Y H T E I S T Y Ö S O P I M U S (luonnos 30.12.2014 TKL)

 

 

 

 

1. OSAPUOLET

 

1.1

Turun kaupunki (jäljempänä ”Kaupunki”)

Y-tunnus 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

1.2

Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab (jäljempänä ”Turku Energia”)

Y-tunnus 0984944-9

Linnankatu 65

20100 Turku

 

1.3

Turku Energia Sähköverkot Oy (jäljempänä ”Sähköverkot)

Y-tunnus 2001717-6

Linnankatu 65

20100 Turku

 

1.4

TVT Asunnot Oy (jäljempänä ”TVT”)

Y-tunnus 0872109-9

Käsityöläiskatu 3

20100 Turku

 

 

Kaupungista, Turku Energiasta, Sähköverkoista ja TVT:stä käytetään jäljempänä yhteisesti nimitystä ”Osapuolet”.

 

 

2. SOPIMUKSEN TAUSTAA

 

2.1. Sopimusalue

 

Sopimusalueeseen kuuluvat seuraavat kiinteistöt niillä sijaitsevine rakennuksineen:

- Turun kaupungin IX (9.) kaupunginosan 5. korttelin tontti 22 (853-9-5-22, ”Pysäköintikenttä”)

- Turun kaupungin IX (9.) kaupunginosan 5. korttelin tontti 23 (853-9-5-23, ”Sähköasema”)

- Turun kaupungin IX (9.) kaupunginosan 5. korttelin tuleva tontti 25, joka on tällä hetkellä noin 7108 m2 suuruinen osa kiinteistöstä 853-9-5-21 (”Raitiovaunuhallit”)

 

Kaikki sopimusalueen maa-alueet omistaa Turun kaupunki. Turku Energia on vuokrannut kiinteistöjen 853-9-5-22 ja 853-9-5-23 maa-alueet energian jakelu- ja energianhuoltotoimintaan. Sopimusalueen rakennusten omistus jakaantuu seuraavasti:

- Turku Energia omistaa kiinteistöllä 853-9-5-23 sijaitsevat kaukolämpöliiketoimintaan liittyvät johdot ja laitteet sekä turbiinisalirakennuksen (karttaliitteen numero 3), kattilarakennuksen (4) ja käyttökeskusrakennuksen (9)

- Sähköverkot omistaa kiinteistöllä 853-9-5-23 sijaitsevat liiketoimintaansa liittyvät johdot, laitteet sekä rakennukset joita ovat käytöstä poistettu sähköasema (2), muuntajarakennus (6), sähköbunkkeri (7) ja sähköasema (8).

- Turun kaupunki omistaa kiinteistöllä 853-9-5-23 sijaitsevat toimitalon (1), vanhan voimalaitoksen ja lämpökeskuksen valvomotilan (5), autotalli- ja varastorakennuksen (10) sekä sosiaalitila- ja ruokalarakennuksen (11). Lisäksi Turun kaupunki omistaa kiinteistöllä 853-9-5-21 sijaitsevat raitiovaunuhallit (12) ja toimistorakennuksen (13).

 

Sopimusalueesta käytetään jäljempänä nimitystä ”Sopimusalue”. Sopimusalueen osa-alueista käytetään jäljempänä em. osa-alueiden nimityksiä ”Pysäköintikenttä”, ”Sähköasema” ja ”Raitiovaunuhallit”.

 

2.2. Osapuolten neuvottelut

 

Osapuolet ovat neuvotelleet keinoista nopeuttaa Sopimusalueen muuttumista suljetusta jakelu- ja energianhuoltotoiminnan sekä varastokäytön alueesta osaksi asuin- ja työpaikkatoimintaa sisältävää avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta, jossa pysäköinti on järjestetty pääasiassa rakenteellisena. Hankkeen jouduttamiseksi on päätetty allekirjoittaa yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on käynnistää Sopimusalueella yksityiskohtainen asemakaavoitus ja yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä Linnanfältin modernin puukaupunkiin rajoittuvana ruutukaavakorttelina.

 

Sopimusneuvottelut on käyty erillään asemakaavamuutostyöstä ja Osapuolet toteavat yhteisesti, että tämä yhteistyösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

3. YHTEISTYÖSOPIMUKSEN TAVOITE

 

Osapuolten tavoitteena on yhteistyössä kehittää Sopimusalue osaksi toiminnallisesti avointa ja monimuotoista kaupunkirakennetta ottaen huomioon että energianjakelun turvaamiseksi Sopimusalueella jatketaan nykylaajuudessa kaukolämmön vara- ja huipputuotantoa sekä sähkönjakelua sähköaseman muodossa, jotta Turun keskustan energianjakelun toimintavarmuus pystytään turvaamaan.

 

 

4. PROJEKTIRYHMÄ

 

Sopimusalueen kehittämistä varten perustetaan koordinoiva projektiryhmä, jossa on kolme edustajaa Kaupungilta ja yksi edustaja sekä Turku Energialta että TVT:ltä. Projektiryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan.

