Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta10823.04.20134
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta11807.05.20133
Kaupunginhallitus31010.06.20137

15986-2005 (613, 627, 021)

Asemakaavanmuutosehdotus ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus "Linnanfältti", IX kaupunginosa ja Satama (os. Linnankatu, Fleminginkatu, Amiraalistonkatu, Kalastajankatu, Malminkatu) (5/2006) (Yt, Kv)

Tiivistelmä:

Linnanfältin alue sijaitsee Turun linnan ja Aurajoen välittömässä läheisyydessä. Asemakaavalla mahdollistetaan teollisesta ja varikkokäytöstä vapautuneen ja vapautuvan alueen kehittäminen puurakentamisen keinoin kaupunkimaiseksi asuin- ja työpaikka-alueeksi palveluineen. Uudisrakentamista asuinkorttelialueille tulee arviolta noin 46 000 k-m2. Asukasmäärän arvioidaan lisääntyvän uudisrakentamisen ja vanhojen puutalojen korjaamisen myötä noin 1000 henkilöllä.

Ksylk § 108

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus Katja Tyni-Kylliö 10.4.2013:

IX kaupunginosan kortteleille 5 (osa), 7 (osa), 8 ja 9, katu- ja liikennealueille sekä Sataman kaupunginosan rautatiealueelle (osa) on laadittu 28.1.2013 päivätty ja 10.4.2013 lausuntojen johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Linnanfältti” (5/2006).

Linnanfältti on yksi Puuinfo Oy:n hallinnoiman Moderni puukaupunki -hankkeen (1997-2013) puutalomiljöökohteista. Lisäksi Linnanfältin alue on vuonna 2004 hyväksytty Turun kaupungin esityksestä yhdeksi valtion puurakentamisen edistämisohjelman 2004-2010 valtakunnalliseksi pilot-hankkeeksi.

Nykytilanne

Alue tunnetaan vanhastaan linnankenttänä, Linnafälttinä. Sen varhaisin historia liittyy kiinteästi Turun linnan vaiheisiin. Nykyinen kaupunkikuva heijastelee voimakkaasti 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kehityskautta, jolloin alueelle keskitettiin kaupungin kunnallisteknisiä laitoksia ja sisäosiin syntyi monenlaisia teollisuuslaitoksia ja työpajoja, työväestön asuintontteja ja pieniä liikehuoneistoja. Erityisin piirre liittyy raitiotieliikenteeseen, josta ovat muistona niin hevosvetoisten kuin sähköllä toimineiden raitiovaunujen tallit.

Maakuntamuseo on vuonna 2006 suojelutavoitteita määrittäessään ottanut lähtökohdaksi alueen heterogeenisen luonteen. Hajanaisuudesta johtuen on pitäydytty katunäkymien ja tärkeiden, alueen ja Turun historiasta kertovien, yksittäisten rakennusten säilyttämiseen. Merkittävin on Linnankadun varressa oleva yhtenäinen rakennusrivistö.

Tonttialueita omistavat Turun kaupunki, PSJ Holding Ltd Oy, asunto-osakeyhtiöt sekä yksityiset henkilöt. Alueella on voimassa useita asemakaavoja, vanhin alueen voimassa olevista asemakaavoista on vuodelta 1897 ja uusin vuodelta 1994.

Asemakaavanmuutosprosessin vaiheet

Suunnittelutavoitteiden määrittämiseksi ja maankäytön ideoimiseksi järjestettiin vuonna 2005 maamme kolmen arkkitehtikoulun välinen ideointiprojekti, jossa kukin arkkitehtikoulu tuotti yhden diplomityön. Asemakaavanmuutosprosessi laitettiin vireille maaliskuussa 2006.

Diplomitöitä hyödyntäen laadittu asemakaavanmuutosluonnos pvm. 18.1.2007 toimi vuonna 2008 käydyn tontinvarauskilpailun pohjana. Tontinvarauskilpailun jälkeen suunnitelmia jatkokehiteltiin, kaavoituksen tueksi tehtyjä selvityksiä päivitettiin ja tehtiin lisää sekä puurakentamisen reunaehdoista sovittiin eri osapuolten kesken. Maanomistajavaihdoksen vuoksi Linnanfältin alueelle määrättiin vuoden 2011 alussa rakennuskielto.

Uusi Linnankadun reunan korttelialueiden maanomistaja oli halukas kehittämään suunnitelmia tontinvarauskilpailun arviointipöytäkirjan suosittamaan suuntaan siten, että pysäköinti toteutetaan kaavaluonnoksen edellyttämällä tavalla pihakannen alla. Linnankadun reunan kortteleissa uudisrakentamista tehostettiin ja korkeuksia kehitettiin kaupunkikuvallisesta näkökulmasta sovittaen ne suunnittelualueen ja lähiympäristön olemassa olevaan rakennuskantaan sekä Linnanfältin suunnittelualueen muihin suunnitelmiin. Rakennusten korkeuden nostaminen edellytti uutta kaavaluonnoskäsittelyä. Uusi asemakaavanmuutosluonnos pvm. 24.5.2012 hyväksyttiin ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa 19.6.2012.    

