Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 597 09.11.2009 10 Kj

2731-2009 (011, 014)

Liikelaitosten ja konserniyhtiöiden tuloskortit

Tiivistelmä:

Liikelaitosten ja konserniyhtiöiden tuloskortit olivat kaupunginhallituksen käsittelyssä 22.10.2009 kaupungin talousarvioehdotuksen ensimmäisen käsittelyn yhteydessä. Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli em. tuloskortteja 13.10.2009 ja 27.10.2009, jolloin konsernijaosto päätti palauttaa asiaa koskeneen esityksen uudelleen valmisteltavaksi ja tuotavaksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 9.11.2009.

Kh § 597

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 4.11.2009:

Kuntalain 10 a lukuun on kerätty kunnallisen liikelaitoksen toimintaa ohjaavia säännöksiä. Kuntalain 87 c §:ssä on liikelaitoksen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta päättäminen säädetty liikelaitoksen johtokunnan tehtäväksi. Samoin liikelaitoksen talousarvioon tehtävistä muutoksista päättää johtokunta (KuntaL 87 e §). Liikelaitoksen talousarviosta tai taloussuunnitelmasta päättämistä ei voida siirtää muulle kunnan toimielimelle.

Kaupunginvaltuustolla on kuitenkin mahdollisuus talousarviossa asettaa liikelaitosta sitovia meno- ja tuloeriä. Näitä ovat korvaus kunnan sijoittamasta pääomasta, kunnan toiminta-avustus liikelaitokselle, kunnan pääomasijoitus liikelaitokseen ja liikelaitoksen pääoman palautus kunnalle.

Lisäksi valtuustolla on mahdollisuus talousarviossa asettaa liikelaitokselle toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikelaitoksen toiminnan laajuutta, tuottavuuden kasvua, tuotettujen palvelujen laatua ja hinnoitteluperiaatteita koskevat tavoitteet.

Valtuuston päättämien liikelaitosta koskevien sitovien erien muuttuminen siitä, mitä liikelaitoksen johtokunta on talousarvioesitystään tehdessään olettanut niiden olevan, aiheuttaa tarvetta tehdä muutoksia liikelaitoksen talousarvioon. Sitovien tavoitteiden toteuttamiseksi tarvittavien muutosten tekeminen ja niiden sisältö on kuitenkin liikelaitoksen johtokunnan päätös- ja harkintavaltaan kuuluva asia. Toimivaltaa ei voi siirtää muulle toimielimelle.

Liikelaitoksen johtokunnat ovat hyväksyneet talousarvionsa yhteydessä tuloskorttinsa ja lähettäneet ne edelleen kaupunginhallitukselle liitettäväksi kaupungin talousarvioon. Liikelaitosten johtokunnat eivät voineet ottaa ohjelmatavoitteita huomioon laatiessaan tuloskortteja johtuen ohjelmien valmistelun ja talousarvioprosessin ajallisesta päällekkäisyydestä.

Liikelaitosten ja yhtiöiden kortit olivat kaupunginhallituksen käsittelyssä 22.10.2009 talousarvion ensimmäisen käsittelyn yhteydessä. Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli liikelaitosten ja strategisten yhtiöiden tuloskortteja 13.10.2009 ja 27.10.2009 pidetyissä kokouksissaan. Konsernijaosto päätti palauttaa liikelaitosten ja yhtiöiden tuloskortteja koskeneen esityksen uudelleen valmisteltavaksi ja tuotavaksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 9.11.2009 siten, että kaupunginhallitukselle on tuotava esitys liikelaitosten ja yhtiöiden talousarvion laatimis- ja talouden- ja toiminnan seurantaprosessissa. Prosessi on selvitetty tässä esittelytekstissä.

Konsernijaoston näkemyksen mukaan tuloskortteja tulisi edelleen kehittää lähinnä tuottavuuden mittaamisen näkökulmasta. Lisäksi kaupunginhallitukselle tulisi esittää aikataulu, minkä puitteissa tuloskortteihin tehdään muutoksia yhdessä liikelaitosten johtokuntien kanssa. Lisäksi puheenjohtaja esitti pidettäväksi konsernijaoston vuosittaisen seminaarin, jossa käsitellään mainitut tuloskortit ja niiden sisältö perusteellisesti.

