Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5603.02.201415

14635-2013 (001)

Haku kuntakokeilun hyvinvoinnin integroituun toimintamalliin

Tiivistelmä:

Valtiovarainministeriö on käynnistänyt haun paikallisiin kuntakokeiluihin, joissa on tarkoitus kokeilla sellaisia säädösmuutoksia ja muita toimenpiteitä, joiden avulla kunnat voisivat poikkihallinnollisesti kehittää palvelurakennettaan. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se vahvistaisi Turun kaupungin hakemuksen kuntakokeilun hyvinvoinnin integroituun toimintamalliin.

Kh § 56

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Tausta

Hallituksen kehyspäätöksen 21.3.2013 mukaan kuntien velvoitteiden vähentämisen toimintaohjelman tueksi käynnistetään vuoden 2014 alusta paikallisia kokeiluja, joissa kokeilun avulla vähennetään velvoitteita. Paikallisissa kuntakokeiluissa ministeriöt ja kunnat sopivat yhdessä palveluja koskevat tavoitteet. Hallituksen 29.8.2013 hyväksymässä rakennepoliittisessa ohjelmassa todetaan, että velvoitteiden vähentämisen tueksi käynnistetään vuoden 2014 alusta paikallisia kokeiluja rakennelain tavoitteet täyttäville kunnille.

Hallituksen 29.11.2013 tekemässä rakennepoliittisen toimintaohjelman toimeenpanoa koskevassa päätöksessä todetaan seuraavaa:

”Kuntien velvoitteiden vähentämisen tueksi toteutetaan kuntakokeiluja vuosina 2015 – 2016. Haku kuntakokeiluihin käynnistetään vuoden 2013 lopussa kuuteen eri toimintamallikokonaisuuteen: hyvinvoinnin integroitu toimintamalli, koulutuspalvelukokeilut, palveluasumisen toimintamalli, valvonnan toimintamalli, kuntien ja Kelan yhteistyö sekä nuorisotakuu. Kokeilujen edellyttämät lainsäädännön muutosesitykset annetaan eduskunnalle kevätistuntokaudella 2014.”

Näin linjatuissa kuntakokeiluissa on tarkoitus kokeilla sellaisia säädösmuutoksia ja muita toimenpiteitä, joiden avulla kunnat voisivat poikkihallinnollisesti kehittää palvelurakennettaan ja säästää kustannuksiaan kokeilun piirissä olevista kunnille asetetuista velvoitteista riippumatta ja lainsäädännön mukaisesta palvelujen tavoitellusta vaikuttavuudesta tinkimättä.

Kokeilut kytkeytyvät kuntauudistukseen. Niiden on tarkoitus palvella käynnistyviä kuntien yhdistämisselvityksiä. Ne voivat toimia myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen edellyttämien palvelurakenteiden ja toimintamallien suunnittelun tukena.

Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt (Kv 23.9.2013 § 177) mm., että Turun kaupunki seuraa aktiivisesti valtiovarainministeriössä käynnissä olevaa selvitystyötä ja ilmoittaa valtiovarainministeriölle kaupungin halusta olla mukana tulevassa kokeiluhankkeessa.

Kokeiluhankkeiden aikataulu

Kokeiluihin voivat hakea kuntarakennelain tavoitteet täyttävät kunnat tai alueet. Kuntien itsensä muodostamilla selvitysalueilla ja kuntajakoselvitysalueilla kokeilun hakijana on oltava mukana alueen keskuskunta. Mikäli kokeiluun hakee useampi kunta yhdessä, ei aikataulusyistä kuntaryhmän kaikkien kuntien edellytetä hakuvaiheessa allekirjoittavan hakemusta. Kuitenkin kaikkien kokeilualueisiin mukaan tulevien kuntien tulee myöhemmin hyväksyä kuntien kanssa neuvoteltava valtion ja kuntien välinen kokeilusopimus.

Kunnat voivat hakea yhteen tai useampaan osaan kokeiluohjelman kuudesta osa-alueesta. Hakuaika päättyy 31.1.2014. Turun kaupungin hakemus on toimitettu ministeriölle määräaikaan mennessä, ja sitä voidaan tarkentaa kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen.

Saatujen hakemusten perusteella kokeiluihin valitaan ne, joiden voidaan hakemuksessa esitettyjen tietojen ja suunnitelmien perusteella katsoa parhaiten edistävän kyseisten toimintamallien kehittämistä ja kokeiluissa tavoiteltujen tulosten saavuttamista. Kuntia otetaan mukaan kokeiluun 10 – 12 kappaletta.

