Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta1014.01.20157
Kaupunginhallitus2319.01.20158

13174-2014 (641)

Yhteistyösopimus IX kaupunginosan Turku Energian korttelin ja entisten raitiovaunuhallien kehittämiseksi, osoite Linnankatu 65-69 ja Amiraalistonkatu 6

Tiivistelmä:

Linnanfältin asemakaavanmuutos tuli voimaan 15.2.2014. Em. asemakaavanmuutos-alueeseen liittyvän nk. Turku Energian korttelin sekä entisten raitovaunuhallien alueen kehittämiseksi laaditaan Turun kaupungin, Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n sekä TVT Asunnot Oy:n kesken yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on yhteistyössä kehittää alue osaksi toiminnallisesti avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta ottaen huomioon että energianjakelun turvaamiseksi sopimusalueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa. Asemakaavoitustyön pohjaksi osapuolet järjestävät alueelle suunnittelukilpailun, jonka lähtökohtana ovat tavoitteet avoimesta ja monimuotoisesta kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asunto-tuotannosta.

Kilajk § 10

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 30.12.2014:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.6.2014 § 110 kaupunkistrategian ja sekä kaksi strategista ohjelmaa. Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelmassa yhtenä strategisena maankäytön hankkeena on nimetty keskustan kehittäminen. Keskustan kehittämistä tukevien Linnankadun varren kehittämishankkeiden ”Harppuunakortteli” ja ”Linnanfältti” jatkoksi on Kiinteistöliikelaitos käynnistänyt neuvottelut Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab:lle osoitteessa Linnankatu 65-69 vuokratun sähköasema-alueen kehittämiseksi suljetusta jakelu- ja energianhuoltotoiminnan sekä varastokäytön alueesta osaksi asuin- ja työpaikkatoimintaa sisältävää avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta.

Käytyjen alkuneuvottelujen pohjalta Kiinteistöliikelaitos on tehnyt ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelulle aloitteen asemakaavanmuutoksen laatimiseksi nykyisin Turku Energian hallinnassa olevalle alueelle osoitteessa Linnankatu 65-67. Turku Energia on vuokralaisen ominaisuudessa puoltanut Kiinteistöliikelaitoksen tekemää kaavoitusaloitetta. Hanke on kirjattu sekä Kiinteistöliikelaitoksen että ympäristötoimialan ja kaupunginhallituksen välisiin strategisiin sopimuksiin vuodelle 2015 kuin myös Kiinteistöliikelaitoksen ja ympäristötoimialan vuoden 2015 operatiivisiin sopimuksiin, jotka ao. johto- ja lautakunta ovat hyväksyneet.

Nyt käynnistettävä hanke muodostuu edellä mainitusta asemakaavanmuutosalueesta sekä em. alueeseen liittyvistä, Turun kaupungin omistamista entisten raitiovaunuhallien alueesta osoitteessa Amiraalistonkatu 6 ja Turku Energialle vuokratusta, nykyisin pysäköintikäytössä olevasta alueesta osoitteessa Linnankatu 69. Linnanfältin 15.2.2014 voimaan tullessa asemakaavanmuutoksessa entisten raitiovaunuhallien alue on osoitettu toimitilarakennusten korttelialueeksi, jonka toiminnallinen kehittäminen kuitenkin edellyttää niin Linnanfältin alueen kuin myös Turku Energian korttelin kehittymistä. Raitovaunuhallien toiminnallinen ja omistuksellinen kehittäminen toisaalta myös tukee Linnanfältin alueen kehittymistä. Linnanfältin alueen uudisrakentamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2015 aikana. Nykyisin Turku Energian pysäköintikäytössä oleva alue on Linnanfältin asemakaavamuutoksessa osoitettu asuntorakentamisen piiriin, johon se on aikataulutettu tarvittavan vuoden 2016 aikana.

Turku Energian korttelin kehittämishankkeen sekä monipuolisten asumismuotojen ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseksi neuvotteluja on jatkettu kaupunkikonsernin sisällä Kiinteistöliikelaitoksen, Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab:n, Turku Energia Sähköverkot Oy:n ja TVT Asunnot Oy:n kesken. Osapuolten tahtotilojen yhteensovittamiseksi on päädytty sopimuspohjaiseen yhteistyöhön, joka mahdollistaa osapuolten omien intressien yhteensovittamisen lisäksi myös kaupungin oman toiminnan ulkopuolelta tulevan innovatiivisuuden ja resursoinnin suunnitteluvaihtoehtojen tarkasteluun. Osapuolten tavoitteena onkin yhteistyössä kehittää alue osaksi toiminnallisesti avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta ottaen huomioon että energianjakelun turvaamiseksi sopimusalueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa, jotta Turun keskustan energianjakelun toimintavarmuus pystytään turvaamaan. Asemakaavoitustyön pohjaksi osapuolet järjestävät alueelle suunnittelukilpailun, jonka lähtökohtana ovat tavoitteet avoimesta ja monimuotoisesta kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta.

Yhteistyösopimukseen on kirjattu osapuolten tavoitteet, aikataulu ja yhteisen projektiryhmän perustaminen. Voimassa olevan Linnanfältin asemakaavan toteuttamiseksi Turku Energia luopuu pysäköintikentän käytöstä ja vuokrauksesta 31.7.2016 mennessä. Turun kaupungin omistama vanha voimalaitos lämpökeskuksen valvomotiloineen, Turku Energian omistama käyttökeskusrakennus sekä Turku Energia Sähköverkot Oy:n omistama sähköasema säilyvät Turku Energian käytössä. Turku Energian toimistotilatarpeet ja -ratkaisut alueella selvitetään ja Turku Energian omistamille turbiinisalirakennukselle ja kattilarakennukselle tai niiden alueelle sekä Turun kaupungin omistamille raitiovaunuhalleille mahdollistetaan uusi käyttötarkoitus ja Turku Energia sekä Turun kaupunki voivat luopua näiden rakennusten omistamisesta.

Osapuolet ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä Kiinteistöliikelaitoksen esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen Kiinteistöliikelaitoksen valmisteleman yhteistyösopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Asemakaavoitus tehdään maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla. Asemakaavanmuutosalueen osalta edellytykset uudisrakentamiselle on tavoitteellista saavuttaa siten että uudisrakentaminen alueella voi alkaa viimeistään vuonna 2019.

Oheismateriaali 1Yhteistyösopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus hyväksyy oheismateriaalina olevan Turku Energian korttelia osoitteessa Linnankatu 65-69 ja entisiä raitovaunuhalleja osoitteessa Amiraalistonkatu 6 koskevan yhteistyösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Nurmio ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kh § 23

Liite 1Yhteistyösopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Turku Energian korttelia osoitteessa Linnankatu 65 - 69 ja entisiä raitovaunuhalleja osoitteessa Amiraalistonkatu 6 koskevan yhteistyösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ja Manni ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
aoTurku Energia Sähköverkot Oy
aoTVT Asunnot Oy
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 23
Liite 1:Yhteistyösopimus