 

Projektiryhmä voi tarvittaessa käyttää Osapuolten palveluksessa olevia ja ulkopuolisia asiantuntijoita vastuullaan olevien tehtävien valmisteluun ja täytäntöönpanoon. Käyttämiensä ulkopuolisten asiantuntijoiden kustannusten jakamisesta Osapuolten kesken projektiryhmä päättää samalla, kun se päättää käyttää asiantuntijoita. Päätös ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä tulee olla yksimielinen, muussa tapauksessa ulkopuolisen asiantuntijan palkkion maksaa asiantuntijan tilaava osapuoli.

 

 

5. OSAPUOLTEN TAVOITTEET SOPIMUSALUEELLA

 

Osapuolten tavoitteena on:

 

- järjestää osa-alueelle Sähköasema suunnittelukilpailu jonka lähtökohtana ovat tässä sopimuksessa mainitut tavoitteet alueen kaupunkirakenteesta sekä kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta;

 

- käynnistää osa-alueen Sähköasema yksityiskohtainen kaavoitus 1.6.2015 mennessä;

 

- että voimassa olevan Linnanfältin asemakaavan toteuttamiseksi Turku Energia luopuu osa-alueen Pysäköintikenttä käytöstä ja vuokrauksesta 31.7.2016 mennessä;

 

- että Turku Energia ja Sähköverkot toteuttavat osa-alueella Sähköasema yksityiskohtaisen kaavoituksen toteuttamista varten tarpeelliset laitteiden, johtojen ja toimintojen siirrot viimeistään 12 kuukauden kuluttua asemakaavamuutoksen voimaantulosta;

 

- että Turun kaupungin omistama vanha voimalaitos lämpökeskuksen valvomotiloineen (5), Turku Energian omistama käyttökeskusrakennus (9) sekä Sähköverkkojen omistamahköasema (8) säilyvät Turku Energian ja Sähköverkkojen käytössä;

- että Turku Energia siirtää energiaverkkojen rakentamis- ja asennustoiminnan pois sopimusalueelta viimeistään 12 kuukauden kuluessa asemakaavamuutoksen voimaantulosta;

 

- että Turku Energian ja Sähköverkkojen toimistotilatarpeet ja -ratkaisut alueella selvitetään;

 

- että Turku Energian omistamille turbiinisalirakennukselle (3) ja kattilarakennukselle (4) / niiden alueelle sekä Turun kaupungin omistamille raitiovaunuhalleille (12) mahdollistetaan uusi käyttötarkoitus ja Turku Energia sekä Turun kaupunki voivat luopua rakennusten omistamisesta niin, että tämän tarkoituksen toteuttamiseen etsitään tämän sopimuksen tavoitteiden toteuttamista toteuttava kumppani; sekä

 

- että Sopimusalueen uudisrakennusoikeuden luovuttamisesta päätetään erikseen Osa-alueelle Sähköasema laadittavan asemakaavanmuutosluonnoksen hyväksymisen jälkeen. Luovuttamisessa otetaan huomioon olemassa olevan luovutettavan rakennuskannan myynnin mahdollistaminen, Turku Energian ja Sähköverkkojen toimistotilatarpeet sekä kaupungin strategiset tavoitteet kohtuuhintaisesta asuntotuotannosta.

 

6. KUSTANNUKSET

 

3.1 Suunnittelukilpailu

 

Osa-alueelle Sähköasema järjestettävän suunnittelukilpailun kustannukset jaetaan siten että Turun kaupunki vastaa 1/3, Turku Energia ja Sähköverkot yhteisesti 1/3 sekä TVT 1/3 kustannuksista.

 

3.2 Laitteiden ja johtojen siirrot

 

Sopimusalueella sijaitsevien sähköverkon laitteiden ja johtojen siirron kustannuksista vastataan Turun kaupungin kiinteistölaitoksen ja Turku Energia Sähköverkot Oy:n välisen Yhteistyösopimuksen 3.2.2014 mukaisesti, niin että tässä sopimuksessa tarkoitettu alue katsotaan siirron kustannuksia arvioitaessa yleiseksi alueeksi.

 

Sopimusalueella sijaitsevien lämmön ja kylmän johtojen siirron kustannuksista vastataan Turun kaupungin kiinteistölaitoksen ja Turku Energian välisen Yhteistyösopimuksen 21.5.2014 mukaisesti, niin että tässä sopimuksessa tarkoitettu alue katsotaan siirron kustannuksia arvioitaessa yleiseksi alueeksi.

 

Sopimusalueella sijaitsevien Turku Energian omistamien säiliöiden siirron kustannukset jaetaan Turku Energian ja Turun kaupungin kesken ennen asemakaavasta päättämistä erikseen sovittavassa suhteessa ottaen huomioon mm. säiliöiden ikä, kunto sekä niiden mahdollinen korvaaminen uudella tekniikalla/energiamuodolla.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että sopimusalueella olevia nykyistä sähköasemaa ja lämpökeskusta ei siirretä pois alueelta vaan niiden toiminta jatkuu nykyisessä laajuudessa.

