Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50608.12.20141

727-2011 (015, 065, 653, 658)

Kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen urakoiden hankintamenettelyjen keskeyttäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kaupunginteatterin peruskorjauksen siten, että hankkeen indeksitarkistettu kustannusarvio on 25,56 M€ ja toteutusvuodet 2014 - 2018. Urakkatarjousten perusteella muodostuneet kustannukset yhdessä muiden hankkeelle kohdentuneiden kuluerien kanssa ovat yhteensä 33,5 M€. Kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen urakoiden hankintamenettelyjä esitetään keskeytettäväksi, kun tarjousten mukaiset hankkeen toteuttamiskustannukset ylittävät sille varatut määrärahat.

Kh § 506

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, vs. johtava kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 5.12.2014:

Kaupunginvaltuusto on päättänyt kokouksessaan 18.6.2012 § 152 yhtiöittää Turun Kaupunginteatterin siten, että

- Turun kaupunginteatterista perustetaan kaupungin kokonaan omistama voittoa tuottamaton osakeyhtiö,

- teatterin toimitilat jäävät kokonaan kaupungin omistukseen ja

- teatteri toimii kaupungin vuokralaisena peruskorjatuissa tiloissa.

Samassa yhteydessä kaupunginvaltuusto hyväksyi Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen hankesuunnitelman. Hankesuunnitelman mukaan vuonna 1962 valmistuneeseen teatterirakennukseen (8.067 m2) tehtäisiin peruskorjaus ja sitä laajennettaisiin uudisosalla (4.152 m2). Hyväksytyn hankesuunnitelman mukaan hankkeen kustannusarvio oli 24,903 M€.

Teatterin peruskorjauksen toteutus on kohdennettu talousarvioon vuosille 2014 - 2018 ja sen indeksikorotettu kustannusarvio 25,56 M€. Hankkeen toteuttamisesta yhtiömuotoisena on talousarviokirjaus, jonka mukaan kaupunginteatterin rakennus luovutetaan kaupungin 100 % omistamalle kiinteistöyhtiölle ja peruskorjaus toteutetaan kyseisen kiinteistöyhtiön toimesta. Kaupunginhallitus päätti kiinteistöyhtiön perustamisesta 3.3.2014 § 91 siten, että kiinteistöyhtiön omistusjärjestely ja rahoitusmalli toteutetaan konsernilainana tai kaupungin takauksilla.

Turun kaupungin pyytämät urakkatarjoukset vastaanotettiin 10.10.2014. Tarjoukset pyydettiin perustetun Koy Turun kaupunginteatterin lukuun ja tarjouspyyntöjen perusteella saadut tarjoukset käsiteltiin kyseisen kiinteistöyhtiön hallituksessa 22.10.2014.

Urakkatarjousten perusteella peruskorjaushankkeen rakentamiskustannukset olivat noin 28,5 M€. Hankkeelle kohdentuvat suunnittelu- ja rakennuttamiskustannukset sekä muutostyövaraukset huomioiden olisivat hankkeen kokonaiskustannukset nousseet noin 33,5 miljoonaan euroon. Toteutuskustannukset ylittävät siten noin 9 miljoonaa euroa alkuperäisen hankesuunnitelman mukaisen noin 24,5 M€:n kustannusarvion.

Hankesuunnitelmassa esitetty alkuperäinen kustannusarvio perustui laskentakonsulttina käytetyn A-Insinöörit Oy:n laatimaan tavoitehintalaskelmaan. Kaupunki reklamoi yritystä virheellisestä tavoitehintalaskelmasta ja on varautunut mahdollisen vahingonkorvausprosessin käynnistämiseen.

Julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007, hankintalaki) 73 a §:ssä säädetään hankintamenettelyn keskeyttämisestä. Säännöksen mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankintalain 73 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

Hankintalain 73 a §:ää koskevien esitöiden (HE 182/2010 vp, s. 22) mukaan ”Hankinnan keskeyttäminen tarkoittaa asiallisesti hankintamenettelyn päättämistä hankintaa tekemättä, vaikka hankintayksikön hankintatarve pysyisikin ennallaan. Hankintayksikkö voi päätyä keskeyttämisen jälkeen toteuttamaan hankinnan omana työnään tai käynnistämään uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden kuitenkin erillinen ja uusi prosessi.”

Markkinaoikeuden vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan hankinnan keskeyttäminen on mahdollista tilanteessa, jossa hankinnassa saatavat tarjoukset ylittävät hankkeelle varatut määrärahat. Hankkeen kilpailuttaminen uudelleen edellyttää tällöin hankinnan kohteen muuttamista siten, että kustannusarviossa voidaan pysyä.

Tarjousasiakirjojen julkisuus

Tarjousasiakirjojen julkiseksi tulemisesta voi koitua haitallisia seurauksia tarjouksen tehneille, kun hankinta toteutetaan uudelleen, jolloin tarjouksen tehneiden tarjoajien tarjousten sisällöt ovat jo valmiiksi muiden kilpailijoiden tiedossa. Tietojen antaminen voi vaarantaa tarjoajien yhdenvertaisen ja tasapuolisen kohtelun ja antaa kilpailijalle hyötyä sen omassa tarjouksessa. Tarjousasiakirjat liitteineen eivät tule edellä mainitun perusteella asianosaisjulkisiksi tai yleisöjulkisiksi.

