Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30811.08.20147

9416-2013 (011)

Vuokrasopimus Taideakatemian tiloista osoitteessa Linnankatu 54-55 ja Stedinginkatu 5

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus hyväksyy sopimuksen Kevan kanssa, jolla Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle siirretään Taideakatemian tiloja koskevat vuokrasopimukset oikeuksineen ja velvoitteineen. Sopimus sisältää kaupungin toissijaisen vastuu ko. vuokrasopimusten sisältämien velvoitteiden täyttämisestä. Turun ammattikorkeakoulu vastaa Turun kaupunkiin nähden kaikista niistä kustannuksista täysimääräisesti, jotka kaupunki joutuisi Turun ammattikorkeakoulu Oy:n sopimusvelvoitteiden laiminlyönnin johdosta korvaamaan vastapuolelle.

Kh § 308

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

Asian tausta

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n (jäljempänä myös ammattikorkeakoulu) toiminnan luovutuksessa mainitut Kuntien Eläkevakuutukselta (myöhemmin Keva) vuokratut tilat osoitteessa Linnankatu 54-55 ja Stedinginkatu 5, on Turun kaupunginhallituksen 4.11.2013 § 447 mukaisesti päätetty siirtää luovutuksen yhteydessä Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle.

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n toiminnan luovutukseen liittyvän sopimuskokonaisuuden hyväksymisessä Turun kaupunginhallituksen 4.11.2013 § 447 päätöksen liitteenä 2 on ollut toiminnan luovutusasiakirja luonnos liitteineen. Luovutusasiakirjan liitteenä 7 b on Kevalta vuokrattu kohde Linnankatu 54-55 ja Stedinginkatu 5. Sopimuksessa todetaan kohdassa 5 seuraavasti:

”Yhtiölle siirretään lisäksi voimassaolevat vuokrasopimukset, joilla Turun kaupunki on vuokrannut Ammattikorkeakoulun käyttöön toimitiloja ulkopuolisilta vuokranantajilta.                                                               

• liitteessä 7a (vuokrasopimukset) luetellut kaupungin Kiinteistötoimialalta vuokratut kohteet ja vuokrasopimukset

• liitteessä 7b (vuokrasopimukset) luetellut muut kohteet

Yhtiö ottaa vastattavakseen liitteissä mainittuihin vuokrasopimuksiin mahdollisesti liittyvät vastuut ja muut kustannukset ajalta ennen luovutushetkeä.

Mikäli ulkopuolinen vuokranantaja ei suostu vuokrasopimuksen siirtoon yhtiölle, toimitaan kohdan 3.8 viimeisen momentin mukaisesti.”

Sopimuksen kohdassa 3.8 viimeisen momentin mukaan:

”Turun kaupunki sitoutuu parhaan kykynsä mukaan vaikuttamaan siihen, että Ammattikorkeakoulun toimintaan kuuluvien sopimuksien sopimusosapuolet antavat suostumuksensa sopimusten siirtämiselle Yhtiölle. Mikäli sopimuksia ei saada siirtää Yhtiölle kolmannesta sopimusosapuolesta johtuvasta syystä, jatkaa Turun kaupunki alkuperäisenä sopimusosapuolena ja siirtää sopimuksen mukaiset oikeutensa ja velvollisuutensa edelleen Yhtiölle samoin ehdoin, ellei sille ole lainsäädännöstä johtuvaa estettä.”

Keva on 10.1.2014 ilmoittanut sähköpostitse, ettei se hyväksy vuokrasopimusten siirtoa, ellei Turun kaupunki anna siirrettävälle sopimukselle takausta. Keva on perustellut sopimuksen siirron vastustamista perusteella, että vuokralaisen riskiprofiili on erilainen kuin kaupungin, sillä yhtiö voi mennä konkurssiin.

Nykyinen vuokrasopimus

Nykyinen voimassa oleva Taideakatemian tilojen vuokrasopimus on tehty Turun kaupungin ja Kevan välillä 24.4.1995 ja sitä on täsmennetty 30.6.1997 tehdyllä sopimuksella. Sopimus on määräaikainen 30.6.2021 saakka.

Asiassa käydyt neuvottelut

Turun kaupungin edustajat ovat käyneet Kevan kanssa neuvotteluja, tavoitteena löytää osapuolien kannalta hyväksyttävä ratkaisu. Vuokrasopimuksen siirtämisestä tehtäisiin sopimus Turun kaupungin, Kevan ja Turun ammattikorkeakoulu Oy:n välillä.

Neuvotteluissa lähtökohtana on ollut, että vuokrasopimus siirretään.

Osapuolet ovat päässeet asiassa sovintoon ja asiasta on laadittu sopimus, jonka ehtojen mukaisesti sopimus siirretään Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle. Kaupunki vastaa kuitenkin toissijaisesti Turun ammattikorkeakoulu Oy:n vuokrasopimusvelvoitteista liitteenä olevan sopimusluonnoksen mukaisesti. Mikäli ammattikorkeakoulu laiminlöisi jonkun vuokrasopimuksen mukaisen velvoitteensa, vastaisi ammattikorkeakoulu täysimääräisesti kaupungille niistä kustannuksista, joita kaupunki on sopimuksen perusteella suorittanut Kevalle.

Liite 1Sopimukseksi vuokrasopimuksen siirrosta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan sopimuksen vuokrasopimuksen siirrosta ja oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään sopimukseen vähäisiä muutoksia.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKeva
aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 308
Liite 1:Sopimukseksi vuokrasopimuksen siirrosta