Y H T E I S T Y Ö S O P I M U S

 

 

 

 

1   OSAPUOLET

 

1.1   Turun kaupunki (jäljempänä ”Kaupunki”)

   Y-tunnus 0204819-8

   PL 355

   20101 Turku

 

1.2   Kiinteistö Oy Satamakeskus (jäljempänä ”Satamakeskus”)

   Y-tunnus 1532046-1

   Nosturinkatu 5

   20200 Turku

 

1.3   Hartela Oy (jäljempänä ”Hartela”)

   Y-tunnus 0764622-6

   Läntinen Rantakatu 53

   20100 Turku

 

1.4   Kiinteistö Oy Aissa (jäljempänä ”Aissa”)

   Y-tunnus 0854477-4

   Käsityöläiskatu 9 A 26

   20100 Turku

 

 

Satamakeskuksesta ja Aissasta, jotka ovat yksityisiä kiinteistönomistajia, käytetään jäljempänä yhteisesti nimitystä ”Kiinteistönomistajat”.

 

Kaupungista, Hartelasta ja Kiinteistönomistajista käytetään jäljempänä yhteisesti nimitystä ”Osapuolet”.

 

 

2   SOPIMUKSEN TAUSTAA

 

 

2.1. Osapuolten kiinteistöjen omistukset Rettigin alueella

 

Turun kaupunki omistaa:

 

-Sataman kaupunginosan korttelin 16 tontin 2

-Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontin 2

-Sataman kaupunginosan korttelin 7 tontin 16

-Sataman kaupunginosan korttelin 7 tontin 30

-Nosturinkadun ja Juhana Herttuan Puistokadun katualueet sekä

-Rautatiealueen

 

Satamakeskus omistaa Sataman kaupunginosan korttelin 9 tontin 1.

 

Aissa omistaa Sataman kaupunginosan korttelin 16 tontin 1.

 

Hartela on tehnyt Satamakeskuksen osakkeenomistajien kanssa yhteistyö- ja esisopimuksen, jossa Hartela on sopinut ostavansa, sopimuksessa tarkemmin määriteltyjen ehtojen täyttyessä, Satamakeskuksen koko osakekannan. Samassa sopimuksessa Satamakeskus on valtuuttanut Hartelan käymään Rettigin alueen kaavoituksen kehittämiseen liittyvät neuvottelut Kaupungin ja muiden viranomaisten kanssa.

 

2.2. Linnakaupungin osayleiskaava

 

Turun Linnakaupungin osayleiskaava sai lainvoiman 25.2.2012. Turun Sataman pohjoispuolelle sijoittuvan Linnakaupungin tavoitteena on kehittää vanha teollisuus- ja varastoalue Kaupungin keskustarakennetta täydentäväksi kokonaisuudeksi asumis- ja toimitilakäyttötarkoitukseen sopivaksi.

 

Linnakaupunkiin arvioidaan sijoittuvan noin 10.000 - 13.000 asukasta ja työpaikkaa. Alueelle tullaan toteuttamaan peruspalveluverkon toiminnat, kaupalliset palvelut, nykyaikainen joukkoliikennejärjestelmä ja laaja kevyen liikenteen verkosto. Linnakaupunki toteutetaan vaiheittain ja alueen toteutumisen tavoitevuosi on 2030, jolloin alue olisi valmis.

 

2.3. Rettigin alue

 

Ns. Rettigin alue on osa Linnakaupungin osayleiskaava-aluetta. Rettigin alue on esitetty liitteenä olevassa kartassa (liite 1). Osayleiskaavassa Rettigin alue on osoitettu seuraaviin käyttötarkoituksiin:

 

-PAK-2: Työpaikkojen, palvelujen ja asumisen alue. Alueelle saa sijoittaa enintään VIII-kerroksisia toimisto-, liike- ja asuinrakennuksia. Lisäksi alueelle saa sijoittaa pienimuotoista teollisuustoimintaa, joka ei häiritse ympäristöä.

-AK-2: Kerrostalovaltainen asuntoalue. Alueelle saa sijoittaa enintään XI-kerroksisia asuinkerrostaloja.

 

Hartela on teetättänyt Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy:llä ideasuunnitelman Rettigin alueen asemakaavoitustyön vaihtoehdoksi.

 

2.4. Osapuolten neuvottelut

 

Osapuolet ovat neuvotelleet keinoista nopeuttaa Rettigin alueen muuttumista osayleiskaavassa osoitettuihin käyttötarkoituksiin. Hankkeen jouduttamiseksi on päätetty allekirjoittaa yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on käynnistää Rettigin alueen yksityiskohtainen asemakaavoitus ja yhteistyössä edesauttaa alueen kehittymistä osayleiskaavassa osoitettuihin käyttötarkoituksiin.

