Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28216.06.20141

7006-2014 (011, 002, 642)

Sopimus innovaatiopalvelujen järjestämisestä ja Turun Seudun Kehittämiskeskuksen toiminnan keskittäminen Kupittaalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään innovaatiopalveluiden järjestämistä koskevan sopimuksen hyväksymistä.

Kh § 282

Kaupunkikehitysryhmä, johtaja Pekka Sundman 30.5.2014:

Turun kaupungin tavoitteena on omalla toiminnallaan sekä yhteistyössä yliopistojen ja muiden kumppanien kanssa kehittää toimintaympäristöä ja palveluja, jotka tukevat uusien yritysten käynnistämistä, innovatiivisten yritysten syntymistä ja yritysten kasvua sekä uudistumista.  Luomalla uusia rajapintoja, toimintatapoja ja asiakaspolkuja korkeakoulujen tutkimuksen ja elinkeinoelämän välille, voidaan vahvistaa monipuolisen, uusituvan ja kilpailukykyisen elinkeinotoiminnan pysyminen ja kehittymisen Varsinais-Suomen alueella.  Samalla voidaan edesauttaa uusien menestystarinoiden ja työpaikkojen syntymistä.  Turun kaupunki on neuvotellut yliopistojen kanssa uusien toimintamallien löytämiseksi.  Saattamalla alueen toimijat ja palvelut yhteen voidaan työtä tehdä yhdessä ja saavuttaa toiminnan parempaa vaikuttavuutta sekä synergiaetuja, jotka syntyvät nykyistä paremman työnjaon kautta.  Asiakkaan näkökulmasta palvelukokonaisuudet ovat helpommin saavutettavissa ja palveluprosessit muodostuvat saumattomiksi kokonaisuuksiksi, jossa palvelut tuottaa yhteistyössä eri toimijat.

Turun kaupungin näkökulmasta alueen yritys- ja elinkeinopalvelut koostuvat seuraavista kokonaisuuksista:

1.    Turun kaupunkikonsernin itsensä tuottamat yritys- ja elinkeinopalvelut.

2.    Turun alueella muiden kumppaneiden tuottamat yritys- ja elinkeinopalvelut

3.    Alueen tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiopalvelut

Sopimus innovaatiopalvelujen järjestämisestä Turussa (kohta 3.) kokoaa usean toimijan t&k&i-palvelut, alkavan yrittäjän sekä start up-yrityksen palvelut saman katon alle yhteisen ohjauksen alle.

Sopimuksen lähtökohtana on innovaatio- ja elinkeinopalvelujen tuottaminen yhteisissä toimitiloissa nykyisessä ICT-talossa. Tilajärjestelyistä vastaa Teknologiakiinteistöt Oy, joka on kiinteistön omistaja.  Sopimukseen pohjautuen ICT-taloon sijoitetaan Turun Yliopiston, Åbo Akademin, Turun Ammattikorkeakoulun innovaatiopalvelut sekä Turku Science Parkin ja Turun Seudun Kehittämiskeskuksen (mukaan lukien Potkuri) palvelut.  Edelleen ICT-talossa aloitetaan uusien innovatiivisten yritysten syntymiseen ja käynnistymiseen tähtäävää AHJO-toimintaa.  Sopimukseen sisältyy myös yrityshautomo- ja kiihdyttämöpalvelujen kokoaminen yhteen paikkaan.  Turun Seudun Kehittämiskeskuksen muuttamisen johdosta kaupunkikonsernilla on mahdollisuuksia tehostaa omien tilojen käyttöä.  Osana sopimusta sopimusosapuolten välillä neuvotellaan myös Ahjon ja Boost ry:n toiminnan rahoitus.

Turun Seudun Kehittämiskeskuksen ja Potkurin toiminnot on tarkoitus siirtää syksyn 2014 aikana ICT-taloon.  Elinkeinopalvelut tarvitsevat yhteensä n. 1.300m2 tilaa.  Tilan vuokra on n. 300.000€/vuosi.  Toiminnan keskittämisen ei johdosta kaupungilta ei edellytetä merkittävää taloudellista lisäpanostusta.

Sopimuksen ansiosta innovaatio- ja elinkeinopalvelut ovat nykyistä helpommin saavutettavissa.  Asiakkaan on mahdollista saada lähes kaikki yritystoimintaan liittyvät palvelut saman katon alta riippumatta siitä, kuka on palvelun tuottaja.  Sopimus luo edellytykset myös nykyistä parempaan tehtävien jakamiseen kumppanien kesken ja resurssien tehokkaamman kohdentamisen.  Mielikuva yritysmyönteisyydestä kirkastuu ja vahvistuu.

Uusista järjestelyistä on myös neuvoteltu erikseen Kaarinan, Raision, Liedon, Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Turun Yrittäjien johdon kanssa.  Suunniteltua järjestelyä on pidetty kannatettavana tapana kehittää elinkeino ja innovaatiopalveluja.

Liite 1Sopimus innovaatiopalvelujen järjestämisestä Turussa

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva sopimus innovaatiopalveluiden järjestämisestä hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja

että Turun Seudun Kehittämiskeskuksen ja Potkurin toiminnot muuttavat ICT-taloon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurku Science Park Oy
aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
aoTurun yliopisto
aoÅbo Akademi
tiedKonsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus


Liitteet:

Kh § 282
Liite 1:Sopimus innovaatiopalvelujen järjestämisestä Turussa