Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus48501.12.20141
Kaupunginhallitus49408.12.20145

7446-2014 (041)

Vuoden 2015 talousarvioon ja vuosien 2015 -2018 taloussuunnitelmaan sisältyvien strategisten sopimusten hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus hyväksyi 1.12.2014 § 485 toimialojen strategiset sopimukset kiinteistötoimialan sopimusta lukuun ottamatta. Kiinteistötoimialan strategiseen sopimukseen on tehty tarvittavat muutokset ja se tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kh § 485

Johtaja Jukka Laiho, controller Valtteri Mikkola ja erityisasiantuntija Timo Collanus 27.11.2014:

 

Turun kaupungin strategian kytkeytyminen talousarvioon ja taloussuunnitelmaan

Kaupunginvaltuusto päätti 25.3.2013 kaupungin uudesta strategiahierarkiasta ja strategiaprosessista. Uuden strategiahierarkian pääelementtejä ovat Turku 2029 –kaupunkistrategia sekä sitä tarkentavat kaksi strategista ohjelmaa, Hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelma sekä Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelma.

 

 

Kaupunkistrategia ja strategiset ohjelmat suunniteltiin syksyn 2013 ja kevään 2014 aikana tiiviissä yhteistyössä asukkaiden, yhdistysten ja elinkeinoelämän edustajien kanssa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunkistrategian ja strategiset ohjelmat kesällä 2014 (Kv 23.6.14.)

 

Kaupunkistrategia sisältää kaupungin pitkän tähtäimen vision ja toimintalupaukset sekä kaupungin yhteiset päämäärät. Strategisissa ohjelmissa tehdään kaupunkiorganisaation toimintaa ohjaavat linjaukset, jotka tarkentuvat toimialojen strategisissa ja operatiivisissa sopimuksissa tavoitteiksi ja käytännön toimenpiteiksi.

 

Strategiset tavoitteet toimeenpannaan sopimusohjauksella ja kehittämismallilla

 

Kaupungin strategiset päämäärät ja linjaukset jalkautetaan sopimusohjauksen avulla (Kv 16.6.2014 §267). Sopimusohjausmalli on kaupungin toimintamalliin perustuva johtamisjärjestelmän osa kaikilla toimialoilla ja konsernihallinnossa. Sopimusohjausta on käytetty Turussa hyvinvointi-, vapaa-aika- ja sivistystoimialoilla alkaen vuodesta 2009, mutta vuoden 2015 toiminnan ja talouden suunnittelussa yhtenäiseen malliin tulevat mukaan myös ympäristö- ja kiinteistötoimialat sekä konsernihallinto. Käytännössä sopimusohjaus on Turun kaupungin toiminnan ja talouden suunnittelun sekä seurannan malli.

 

Sopimusohjaus koostuu strategisista ja operatiivisista sopimuksista. Strateginen sopimus sisältää kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion- ja suunnitelman sekä sitä täydentävän kaupunginhallituksen hyväksymän osan. Strategisten sopimusten mittarit toimivat strategisten ohjelmien toimeenpanon arvioinnin välineenä. Strategisen sopimuksen kohdat ovat joko kaupunginvaltuustoon tai kaupunginhallitukseen nähden sitovia tai niille tiedoksi annettavia tietoja.

 

Operatiivinen sopimus on lautakunnan ja toimialan välinen sopimus. Operatiivinen sopimus sisältää toimielimen palvelu- tai tulosalueiden keskeiset taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet kuten toimenpiteet, mittarit, työvoiman käytön ja laatutavoitteet.

 

Vuoden 2015 strategiset sopimukset

 

Toimialat ovat antaneet omat ehdotukset strategisista sopimuksista syyskuussa. Tämän jälkeen sopimuksia on päivitetty osana toimintasuunnitelman laadintaa. Kaupunginvaltuuston on päättäessään vuoden 2015 talousarviosta sitonut osan strategisten sopimusten sisällöstä ja antanut siten raamit toiminnan ja talouden suunnittelun tarkentamiselle.

 

Kaupunginhallituksen tulee nyt osaltaan hyväksyä strategisten sopimusten sisältö, jonka perusteella toimialat voivat jatkaa operatiivisten sopimusten valmistelua. Toimialojen tulee käsitellä strategiset sekä operatiiviset sopimukset 19.12.2014 mennessä.

Liite 1Toimielinten strategiset sopimukset

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää osaltaan hyväksyä liitteenä olevat strategiset sopimukset ja lähettää ne lauta- ja johtokuntien käsiteltäviksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti kiinteistötoimialan strategista sopimusta lukuun ottamatta hyväksyä liitteenä olevat strategiset sopimukset ja lähettää ne lauta- ja johtokuntien käsiteltäviksi.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 494

Liite 1Kiinteistötoimialan strateginen sopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan kiinteistötoimialan strategisen sopimuksen ja lähettää sen kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan käsiteltäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että investointiohjelmassa osoitetaan Runkobussilinjojen kehittämiseen 260.000 euroa (esitys 110.000 euroa) ja Kauppahallin kujanteeseen 0 euroa (esitys 150.000 euroa).

Asian käsittely kokouksessa

Tehdyt muutosehdotukset

Sarlund Katteluksen kannattamana ehdotti, että investointiohjelmassa osoitetaan Runkobussilinjojen kehittämiseen 260.000 euroa (esitys 110.000 euroa) ja Kauppahallin kujanteeseen 0 euroa (esitys 150.00 euroa).

Sarlund Hassanin kannattamana ehdotti, että investointiohjelmassa osoitetaan Humalistonkatuun väli: Yliopistonkatu-Ratapihankatu 200.000 euroa (esitys 20.000 euroa) ja Päällysteisiin 1. 770.000 euroa (esitys 1.950.000 euroa).

Manni ehdotti, että Syvälahden alueella ei aloiteta infratöitä ennen kuin päätös koulun rakentamisesta lopullisesti päätetään.

Muutosehdotusten käsittely

Sarlundin Katteluksen kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Sarlundin Hassanin kannattamana tekemä muutosehdotus hylättiin äänin 9-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Massinen, Laihinen, Koivunalho, Kattelus, Sirén, Manni ja Lindholm.

Sarlundin Hassanin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Rinne ja von Frenckell-Ramberg.

Mannin muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto, asianhallinta
tiedSivistystoimiala
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 485
Liite 1:Toimielinten strategiset sopimukset

Kh § 494
Liite 1:Kiinteistötoimialan strateginen sopimus