Selvitys hankkeen kohonneista kustannuksista

Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut on laatinut Konsernihallinnon Strategisen tilojen ohjauksen ja Koy Turun kaupunginteatterin toimeksiannosta liitteenä 1 olevan selvityksen hankkeen kustannuksista ja kustannusten nousuun johtaneista syistä.

Hinnan nousu johtuu selvityksen mukaan osittain seikoista, jotka ovat tulleet lisäyksinä tai muutoksina alkuperäisen hankesuunnitelmaan. Näitä ovat mm. johtokeskusluolan hukkalämmön talteenotto, rakenteellinen varautuminen hankkeeseen mahdollisesti liittyvään pysäköintilaitoksen, asbesti- ja mikrobipurkujen laajuuden kasvu sekä IV-konehuoneen siirto ja laajennus. Nämä kustannuksia nostavat tekijät selittävät osan noin 9 miljoonan euron kustannusarvion ylityksestä.

Pääosaltaan kustannusten nousun voidaan kuitenkin arvioida aiheutuvan hankkeen oletettua suuremmista riskeistä ja niiden hinnoittelusta urakkatarjouksiin. Hankkeen riskeinä toteuttajan näkökulmasta ovat olleet etenkin peruskorjauskohteen korkea laatutaso, rakennussuojelunäkökohdat ja kireä rakennusaikataulu.

Hanke on kilpailutettu ns. jaettuna urakkana siten, että suurimmasta rakennusurakasta vastaava taho toimii kohteen pääurakoitsijana. Pääurakoitsija vastaa hankekokonaisuudesta ja sen pysymisestä asetetussa aikataulussa. Rakennusurakka (sis. purku- ja maanrakennustyöt) sisältää peruskorjauskohteessa paljon riskejä johtuen töiden laajuuteen liittyvästä epävarmuudesta. Verrattaessa tarjouksia alkuperäiseen kustannusarvioon olivat merkittävimmät poikkeamat juuri rakennusurakan kohdalla.

Verrattaessa kustannuksia kuitenkin muihin viime aikoina toteutettuihin vastaavan tyyppisiin hankkeisiin ja vertailukelpoisiin tavoitehintalaskelmiin voidaan hintaa pitää edelleen maltillisena. Kesällä 2014 valmistuneen Kuopion kaupunginteatterin peruskorjauksen ja laajennuksen toteutunut neliöhinta oli noin 3600 euroa, millä laskettuna Turun Kaupunginteatterin korjaus- ja laajennustyön hinta olisi ollut noin 44,7 miljoonaa euroa. Kuopion hankkeesta kaupungin tietoon saatetut toteutuneet kustannukset antoivat aiheen kyseenalaistaa A-Insinöörit Oy:n laatiman tavoitehintalaskelman kustannusarvion. Kaupunki tilasi sen vuoksi urakkalaskennan jo käynnistyttyä vielä Ramboll Oy:ltä tarkistuslaskelman kesäkuussa 2014. Tarkistuslaskelman vertailukelpoinen tavoitehinta (hintataso 78,5/6.2014) oli 43,34 miljoonaa euroa.

Investointiavustus

Kaupunginteatterin peruskorjaukselle on myönnetty investointiavustusta yhteensä 3,85 M€ kahdessa eri erässä; 18.12.2013 1,0 M€ ja 21.3.2014 2,85 M€.

Ehtona avustuksen saamiselle on se, että rakennustyöt tulee aloittaa vuoden 2014 kuluessa. Kaupunki on jättänyt 30.10.2014 selvityksen hankkeen tilanteesta ja jättänyt anomuksen avustuksen siirtämisestä vuodelle 2015.

Jatkotoimenpiteet

Strategisen tilojen ohjauksen tulee käynnistää välittömästi hankesuunnitelman tarkistaminen tavoitteena muuttaa kaupunginteatterin peruskorjauksen hankesuunnitelmaa, kilpailutustapaa ja toteuttamisaikataulua siten, että kohteen rakentamiskustannuksia pystytään alentamaan lähemmäs alkuperäistä kustannusarviota.

Strategisen tilojen ohjauksen tulee saattaa päivitetty hankesuunnitelma viipymättä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi siten, että hankkeen jatkamisesta voidaan päättää alkuvuodesta 2015. Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatterin hallituksen tulee päättää kaupunginvaltuuston jatkopäätöksen perusteella uuden hankintamenettelyn käynnistämisestä erillisellä päätöksellä.

Liite 1Selvitys hankkeen kustannuksista

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää keskeyttää Turun kaupunginteatterin peruskorjauksen hankintamenettelyn kaikkien urakoiden osalta esittelytekstissä mainituin perustein.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että rakentamiskustannusten alentamiseksi päivitettävä hankesuunnitelma tulee saattaa viipymättä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kh § 506
Liite 1:Selvitys hankkeen kustannuksista