 

3.3 Katu- ja viheralueiden rakentaminen

 

Sopimusalueella sijaitsevien ja/tai sitä palvelevien yleiseen käyttöön tulevien katu- ja viheralueiden rakentamisen kustannuksista vastaa Turun kaupunki.

 

3.4 Pilaantuneen maaperän kunnostaminen

 

Osa-alueilla Pysäköintikenttä ja Sähköasema mahdollisista pilaantuneen maaperän ja saastuneiden rakennusten puhdistamisesta aiheutuvista kustannuksista vastaa Turku Energia.

 

3.5 Ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä aiheutuvat kustannukset

 

Muiden kuin kohtien 6.1–6.4 osalta ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä aiheutuvien kustannusten jaosta sovitaan tämän sopimuksen kohdan 4. mukaisesti.

 

 

7. LUOVUTUSSOPIMUKSET JA MUUTOKSET NYKYISIIN SOPIMUKSIIN

Osapuolille ja kolmansille luovutettavista alueista ja rakennusoikeuden arvoista sovitaan erikseen asemakaavanmuutoksen johdosta laadittavissa kiinteistöjen kauppakirjoissa.

 

Rakennusoikeuden arvona käytetään alueen käypää hintatasoa kuitenkin niin että valtion tukemaan asuntotuotantoon luovutettaessa rakennusoikeuden hintana on alueen luovutushetken ARA-enimmäistonttihinta. Käypä hintataso määritetään julkisella tarjouskilpailulla tai ulkopuolisen auktorisoidun arviomiehen (AKA) lausunnolla.

 

Rakennettujen kiinteistöjen luovutukset pyritään yhdistämään uudisrakennusoikeuden luovuttamiseen. Rakennettuja kiinteistöjä neuvottelumenettelyllä luovutettaessa käytetään ulkopuolisen auktorisoiden arviomiehen (AKA) lausuntoon perustuvaa käypää hintaa.

 

Alueen käyttötarkoituksen muuttuessa pois Turku Energian käytöstä Turku Energian maanvuokrausta pienennetään vastaavasti. Turun kaupungin ja Turku Energian välisen sähköaseman maanvuokrasopimuksen muutokset tehdään nykyiseen, 31.12.2040 saakka voimassa olevaan sopimukseen. Turku Energia voi joutua siirtämään energiaverkkojen rakentamis- ja asennustoimintaansa pois alueelta jo ennen alueen käyttötarkoituksen muutosta, minkä huomioimisesta rakennusten- ja maanvuokrassa Turku Energia ja Kaupunki neuvottelevat.

 

8. TAVOITEAIKATAULU

 

Osapuolten tavoitteena on käynnistää asemakaavoitus 1.6.2015 mennessä ja saada asemakaavoituksen edellyttämät selvitykset, lausunnot ja nähtävilläolot valmiiksi 30.6.2017 mennessä, jolloin asemakaava etenisi Kaupungin päätettäväksi. Johtojen ja laitteiden siirrot tehtäisiin tavoitteellisesti vuoden 2018 aikana.

 

9. MUUT EHDOT

 

9.1. Muutokset

 

Kaikki tähän sopimukseen liittyvät muutokset tulee sopia kirjallisesti eivätkä muutokset ole voimassa ennen kuin Osapuolet ovat ne allekirjoittaneet.

 

9.2. Siirtäminen

 

Osapuolet eivät voi kokonaan tai osittain siirtää tätä sopimusta ilman muiden osapuolten etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

9.3. Riitaisuuksien ratkaiseminen

 

Tätä sopimusta koskevat mahdolliset riitaisuudet ratkaistaan ensisijaisesti Osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli asiassa ei päästä sopimukseen, riitaisuudet jätetään Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

10. SOPIMUKSEN VOIMAANTULO JA VOIMASSAOLOAIKA

 

Tämä sopimus tulee voimaan, kun Osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

Tämän sopimuksen voimassaolo päättyy kuitenkin viimeistään 31.12.2018, mikäli Osapuolet eivät kirjallisesti sovi toisin.

 

Tämän sopimuksen päättyessä kukin Osapuoli kantaa omat kulunsa eikä millään Osapuolella ole oikeutta saada korvausta toisilta Osapuolilta sopimuksen päättymisen johdosta.

 

11. JAKELU

 

Tätä sopimusta on tehty neljä (4) samasanaista kappaletta yksi (1) Kaupungille, yksi (1) Turku Energialle, yksi (1) Sähköverkoille ja yksi (1) TVTlle.

 

12. PÄIVÄYS JA ALLEKIRJOITUKSET

 

Turussa, . päivänä kuuta 201_

 

 

Turun kaupunki      Oy Turku Energia - Åbo Energi Ab

 

 

Turku Energia Sähköverkot OyTVT Asunnot Oy

 

 

Liitteet:   1. Sopimusalue ja sillä sijaitsevat rakennukset