Vuorovaikutus

Asemakaavanmuutosehdotus oli julkisesti nähtävillä 4.2.-5.3.2013 ja lausunnoilla 31.1.-15.3.2013.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta jätettiin yksi muistutus. Puu ja Talo ry:n muistutuksen mukaan alueen rakentaminen on liian tehokasta eikä alueella olevia rakennuksia suojella riittävästi. Asemakaavassa tulisi paremmin huomioida se, että alue rakennetaan puusta, sillä puun fyysisiä ominaisuuksia ei voi muuttaa sen modernimmiksi kuin mitä ne ovat. Muistutus ei anna aihetta ehdotuksen muuttamiseen.

Asemakaavaan ja rakentamistapamääräyksiin tehtiin muutoksia Kiinteistöliikelaitoksen ja rakennusvalvonnan lausuntojen perusteella. Kiinteistöliikelaitoksen lausunnon perusteella merkittiin tonttijako kortteliin 5 sekä KTY-tontille korttelissa 8. Rakennusvalvonnan lausunnon perusteella tehdyt muutokset ovat lähinnä sanamuotojen tarkennuksia kaavakarttaan ja rakentamistapamääräyksiin.

Korttelin 9 kaikkien maanomistajien suostumuksella korttelin uudisrakennettavalle osalle merkittiin tonttijako. Tontin IX-7.-2002 omistajan toiveesta tontille lisättiin talousrakennuksen rakennusala. Osa Malminkatua otettiin kaavanmuutosalueeseen mukaan kiinteistöteknisistä syistä. Yleisten alueiden suunnitelmien tarkennettua tarve tulvareitistä Diligenssikujalta poistui.

Lausuntojen ym. perusteella tehtyjen muutosten ja tarkennusten perusteella ei ole tarpeen asettaa asemakaavanmuutosta uudelleen julkisesti nähtäville.

Vuorovaikutusmenettelyä ja esitettyjä mielipiteitä on selostettu liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa. Myös Puu ja Talo ry:n muistutus ja siihen annettu vastine on kirjattu vuorovaikutusraporttiin samoin kuin lausuntojen sisältö ja vastineet niihin.

Asemakaavan kuvaus

Entinen suurkortteli 5 jaetaan osiin kevyen liikenteen yhteyksillä ja aukiosarjoilla. Aukiosarja raitiovaunuhallien vieressä muodostaa kevyen liikenteen pääväylän Kalastajankadun jatkeena Linnankadun yli Aurajoen rantaan.

Valtaosa modernin puukaupungin rakentamisesta sijoittuu A-1 -korttelialueille, joilla sijaitsevat myös Linnanfältin alueen merkittävimmät suojeltavat rakennukset. A-2 -korttelialueet ovat täydennysrakennettavia tontteja korttelissa 7. A/s -korttelialueilla korttelissa 7 todetaan nykyinen tilanne ja rakennukset pääosin suojellaan. Toimitilarakennusten KTY-, KTY-1- ja KTY-2 -korttelialueilla sijaitsee vanhoja tehdas- ja raitiovaunuhallirakennuksia, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki suojellaan. Suojeltavia puutaloja alueella on n. 8500 k-m2.  

Uudisrakentaminen toteuttaa Linnanfältin hankkeelle asetettuja tavoitteita kaupunkimaisesta puurakentamisesta, joka liittyy massoittelultaan luontevasti olemassa olevaan vanhaan rakennuskantaan. Perinteisten puukaupunkien tapaan korttelit rajaavat selkeästi julkiset tilat yksityisemmistä pihatiloista katujen ja torien reunaan kiinni rakennettavin rakennuksin, aidoin ja portein. Kaavaratkaisun korttelirakenne ja erityisesti A-1 -korttelialueilla pihakannen alainen pysäköinti mahdollistavat tehdä asuinkortteleiden pihoista suojaisan ja viihtyisän miljöön.  

A-1 -korttelialueilla kortteleissa 57 ja 8 sekä A-2 -korttelialueilla korttelissa 7 uudisrakentaminen on esitetty kaksi- ja kolmikerroksisena. Korttelien 9 ja 56 uudisrakentaminen on esitetty kaksi- tai kolmikerroksisena suojeltavien rakennusten välittömässä läheisyydessä. Korttelissa 9 radan reunalla uudisrakentaminen esitetään nelikerroksisena. Korttelissa 56 kaksi- ja kolmikerroksinen uudisrakentaminen kohoaa vähitellen nelikerroksisuuden kautta viisikerroksiseksi Linnanmalmi-torin reunalla. Viisikerroksisuus vastaa suurin piirtein vanhan sähkölaitoksen harjakorkeutta torin koillisreunalla. Yksittäinen viisikerroksinen massa on kaupunkirakenteellisessa solmukohdassa kaupunkikuvallisesti perusteltavissa.

