Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23809.06.20146

6076-2014 (122)

Turun Työterveystalon henkilöstön tulospalkkiosopimusesitys vuodelle 2014

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Turun Työterveystalon henkilöstöä koskevan tulospalkkiojärjestelmän hyväksymistä.

Kh § 238

Työterveysjohtaja Marjo Sinokki 2.5.2014:

Turun Työterveystalossa on ollut tulospalkkiosopimus vuosina 2012 ja 2013. Vuodelle 2014 esitetty sopimus ei eroa oleellisesti aiemmista sopimuksista. Nyt esitetyssä tulospalkkiojärjestelmässä on mittareina palvelukyky, taloudelliset tulokset, vaikuttavuus ja innovatiivisuus.

Järjestelmän mittareiden 0 %:n ja 100 %:n tasot on asetettu suhteessa viime vuoden tulospalkkiojärjestelmän puitteissa toteutuneisiin tuloksiin niin, että tälle vuodelle esitetyt tavoitetasot osoittavat joko aiemman ”tuloskunnon” säilymistä tai paranemista. Lisäksi tulospalkkion maksamisen edellytykseksi esitetään sitä, että 100 %:n taso saavutetaan vähintään kahdella kriteeristön neljästä alueesta ja 0 %:n taso vähintään kolmella kriteeristön neljästä alueesta. Lisäksi edellytetään, että taloudellisten tulosten alueella saavutetaan vähintään 0 %:n taso.

Turun kaupungin tulospalkkio-ohjeissa (Khhal 7.6.2011 § 131, liite 11) on määritelty 9 kohtaa, joihin järjestelmiä laadittaessa on otettava kantaa. Nämä ovat: ketkä kuuluvat järjestelmän piiriin, tavoitteet, painoarvot, seurantamittarit, seurantajakso, maksukatto, palvelussuhteiden muutokset seurantajaksolla, työnteon määräaikainen keskeytyminen ja tulospalkkion jakotapa. Näihin asioihin on esityksessä otettu kantaa.

Esitetyn tulospalkkiosopimuksen mukaan tulospalkkioon käytetään vuodessa enintään 5 % työterveyshuollon palvelukeskuksen palkkasummasta. Lisäksi esitetään, että tulospalkkio maksetaan suhteutettuna tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Yksittäisen henkilön tulospalkkio voi olla korkeintaan 2000 euroa.

Tulospalkkio esitetään rahoitettavaksi työterveyshuollon talousarviosta syntyvillä säästöillä ja syntyvistä säästöistä enintään 50 % esitetään käytettäväksi tulospalkkojen suorittamiseen.

Esitän liitteenä olevan tulospalkkiosopimuksen hyväksymistä Turun Työterveystalolle vuodelle 2014.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 3.6.2014:

Työterveysjohtaja esittää liitteenä olevan tulospalkkiosopimuksen hyväksymistä Turun Työterveystalolle vuodelle 2014. Turun Työterveystalossa on ollut tulospalkkiosopimus vuosina 2012 ja 2013. Nyt esitetty sopimus ei eroa oleellisesti aiemmista. Nyt esitetyssä tulospalkkiojärjestelmässä on mittareina palvelukyky, taloudelliset tulokset, vaikuttavuus ja innovatiivisuus.

Järjestelmän mittareiden 0 %:n ja 100 %:n tasot on asetettu suhteessa viime vuoden tulospalkkiojärjestelmän puitteissa toteutuneisiin tuloksiin niin, että tälle vuodelle esitetyt tavoitetasot osoittavat joko aiemman ”tuloskunnon” säilymistä tai paranemista. Lisäksi tulospalkkion maksamisen edellytykseksi esitetään sitä, että 100 %:n taso saavutetaan vähintään kahdella kriteeristön neljästä alueesta ja 0 %:n taso vähintään kolmella kriteeristön neljästä alueesta. Lisäksi edellytetään, että taloudellisten tulosten alueella saavutetaan vähintään 0 %:n taso. Esitettyä tulospalkkiojärjestelmää voidaan pitää riittävän haasteellisena.

Turun kaupungin tulospalkkio-ohjeissa (Khhal 7.6.2011 § 131, liite 11) on määritelty 9 kohtaa, joihin järjestelmiä laadittaessa on otettava kantaa. Nämä ovat: ketkä kuuluvat järjestelmän piiriin, tavoitteet, painoarvot, seurantamittarit, seurantajakso, maksukatto, palvelussuhteiden muutokset seurantajaksolla, työnteon määräaikainen keskeytyminen ja tulospalkkion jakotapa. Näihin asioihin on esityksessä otettu kantaa.

Esitetyn tulospalkkiosopimuksen mukaan tulospalkkioon käytetään vuodessa enintään 5 % työterveyshuollon palvelukeskukseen palkkasummasta. Lisäksi esitetään, että tulospalkkio maksetaan suhteutettuna tehtäväkohtaisiin palkkoihin ja, että yksittäisen henkilön tulospalkkio voi olla korkeintaan 2.000 euroa.

Tulospalkkio esitetään rahoitettavaksi työterveyshuollon talousarviosta syntyvillä säästöillä. Syntyvistä säästöistä enintään 50 % esitetään käytettäväksi tulospalkkojen suorittamiseen.

Koska toteutuneiden tulosten määrittäminen edellyttää seurantajakson päätyttyä tarkkoja laskelmia ja koska tulosten muuttaminen euroiksi eli tulospalkkioiksi edellyttää niin ikään tulospalkkion suuruuden toteamista henkilö henkilöltä, tulee työterveysjohtajan tehdä lopullinen päätös henkilökohtaisten tulospalkkioiden maksamisesta ja niiden määristä seurantajakson päätyttyä.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 §:n 1 momentin 17. kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat tulospalkkiojärjestelmiä ja niiden käyttöönottoa.

Liite 1Turun Työterveystalon tulospalkkiosopimus vuodelle 2014

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Turun Työterveystalon tulospalkkiojärjestelmän vuodelle 2014.

Mikäli tulospalkkiojärjestelmään halutaan tehdä muutoksia seurantajakson aikana, on muutoksista tehtävä esitys kaupunginhallitukselle.

Nyt puheena olevan tulospalkkiojärjestelmän perusteella määräytyvät yksittäisten henkilöiden tulospalkkioiden laskentaperusteet ja euromäärät hyväksyy ennen palkkioiden maksamista työterveysjohtaja. Tämä päätös tulee lähettää konsernihallinnon strategiselle HR:lle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Työterveystalo


Liitteet:

Kh § 238
Liite 1:Turun Työterveystalon tulospalkkiosopimus vuodelle 2014