Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus58502.11.20094 Yj

1397-2009 (111, 102)

Liikelaitosten johtajien virkojen haettavaksi julistaminen ja kehittämissopimusten hyväksyminen

Tiivistelmä:

Perustaessaan liikelaitosjohtajien virat kaupunginhallitus päätti, että liikelaitosten johtajien kanssa solmitaan henkilökohtaiset kehittämissopimukset. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyisi kehittämissopimukset ja julistaisi liikelaitosten johtajien virat haettavaksi sisäisellä ilmoittautumismenettelyllä.

Kh § 585

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 29.10.2009:

Kaupunginhallitus päätti 23.6.2009 § 390 perustaa 1.7.2009 lukien Kiinteistöliikelaitoksen, Tilaliikelaitoksen, Vesiliikelaitoksen, Satamaliikelaitoksen, Viherliikelaitoksen, Kunnallistekniikkaliikelaitoksen, Kiinteistöpalveluliikelaitoksen, Talotoimiliikelaitoksen ja Jätteenpolttoliikelaitoksen liikelaitosjohtajien virat päättäen samalla virkojen tehtäväkohtaisista palkoista ja kelpoisuusvaatimuksista. Samassa yhteydessä kaupunginhallitus päätti, että liikelaitosjohtajien kanssa solmitaan henkilökohtaiset kehittämissopimukset, virat täytetään sisäisellä ilmoittautumismenettelyllä. Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle 19.10.2009 § 546 kohdalla, että liikelaitosten johtosäännöt tarkistetaan siten, että toimitusjohtajien nimikkeet muutetaan Turun satamaliikelaitoksen toimitusjohtajan nimikettä lukuun ottamatta liikelaitosjohtajiksi. Kaupunginvaltuusto päätti liikelaitosten johtosääntöjen muuttamisesta 26.10.2009 §:ien 227-235 kohdalla.

Kaupunginhallituksen 23.6.2009 tekemän päätöksen mukaisesti liikelaitosten johtajille on laadittu henkilökohtaiset kehittämissopimukset, jotka on tarkoituksenmukaista hyväksyä kaupungin osalta ennen sisäisen ilmoittautumismenettelyn käynnistämistä. Tällä varmistetaan, että virkoja hakevat henkilöt tietävät jo hakuvaiheessa, millaisiin kehittämistoimiin heidän tulee tehtävässään sitoutua. Kehittämissopimusten keskeinen sisältö on johdettu kaupunginvaltuuston omistajapolitiikan linjauksista.

Omistajapolitiikan linjaukset edellyttävät mm. joidenkin nykymuotoisten kunnallisten liikelaitosten juridisen toimintamuodon muuttamista osakeyhtiöiksi, liikelaitoksesta luopumista tai liikelaitoksen toiminnan hajauttamista. Kyseiset linjaukset tulevat toteutuessaan vaikuttamaan väistämättä myös uusien liikelaitosten johtajien henkilökohtaiseen asemaan viranhaltijana.

Vaikka myös johtajien asema tullaan arvioimaan uudelleen esim. yhtiöittämisen seurauksena, ei kaupunginvaltuuston valmistelulinjaus ole kuitenkaan työlainsäädännön mukaan peruste kyseisten virkojen määräaikaistamiseksi. Tällä päätöksellä avattavat liikelaitosten johtajien virat jatkavat johtosääntöjen mukaan nykymuotoisten toistaiseksi voimassaolevien johtajien virkojen toimivaltaa ja vastuita muuttumattomina. Yksin toistaiseksi voimassa olevan virkasuhteen virkanimikkeen muuttaminen tehtävien pysyessä ennallaan ei siis ole määräaikaisuuden peruste.

Määräaikaisuutta arvioitaessa on lisäksi otettava huomioon, että kysymys on tässä vaiheessa kaupungin sisäisestä ilmoittautumismenettelystä. Mikäli samoja virkatehtäviä toistaiseksi hoitavat nykyiset viranhaltijat tulisivat valittua uusien virkanimikkeiden mukaisiin tehtäviin, mahdollinen määräaikaistaminen heikentäisi yksipuolisesti ja oleellisesti heidän viranhoitomääräystensä sisältöä virkatehtävien kuitenkin jatkuessa ennallaan.

Varsinaisten virkavalintojen yhteydessä kaupunginhallitus tulee päättämään johtokuntien antamien lausuntojen perusteella, täytetäänkö kukin liikelaitoksen johtajan virka toistaiseksi vai tullaanko viranhoitaminen järjestämään muulla tavoin. Kuluvan vuoden ajan liikelaitosten johtajien virkoja on hoidettu vuoden 2008 lopussa kyseisissä tehtävissä olleiden johtajien toimesta kaupunginvaltuuston siirtymäkausisäännöksen perusteella. Vastaavasti perustellusta syystä on mahdollista täyttää edelleen jokin virka toistaiseksi poikkeusmenettelyllä esim. antamalla kyseiseen viran toimittamiseksi erillinen viranhoitomääräys.

Liite 1Liikelaitosten johtajien kehittämissopimukset

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset kehittämissopimukset ja julistaa liikelaitosten johtajien virat haettaviksi kaupungin sisäisellä ilmoittautumismenettelyllä siten, että hakuaika päättyy 13.11.2009.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 585
Liite 1:Liikelaitosten johtajien kehittämissopimukset