Linnanfältin alueella rakennusten massoittelu on tärkein suunnitteluperuste ja uudisrakennusten massat osoitetaan asemakaavassa rakennusalojen rajauksin ja kerroslukumerkinnöin. Rakennusoikeuden määrää ei merkitä numeroin asemakaavaselostuksen kohdassa 5.1 Kaavan rakenne mainituin perustein. Alustavasti kortteleihin on suunniteltu rivitaloja, luhtitaloja ja kerrostaloja. Rakennuksiin pyritään toteuttamaan myös useassa tasossa olevia asuntoja. Uusia asuntoja arvioidaan rakentuvan noin 450.

Asumisen lisäksi asuinkorttelialueille mahdollistetaan myös työpaikkojen, julkisten tai yksityisten palveluiden ja asuntokohtaisten työtilojen sijoittaminen. Liike- ja toimistorakentamisen painopiste tulee kaupunkikuvallisiin solmukohtiin Amiraalistonkadun ja Linnanmalmi-torin reuna-alueille.

Arkkitehtuurin ja ympäristön laadun ohjaukseen liittyvät yksityiskohtaisemmat määräykset on esitetty rakentamistapamääräyksissä, jotka hyväksytään asemakaavanmuutoksen yhteydessä.

Puurakentamisen toteutumisesta huolehditaan määräämällä asemakaavassa runko- ja julkisivumateriaaliksi puu. Lisäksi määritellään erikseen, missä rakennusosissa kivirakenteet ovat sallittuja. Maankäyttö- ja rakennuslain 57 §:n mukaan asemakaavassa voidaan antaa määräyksiä, joita kaavan tarkoitus ja sen sisällölle asetettavat vaatimukset huomioon ottaen tarvitaan asemakaava-aluetta rakennettaessa. Koska Linnanfältti on Moderni puukaupunki -hankkeen kohde, on puurakentaminen myös runkomateriaalina kaavan tarkoitus ja sisältövaatimus ja näin ollen maankäytöllinen syy.

Selostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja se, miten ympäristöhäiriöt on kaavassa otettu huomioon ja millaisia vaikutuksia kaavan toteuttamisella on.

Alueelle 31.1.2011 56 § asetettu ja 26.11.2012 § 574 jatkettu rakennuskielto poistuu kun asemakaavanmuutoksen hyväksymispäätös on saanut lainvoiman.

Sovelletut lainkohdat:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §, 65 §, 66 § ja 82 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus

Liite 2Rakentamistapamääräykset

Liite 3Tilastolomake

Liite 4Kartta

Liite 5Vuorovaikutusraportti

Oheismateriaali 1Turun kulttuuriympäristöyhdistys Puu ja Talo ry:n muistutus 5.3.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 28.1.2013 päivätty ja 10.4.2013 muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Linnanfältti” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos IX-5.-25, -7.-7-12, -8.-3 ja -9.6.

Samalla kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää periä PSJ Holding Ltd Oy:ltä kaavan laatimisesta ja käsittelystä sekä tonttijaon laatimisesta aiheutuneina kustannuksina kiinteistölautakunnan 26.3.2008 § 181 päättämän sopimuksen mukaisesti:

-asemakaavakarttojen laatimiskuluja4 065 euroa
-tonttijaon laatimiskuluja 650 euroa
-kuulutuskuluja 150 euroa
   
 Yhteensä4 865 euroa

Maksut laskutetaan sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mastomäen Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö esitteli asiaa kokouksen alussa.

Ksylk § 118

Pöydältä 23.4.2013 § 108.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 310

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 4.6.2013:

Kiinteistöliikelaitokselta saadun tiedon mukaan Linnanfältin asemakaavanmuutokseen liittyvä maankäyttösopimus PSJ-Holdingin kanssa on allekirjoitettu 4.6.2013.

Liite 1Selostus "Linnanfältti"

Liite 2Kartta "Linnanfältti"

Liite 3Rakentamistapamääräykset "Linnanfältti"

Liite 4Vuorovaikutusraportti "Linnanfältti"

Liite 5Tilastolomake "Linnanfältti"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 28.1.2013 päivätyn ja 10.4.2013 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Linnanfältti”. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos IX-5.-25, -7.-7-12, -8.-3 ja -9.6.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Ksylk § 108
Liite 1:Selostus "Linnanfältti"
Liite 2:Rakentamistapamääräykset "Linnanfältti"
Liite 3:Tilastolomake "Linnanfältti"
Liite 4:Kartta "Linnanfältti"
Liite 5:Vuorovaikutusraportti "Linnanfältti"

Ksylk § 118
Liite 1:Selostus "Linnanfältti"
Liite 2:Rakentamistapamääräykset "Linnanfältti"
Liite 3:Tilastolomake "Linnanfältti"
Liite 4:Kartta "Linnanfältti"
Liite 5:Vuorovaikutusraportti "Linnanfältti"

Kh § 310
Liite 1:Selostus "Linnanfältti"
Liite 2:Kartta "Linnanfältti"
Liite 3:Rakentamistapamääräykset "Linnanfältti"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Linnanfältti"
Liite 5:Tilastolomake "Linnanfältti"