Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5102.02.20157

994-2015 (010)

Vanhusneuvoston toimintasäännön ja toimintamallin uudistaminen

Tiivistelmä:

Turun kaupungin vanhusneuvoston toimintasääntö on hyväksytty vuonna 2002. Vuonna 2013 on hyväksytty laki, jonka perusteella vanhusneuvostojen asema on muuttunut lakisääteiseksi. Turun kaupungin strategiassa ja toimintalupauksissa asukas- ja asiakaslähtöisyys ovat vahvasti esillä ja osallisuuden kehittämisessä eri vaikuttajaryhmien toiminta on keskeisessä roolissa. Näiden tekijöiden pohjalta on tullut tarve uudistaa vanhusneuvoston toimintasääntöä ja -mallia.

Kh § 51

Johtaja Tuomas Heikkinen, kehittämispäällikkö Sari Kinnunen ja erityisasiantuntija Anri Niskala:

Tausta

Vanhusneuvoston tehtävänä on parantaa vanhusväestön arkea ja tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnassa. Turussa vanhusneuvosto on toiminut vuodesta 2001 kaupunginhallituksen 19.6.2001 § 707 tekemällä päätöksellä. 1.7.2013 astui voimaan Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, jonka § 11 myötä vanhusneuvostojen asema muuttui lakisääteiseksi.  

Muutostarvetta vuonna 2002 hyväksytyn toimintasäännön uudistamiselle tukee Turun kaupungin strategia 2029, jonka osassa 2.3 Aktiivinen kaupunkilainen kansalais- ja järjestötoiminta ovat nostettu keskeiseen asemaan. Uusi toimintasääntö tarjoaa strategiaan kirjatun luontevan foorumin järjestöjen ja kaupungin väliseen vuoropuheluun, sekä entistä kattavampaa ikääntyvään väestöön liittyvää asukas- ja asiakastietoa.

Tällä hetkellä Turun vanhusneuvoston koostuu seitsemästä (7) järjestöjen edustajista, sekä seitsemästä (7) eri luottamushenkilöistä. 14 henkinen jäsenistö on valtakunnan tasoon nähden suuri, sillä maan vanhusneuvostot ovat keskimäärin 10–12 henkisiä. Pienemmällä jäsenistöllä tavoitellaan entistä tehokkaampaa työskentelyä.

Vanhusneuvoston valinta on aikaisemmin perustunut vanhustyön neuvottelukunnan ehdotukseen järjestöedustajista, jonka lisäksi lautakunnat ovat esittäneet keskuudestaan edustajansa jotka kaupunginhallitus on hyväksynyt. Uudessa valintatavassa eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua vanhusneuvoston toimintaan ja niille järjestetään avoin tiedotustilaisuus, jossa kerrotaan neuvoston toiminnasta ja sen tavoitteista. Tämän jälkeen järjestöt voivat ehdottaa omia jäsenehdokkaitaan neuvostoon määritellyn ajan. Asiakkuudet ja osallisuus -vastuualue tekee ehdotuksen vanhusneuvoston kokoonpanosta kaupunginhallitukselle huomioiden, että vaikuttajaryhmään tulee mahdollisimman monipuolinen ja kattava otos turkulaisista ikäihmisistä. Järjestöjen edustajien valinnassa kausittain noudatetaan soveltuen rotaatioperiaatetta, jotta eri järjestöjen edustajilla on mahdollisuus osallistua toimintaan. Näin ollen järjestöedustajien valintaprosessi mukailisi perustettavan monikulttuurisuusneuvoston järjestöjäsenten valintaprosessia ja edistäisi neuvostojen läpinäkyvyyttä.

Toimintasäännön muuttaminen

Ehdotetut muutokset

Vanhusneuvoston 1 § lisätään maininta vanhusneuvoston lakisääteisyydestä, jonka lisäksi tarkennetaan neuvoston tarkoitusta

2 § Tehtäviä päivitetään tekemällä lisäys lakisääteisyyden tuomista velvoitteista. Tämän lisäksi tehtäviä laajennetaan tarkastelemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi muiden toimialojen tarkastelua.

3 § vanhusneuvoston jäsenmäärä laskettaisi 13 jäseneen, joista kahdeksan (8) edustaisi järjestöjä ja viisi (5) edustajaa luottamushenkilöitä. Lisäksi lisätään maininta avoimesta tilaisuudesta järjestöille.

4 § lisätään maininta edustustilaisuuksiin ja koulutuksiin osallistumisesta.

5 § sihteerin toimialaa ei tarvitse erikseen määritellä

6 § Lisätään maininta velvoitteesta tehdä yhteistyötä muiden vaikuttajaryhmien kanssa, sekä kehittää toimintaa yhdessä Asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueen kanssa.

Toimintamallin uudistaminen

Toimintamallin uudistaminen edellyttää vaikuttajaryhmien jäsenten perehdyttämistä neuvostotyöhön, jonka lisäksi rakennetaan vuosikellot neuvostotyön viestinnän ja toiminnan tueksi.

Uuden toimintamallin myötä kaikilta vaikuttajaryhmiltä edellytetään aikaisempaa tiiviimpää yhteistyötä. Eri vaikuttajaryhmille tullaan järjestämään erilaisia yhteisiä tilaisuuksia, sekä puheenjohtajiston ja sihteeristön yhteisiä kokouksia. Lisäksi vaikuttajaryhmien odotetaan osallistuvan aikaisempaa enemmän edustus- ja koulutustilaisuuksiin.

Yhteistyö kaupungin lautakuntien kanssa järjestetään erikseen sovittavien teemakokousten ympärille vuosikelloon sovittaen.

Toimintamallin uudistamisen tavoitteena on saada vaikuttajaryhmien toiminta avoimemmaksi, aktiivisemmaksi ja keskustelevammaksi, mikä hyödyntää vaikuttajaryhmien jäseniä, heidän taustayhteisöjä, kaupunkilaisia sekä kaupungin toimintaa.

Esitys          

Kaupunginhallitus hyväksyy esitetyt muutokset vanhusneuvoston toimintasääntöön ja -malliin.

Liite 1Vanhusneuvoston toimintasääntö ja -malli

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan vanhusneuvoston toimintasäännön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten täydennettynä, että toimintasääntö tulee voimaan heti.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Miikkola, Eeva, von Frenckell-Ramberg, Alanen, Sirén, Laihinen, Lindholm.

Anderssonin Pietarin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta, että luottamushenkilöiden määrä vanhusneuvostossa olisi kuusi, äänestivät heidän lisäkseen Eklund, Maaskola, Vornanen ja Rantanen.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus
tpvKonsernihallinto, asianhallinta


Liitteet:

Kh § 51
Liite 1:Vanhusneuvoston toimintasääntö