Vanhusneuvoston toimintasääntö

 

 

1 § Vanhusneuvoston tarkoitus

 

1.7.2013 voimaan tulleen vanhuspalvelulain mukaisesti kunnan on asetettava ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä (lain 11 §).

 

Vanhusneuvoston tulee osallistua kaikkien kunnan toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyvän väestön hyvinvoinnin, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen kannalta.

 

Lisäksi vanhusneuvoston on annettava lausunto lain 5 §:ssä tarkoitetusta suunnitelmasta ikääntyneen väestön tukemiseksi ja oltava mukana lain 6 §:n tarkoittamassa arvioinnissa palvelujen riittävyydestä ja saatavuudesta.

 

 

2 § Tehtävät

 

1. Osallistua vanhuspalvelulain 5 §:n mainitun ”Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi” valmisteluun.

 

2. Seurata kaupungin eri toimialojen suunnittelua ja valmistelua asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta.

 

3. Tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vanhuksia ja ikääntyviä kaupunkilaisia koskevissa asioissa.

 

4. Pitää yhteyttä eläkeläis- ja vanhusjärjestöihin ja tiedottaa ja viestiä vanhuksia koskevista asioista eteenpäin.

 

5. Valmistella toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus.

 

6. Hoitaa muut vanhusneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät

 

 

3 § Asettaminen

 

Kaupunginhallitus valitsee vanhusneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi kolmetoista (13) varsinaista jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Kahdeksan (8) varsinaista jäsentä ja heidän varajäsentään edustaa eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä ja viisi (5) edustaa kaupunginhallituksen nimeämiä luottamushenkilöitä varajäsenineen.

 

Turussa toimiville eläkeläis- ja vanhusjärjestöille järjestetään avoin tilaisuus, jossa esitellään vanhusneuvoston toimintaa ja kerrotaan, mitä jäseniltä odotetaan ja edellytetään. Eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä pyydetään tekemään esitys vanhusneuvoston jäseneksi ja varajäseneksi. Varsinaisen jäsenen ja varajäsenen ei tarvitse edustaa samaa järjestöä.

 

Kaupunginhallitus nimeää vanhusneuvoston ja puheenjohtajan saatuaan ehdotuksen jäseniksi.

 

Mikäli vanhusneuvoston jäsen tai varajäsen eroaa kesken toimikauden, valitsee kaupunginhallitus uuden jäsenen tai varajäsenen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi.

 

Vanhusneuvostolla on tarvittaessa oikeus kuulla asiantuntijoita sekä asiakohtaisesti nimetä keskuudestaan valmistelevan työryhmän.

 

 

4 § Kokoukset

 

Kokousten lisäksi neuvosto osallistuu koulutus- ja infotilaisuuksiin ja muiden neuvostojen kanssa yhdessä järjestettäviin toiminnan suunnittelutilaisuuksiin.

 

Kokouskutsu lähetetään jäsenille ja heidän henkilökohtaisille varajäsenilleen vanhusneuvoston päättämällä tavalla, mikäli mahdollista vähintään kaksi päivää ennen kokousta. Varsinaisen jäsenen ollessa estynyt saapumasta kokoukseen hän on velvollinen ilmoittamaan siitä varajäsenelleen.

 

Vanhusneuvosto on päätösvaltainen, kun kokouksessa on läsnä vähintään puolet jäsenistä ja varajäsenistä.

 

Kokouspöytäkirja tarkastetaan ja hyväksytään vanhusneuvoston seuraavassa kokouksessa.

 

Vanhusneuvoston pöytäkirjat, lausunnot, aloitteet sekä muut asiakirjat allekirjoittaa vanhusneuvoston puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan vara-puheenjohtaja sekä varmentaa sihteeri.

 

Pöytäkirjanotteen allekirjoittaa sihteeri.

 

 

5 § Sihteerin tehtävät

 

Kaupunki antaa vanhusneuvoston käyttöön valmistelusta vastaavan

esittelijäsihteerin.

 

Sihteerin tehtävänä on huolehtia kokoussihteerin tehtävien lisäksi käsiteltäviksi tulevien asioiden valmistelusta.

 

 

6 § Yhteistyö ja vastuut

 

Vanhusneuvoston toimintaa kehitetään konsernihallinnon Asiakkuudet ja osallisuus -vastuualueen ja muiden Turun vaikuttajaryhmien kanssa yhteistyössä.

 

Vanhusneuvosto laatii vuosittain toiminnastaan kaupunginhallitukselle toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen. Kaupunginhallitus seuraa, toteuttaako vanhusneuvosto tässä toimintasäännössä asetettuja tavoitteita osallisuuden ja vaikuttamisen osalta.

 

Vanhusneuvosto kutsuu kaksi kertaa vuodessa kaupungin alueella toimivien eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen sekä vanhustyötä tekevien julkisten yhteisöjen edustajat yhteistyö- ja neuvottelutilaisuuteen.