Kokeilukuntien valinta tehdään helmi-maaliskuussa 2014, minkä jälkeen käydään valtion ja kokeilukuntien kesken tarkentavat neuvottelut kokeiluosioista ja indikaattoreista. Kokeilukunniksi valittujen kuntien kanssa laaditaan valtion ja kuntien välinen kokeilun kohdentumista koskeva kokeilusopimus. Samalla sovitaan myös käytettävistä kokeilun seurantaindikaattoreista. Välittömästi kokeilusopimusten tekemisen jälkeen kokeilutoiminta voidaan käynnistää muilta kun säädösmuutoksia edellyttäviltä osiltaan. Kokeilulainsäädäntö tulee voimaan 1.1.2015. Kokeilu päättyy 31.12.2016.

Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli

Kuntakokeilun hyvinvoinnin integroidun toimintamallin alustava sisältö on kuvattu muistiossa ”Kuntakokeilut kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisen tueksi” (Oheismateriaali 3).

Turun kaupungin hakemus hyvinvoinnin integroituun toimintamalliin (A. lakisääteisten yksilöllisten palvelusuunnitelmien yhdistäminen ja B. tiedonsaanti yksilöllisten palvelusuunnitelmien tekemiseksi yhden toimintayksikön alaisessa toiminnassa) on valmisteltu yhdessä hyvinvointitoimialan, sivistystoimialan ja vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelujen kanssa.

Palvelusuunnitelmien yhdistäminen yhdeksi olisi lasten ja nuorten palveluissa suuri muutos. Näkökulma on sama kuin perhekeskustoimintatavassa, jota STM esimerkiksi hanketoiminnassa vahvasti ajaa. Yhteinen suunnitelma selkiyttäisi erityisesti paljon palveluja käyttävien perheiden tilannetta. Kunnalle vaikutuksena esimerkiksi päällekkäiset lähetteet vähenisivät, mikä tuottaisi mahdollisesti resurssisäästöä tai mahdollisuutta uudelleen allokointeihin. Toteuttaminen on kankeaa, ellei toimintojen välistä tiedonsaantia helpoteta.

Työikäisten palveluissa Kaste-rahoitetussa Palvelumuotoilulla parempia palveluja riskiryhmille on sama kokonaisvaltaisen palvelun ajatus.

Alustavat kehityskohteet on kirjoitettu Turun kaupungin hakemukseen valtiovarainministeriölle (Liite 1). Suunnitelmat täsmennetään neuvotteluissa VM:n kanssa, mikäli Turun kaupunki valitaan kokeilukunnaksi.

Aikataulusyistä kokeiluhankkeeseen hakua ei ole valmisteltu muiden Turun kaupunkiseudun erityiseen kuntajakoselvitykseen osallistuvien kuntien kanssa. Jatkoneuvotteluiden perusteella voi olla tarkoituksenmukaista laajentaa kokeiluhanketta koskemaan useampia Turun kaupunkiseudun kuntia.

Nyt haettavissa olevissa toimintamalleissa työllisyyspolitiikka on esillä vain nuorisotakuun toimintamallissa. Tehokkaiden ja poikkihallinnollisten prosessien kehittämisen kannalta olisi tärkeää laajentaa näkökulmaa siten, että kuntakokeilun jatkovalmistelun yhteydessä luotaisiin työllisyys- ja elinkeinopalveluiden kokonaisvaltaiselle järjestämisvastuulle oma kokeilukokonaisuutensa.

Liite 1Turun kaupungin hakemus

Oheismateriaali 1Valtiovarainministeriön kirje: ”Kuntien haku kuntakokeiluhankkeeseen”

Oheismateriaali 2Kuntien hakulomake

Oheismateriaali 3Valtiovarainministeriön muistio: ”Kuntakokeilut kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisen tueksi”

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää vahvistaa liitteenä 1 olevan Turun kaupungin hakemuksen kuntakokeilun hyvinvoinnin integroituun toimintamalliin ja toteaa kantanaan, että kokeilua voidaan jatkoneuvotteluissa tarvittaessa laajentaa koskemaan myös muita Turun kaupunkiseudun kuntia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvKirkkola Antti


Liitteet:

Kh § 56
Liite 1:Turun kaupungin hakemus