sekä niille kertyneen koron osoittamalla asianmukaiset asiakirjat.

 

Samoin menetellään, mikäli asiakkaan tilillä ei ole ollut tapahtumia kymmenen edellisen vuoden aikana ja tiliä ei ole tiedoksiannosta huolimatta lopetettu. Henkilöstökassa on tällöin oikeutettu tulouttamaan tilin varat kaupungin kassaan. Asiakas on oikeutettu tämänkin jälkeen saamaan varat sekä niille kertyneen koron osoittamalla asianmukaiset asiakirjat.

 

Mitä edellä sanotaan palvelussuhteen päättymisestä kaupunkiin, koskee myös palvelussuhteen päättymistä 3 §:n kohdan 3 tarkoittamiin yhtiöihin.

 

5 §   Henkilöstökassatilit ja niiden käyttö

 

Henkilöstökassan tilit ovat käyttötilejä. Tilitapahtumista peritään hinnaston mukainen maksu. Konsernihallinnon talous- ja strategiaryhmän johtaja päättää palveluhinnastosta ja tili- ja verkkopalvelusopimusten ehdoista.

 

Henkilöstökassan tiliä saa käyttää ainoastaan tilinomistaja tai hänen erikseen valtuuttamansa henkilö taikka tilinomistajan holhooja tai oikeudenomistaja. Sama koskee tiliasemaa koskevia tietoja. Oman tai perheenjäsenen yrityksen tai toiminimen laskuja ei voi maksaa Henkilöstökassan tililtä.

 

Tilinomistajalla tai käyttöoikeuden haltijalla on oikeus saada selvitys tilitapahtumista tai tiliote pyydettäessä.

 

Henkilöstökassan asiakkaalla on oikeus tehdä tililtään käteisnostoja ja tiliveloituksia tai tehdä tililleen käteistalletuksia sekä tilihyvityksiä. Tilisiirtolomakkeet on allekirjoitettava ja niihin on merkittävä tilinumero.

 

Henkilöstökassan toiminnassa noudatetaan rahanpesuun liittyviä määräyksiä ja lakeja. Isot rahannostot tulee tehdä tilisiirtoina omalle pankkitilille SEPA maksuina kotimaisiin pankkeihin tai mahdollisuuksien mukaan kaupungin shekillä.

 

6 §   Manuaalinen maksupalvelu

 

Henkilöstökassan asiakas voi antaa henkilöstökassan hoidettavaksi säännöllisesti toistuvia tai yksittäisiä maksuja.

 

Maksut maksetaan eräpäivänä edellyttäen, että tilillä on maksamiseen tarvittava kate ja että laskujen maksamiseen tarkoitetut tilisiirtolomakkeet on toimitettu hyvissä ajoin ennen eräpäivää asianmukaisesti täytettynä maksupalveluun. Asiakkaan on allekirjoitettava tilisiirtolomakkeet ja niihin on merkittävä tilinumero.

 

7 §    Maksujen suorittaminen itsepalveluna kaupungin sisäverkossa

 

Kaupungin viranhaltijoilla, työntekijöillä ja luottamushenkilöillä sekä kaupungin sisäverkossa toimivilla 3 § kohdassa 3 mainituilla tytäryhtiöiden työntekijöillä on mahdollisuus saada käyttöön maksujen verkkopalvelu sisäverkossa. Verkkopalvelusta tehdään erillinen sopimus ja asiakkaat sitoutuvat käyttämään verkkopalvelua ehtojen mukaisesti.

 

8 §   Korko

 

Kaupunginhallitus päättää henkilöstökassan tilien ehdoista ja tileille kulloinkin maksettavista koroista.

 

Henkilöstökassatilin korko liitetään pääomaan vuoden viimeisenä päivänä. Tiliä lopetettaessa liitetään korko pääomaan tilin lopetuspäivänä

 

9 §   Talletusten turva

 

Henkilöstökassaan tehdyt talletukset turvaa Suomen julkisen sektorin erittäin hyvä luottokelpoisuus (esim. Standard & Poorsin AA+ Suomen valtiolle ja Kuntarahoitus Oyj:lle 10.10.2014 alkaen) ja kaupungin verotusoikeus.

 

 

10 §   Salassapitovelvoite

 

Henkilöstökassan henkilökunnalla on tehtävässään vastaava salassapitovelvollisuus kuin luottolaitostoiminnasta annetun lain mukaan on luottolaitoksen henkilökunnalla.

 

11 §   Erityisiä määräyksiä

 

Erityistapauksissa, henkilöstökassan ja asianomaisen toimintayksikön välisellä sopimuksella, henkilöstökassa voi ottaa hoitaakseen kaupungilla huostassa olevia varoja.