 

Sopimusneuvottelut on käyty erillään asemakaavamuutostyöstä ja Osapuolet toteavat yhteisesti, että tämä yhteistyösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

 

3.YHTEISTYÖSOPIMUKSEN TAVOITE

 

Osapuolten tavoitteena on kehittää yhteistyössä Linnakaupungin aluetta noudattamalla kestävän kehityksen periaatteita, jotka ovat ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

 

 

4.PROJEKTIRYHMÄ

 

Rettigin alueen kehittämistä varten perustetaan koordinoiva projektiryhmä, jossa on kolme edustajaa Kaupungilta ja yksi edustaja sekä Satamakeskukselta, Aissalta että Hartelalta. Projektiryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan.

 

Projektiryhmä voi tarvittaessa käyttää Osapuolten palveluksessa olevia ja ulkopuolisia asiantuntijoita vastuullaan olevien tehtävien valmisteluun ja täytäntöönpanoon. Käyttämiensä ulkopuolisten asiantuntijoiden kustannusten jakamisesta Osapuolten kesken projektiryhmä päättää samalla, kun se päättää käyttää asiantuntijoita. Päätös ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä tulee olla yksimielinen, muussa tapauksessa ulkopuolisen asiantuntijan palkkion maksaa asiantuntijan tilaava osapuoli.

 

 

5.OSAPUOLTEN TAVOITTEET RETTIGIN ALUEELLA

 

Osapuolten tavoitteena on käynnistää Rettigin alueen yksityiskohtainen kaavoitus 1.6.2013 mennessä käyttäen asemakaavoituksen yhtenä vaihtoehtona Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy:n laatimaan ideasuunnitelmaa (liite 2).

 

Rettigin alue käsitellään kehittämistyössä yhtenä kokonaisuutena ilman nykyisiä käyttötarkoitus- ja maanomistusrajoja.

 

Tavoitteena on, että Rettigin alue tullaan toteuttamaan tämän yhteistyösopimuksen Osapuolten toimesta. Luovutettavista alueista ja rakennusoikeuden arvoista sovitaan erikseen asemakaavanmuutoksen johdosta laadittavissa maankäyttösopimuksissa ja kiinteistöjen kauppakirjoissa.

 

6.MAANKÄYTTÖ- JA LUOVUTUSSOPIMUKSET

 

Linnakaupungin alueen toteuttaminen edellyttää huomattavia yhdyskuntarakenneinvestointeja.

 

Rettigin alueen asemakaavatyön edistyttyä Kaupunki ja alueen maanomistajat tekevät erillisiä maankäyttösopimuksia, joissa sovitaan kaavoituksen, liikenneväylien ja muun kunnallistekniikan rakentamisen aiheuttamista maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista korvauksista ja toteuttamisen aikataulusta.

 

 

7.TAVOITEAIKATAULU

 

Osapuolten tavoitteena on käynnistää asemakaavoitus välittömästi ja saada asemakaavoituksen edellyttämät selvitykset, lausunnot ja nähtävilläolot valmiiksi 1.1.2014 mennessä, jolloin asemakaava etenisi Kaupungin päätettäväksi.

 

 

8.MUUT MÄÄRÄYKSET

 

8.1. Muutokset

 

Kaikki tähän sopimukseen liittyvät muutokset tulee sopia kirjallisesti eivätkä muutokset ole voimassa ennen kuin Osapuolet ovat ne allekirjoittaneet.

 

8.2. Siirtäminen

 

Osapuolet eivät voi kokonaan tai osittain siirtää tätä sopimusta ilman muiden Osapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

8.3. Riitaisuuksien ratkaiseminen

 

Tätä sopimusta koskevat mahdolliset riitaisuudet ratkaistaan ensisijaisesti Osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli asiassa ei päästä sopimukseen, riitaisuudet jätetään ensimmäisenä asteena Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

 

9.SOPIMUKSEN VOIMAANTULO JA VOIMASSAOLOAIKA

 

Tämä sopimus tulee voimaan, kun Osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

Tämän sopimuksen voimassaolo päättyy kuitenkin viimeistään 31.12.2016, mikäli Osapuolet eivät kirjallisesti sovi toisin.

 

Tämän sopimuksen päättyessä kukin Osapuoli kantaa omat kulunsa eikä millään Osapuolella ole oikeutta saada korvausta toisilta Osapuolilta sopimuksen päättymisen johdosta.

 

 

10.JAKELU

 

Tätä sopimusta on tehty neljä (4) samasanaista kappaletta yksi (1) Kaupungille, yksi (1) Hartelalle, yksi (1) Satamakeskukselle ja yksi (1) Aissalle.

 

 

11.PÄIVÄYS JA ALLEKIRJOITUKSET

 

 

Turussa, . päivänä kuuta 2013

 

 

Turun kaupunki      Hartela Oy

 

 

Kiinteistö Oy SatamakeskusKiinteistö Oy Aissa

 

 

Liitteet:   1. Kartta Rettigin alue

2. Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy:n laatima ideasuunnitelma

 

 

RETTIG VERSIO KULMAT