Tuloskortteja on muokattu johtokuntien esittämästä siten, että kortteihin on lisätty valtuuston hyväksymien ohjelmien sisältämät toiminnalliset tavoitteet liikelaitos- ja yhtiökohtaisesti. Lisäksi kortteihin on täydennetty vuoden 2010 luvut ja tehty joitakin teknisiä tarkistuksia. Kortteihin on myös lisätty talouden seurannan mittarit koskien palveluiden ostojen ja henkilöstökulujen suhdetta liikelaitosten liikevaihtoihin.

Tuloskortit tulee kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen viedä liikelaitosten johtokuntien ja yhtiöiden hallitusten käsittelyyn ohjausasiakirjojen tavoitteiden hyväksymistä varten. Lisäksi johtokuntien ja yhtiöiden hallitusten tulee ottaa huomioon mittaristoihin esitetyt muutokset ja tarkentaa mittareiden lukuarvot kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion täytäntöönpanon yhteydessä. Johtokuntien ja yhtiöiden hallitusten tarkistamat ja hyväksymät tuloskortit tulee lähettää liitettäväksi kaupungin talousarviokirjaan.

Kaupunginvaltuuston asettamien sitovien tavoitteiden saavuttamista seurataan luonnollisesti talousarvion noudattamista koskevien aikataulujen mukaisesti kaupunginvaltuustolle laadittavan raportoinnin yhteydessä. Kaupunginvaltuuston hyväksymistä ohjelmista johdettuja toiminnallisia tavoitteita, muita toimintatietoja ja taloudellisia tunnuslukutavoitteita seurattaessa ei ole perusteltua erikseen valita tuloskorteista yksittäisiä seurantamittareita. Lähtökohtaisesti tuloskortit muodostavat sellaisenaan liikelaitoksille ja yhtiöille asetetun tavoitekokonaisuuden, jota kaupunginhallituksen konsernijaosto seuraa ja raportoi edelleen kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustolle. Tuloskorttien käsittelyn yhteydessä liikelaitosten johtajien tulee raportoida kirjallisesti mahdollisista poikkeamista asetettuihin tavoitteisiin nähden. Lisäksi liikelaitosten johtajille ja strategisten konserniyhtiöiden toimitusjohtajille tulee tarvittaessa varata mahdollisuus suulliseen raportointiin konsernijaoston seurantakokouksen yhteydessä.

Tuloskorttien tuottaman informaation lisäksi liikelaitosten johtokunnat ja yhtiöiden hallitukset luonnollisesti seuraavat yksiköidensä toimintaa huomattavasti tuloskortteja tarkempien operatiivisten mittaristojen avulla. Oleellista seurantajärjestelmän toimivuuden kannalta on se, miten operatiiviset mittaristot kytkeytyvät tuloskortistoissa seurattaviin strategisiin mittareihin.

Kaupunginvaltuuston hyväksymän omistajapolitiikan linjausten valmistelusta tullaan esittämään kaupunginhallituksen konsernijaostolle erillinen toimintasuunnitelma, jonka toteutumisesta raportoi valmistelun koordinoinnista vastaavan toimialan apulaiskaupunginjohtaja.

Tuloskortteja jalostetaan edelleen siten, että liikelaitosten johtokuntien kanssa käynnistetään kuluvan vuoden aikana tuloskorttien uudistamiseen tähtäävä kehittämishanke. Mittaristoja tullaan kehittämään etenkin liiketalouden ja tuottavuuden mittaamisen lähtökohdista. Etenkin tuottajaliikelaitosten mittaristot tulevat perustumaan käynnissä olevaan tuotteistamisprosessiin siten, että mittareiden lukuarvot voidaan tuottaa vuonna 2010 käyttöön otettavan toiminnan ja talouden ohjausjärjestelmän kautta. Seurantajärjestelmää tulee uudistaa interaktiivisesti siten, että liikelaitosten uudistaessa operatiivista mittaristoaan samaan prosessiin kytketään myös strategisesti seurattavat konsernitason mittarit.

Liikelaitosten tuloskortistojen ja mittaristojen kehittämishanke tullaan toteuttamaan liikelaitosten johtokuntien toimesta siten, että prosessissa käytetään joiltakin osin myös ulkopuolista liiketalouden asiantuntemusta. Hankeen koordinaatiovastuu on ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajalla. Uudet tuloskortistot valmistellaan 1.5.2010 mennessä siten, että ne ovat liikelaitosten johtokuntien käytettävissä vuoden 2011 talousarvion laadinnan käynnistämisen yhteydessä. Tuloskortistoja tullaan lisäksi käsittelemään kaupunginhallituksen konsernijaoston laajennetussa seminaarimuotoisessa kokouksessa ennen niiden hyväksymistä johtokunnissa.

Tässä vaiheessa kaupunginhallituksen tulisi lähettää liitteenä olevat tuloskortistot liikelaitosten johtokunnille ja strategisten yhtiöiden hallituksille hyväksyttäviksi talousarvion uudelleenjakopäätöksen yhteydessä siten, että kortistot liitetään kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon. Lisäksi kaupunginhallituksen tulisi päättää, että liikelaitosten tuloskortistot ja seurantamittaristot uudistetaan 1.5.2010 mennessä siten, että ne sisällytetään osaksi liikelaitosten vuoden 2011 talousarvioprosessia.

Apulaiskaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen 5.11.2009::

Osaamis- ja elinkeinotoimeen kuuluvien yhtiöiden ja Turun aikuiskoulutussäätiön tuloskortteihin on lisätty kaupunginvaltuuston 26.10.2009 hyväksymän Osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman tavoitteet sekä niiden mukaiset toiminnalliset mittarit. Valitut mittarit ovat sellaisia, jotka kuvaavat yhtiön toiminnan suuntaa ja niistä on saatavilla tietoja kesken vuoden. Mittarit on pyritty valitsemaan siten, että niiden perusteella sektorin johdolla ja edelleen omistajalla on mahdollista reagoida kesken vuotta, mikäli toiminnan suunta ei ole halutun kaltainen. Ohjausvaikutuksen varmistamiseksi niiden määrä tulee pitää rajallisena.

Tilinpäätöksen yhteydessä kerran vuodessa tullaan raportoimaan valtuuston hyväksymien ohjelmien toteutumisesta. Tässä yhteydessä raportoidaan yhtiökohtaisesti vuositason toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden saavuttamisesta. Tällöin käytettävät mittarit ovat sellaisia, joista tiedot on saatavilla vain kerran vuodessa tai ne kuvaavat toimintaympäristöä. Tällaisia ovat esimerkiksi elinkeinopolitiikan painopisteiden työpaikkojen ja yritysmäärän kehitys, verokertymä, matkailutulo ja alueella saatava tutkimus- ja kehitysrahoitus.

Liite 1Liikelaitosten tuloskortit

Liite 2Strategisten yhtiöiden tuloskortit  

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää liitteinä olevat tuloskortistot liikelaitosten johtokuntien ja yhtiöiden hallitusten hyväksyttäviksi talousarvion uudelleenjakopäätösten yhteydessä siten, että kortistot liitetään kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että liikelaitosten johtokunnat uudistavat yhteistyössä kaupunginhallituksen konsernijaoston kanssa liikelaitosten tuloskortistot 1.5.2010 mennessä liitettäväksi osaksi liikelaitosten vuoden 2011 talousarvioprosessia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvForum Marinum säätiö hallitus
tpvKiinteistö Oy Lehtolaakso hallitus
tpvkoneteknologiakeskus Turku Oy hallitus
tpvMyllykoti Oy hallitus
tpvPilot Turku Oy hallitus
tpvTurku Energia Oy hallitus
tpvTurku Science Park Oy hallitus
tpvTurku Touring Oy hallitus
tpvTurun Aikuiskoulutussäätiö hallitus
tpvTurun kaupunkiliikenne Oy hallitus
tpvTurun Seudun Puhdistamo Oy hallitus
tpvTurun Seudun Vesi Oy hallitus
tpvTurun Tekstiilihuolto Oy hallitus
tpvTurun Ylioppilaskyläsäätiö Oy hallitus
tpvTVT Asunnot oy hallitus
tpvVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy hallitus
tpvJätteenpolttoliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöpalveluliikelaitoksen johtokunta
tpvKunnallistekniikkaliikelaitoksen johtokunta
tpvSatamaliikelaitoksen johtokunta
tpvTalotoimiliikelaitoksen johtokunta
tpvTilaliikelaitoksen johtokunta
tpvVesiliikelaitoksen johtokunta
tpvViherliikelaitoksen johtokunta


Liitteet:

Kh § 597
Liite 1:Liikelaitosten tuloskortit
Liite 2:Strategisten yhtiöiden tuloskortit