Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43424.08.20098 Kj

5608-2009 (101, 021, 022)

Lausunnon antaminen Länsi-Suomen lääninhallitukselle OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n kantelusta Turun ammatti-instituutin henkilökunnan lomauttamista koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry/Marja-Leena Knuutinen on 17.6.2009 tehnyt Länsi-Suomen lääninhallitukselle kantelun Turun ammatti-instituutin henkilökunnan lomauttamista koskevassa asiassa. Lääninhallitus on pyytänyt kaupunginhallitukselta lausuntoa kantelun johdosta. Vs. kaupunginlakimies Mikko Heiskanen on laatinut ehdotuksen lääninhallitukselle annettavaksi lausunnoksi.

Kh § 434

Vs. kaupunginlakimies Mikko Heiskanen 19.8.2009:

OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry/Marja-Leena Knuutinen on 17.6.2009 osoittanut Länsi-Suomen lääninhallitukselle kirjoituksen, jossa hän kantelee Turun kaupungin ja Turun ammatti-instituutin päätöksistä lomauttaa ammatti-instituutin henkilöstö kahdeksi viikoksi vuonna 2009. Lääninhallitus on 30.6.2009 pyytänyt kaupunginhallitusta antamaan lausuntonsa kantelun johdosta. Lausuntoa on pyydetty 28.8. mennessä.

Ehdotan, että Länsi-Suomen lääninhallitukselle annetaan seuraava lausunto:

Kaupunginhallitus oli päättänyt 27.4.2009 henkilökunnan lomauttamista koskevista periaatteista. Kyseisellä päätöksellä oli täydennetty kaupunginhallituksen 23.3.2009 ja 6.4.2009 tekemiä päätöksiä. Kyseiset päätökset ovat merkinneet yleisohjeiden antamista tulevien lomautusten tekemisessä ja toimeenpanossa.

Turun kaupungin hallintosäännön 38 §:n mukaan palvelussuhteen päättymisestä ja lomauttamisesta päättää se viranomainen, joka ottaa viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen. Taloudellisten ja/tai tuotannollisten lomautus- ja irtisanomisperusteiden olemassaolo tulee todeta ennen irtisanomis- tai lomautuspäätöksen tekemistä lähinnä ylemmässä monijäsenisessä viranomaisessa, mikäli lomauttamisesta tai irtisanomisesta päättää viranhaltija.

Ammattiopetuslautakunta on päättänyt 29.4.2009 Turun ammatti-instituutin pitämisestä suljettuna kaksi viikkoa ja henkilöstön lomauttamisesta huomioiden kaupunginhallituksen tekemä päätös talkoovapaista. Lomauttaminen on alustavasti päätetty toteuttaa ajalla 9.12. – 22.12.2009.

Kaupunginhallituksen lomauttamista koskevan päätöksen jälkeen työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen välillä on käynnistetty kunta-alan yhteistoimintalain 7 §:n mukainen taloudellisesta syistä toimeenpantava lomauttamista koskeva yhteisneuvottelumenettely. Turun ammatti-instituutissa neuvottelut on käyty toukokuussa. Ennen yhteistoimintamenettelyn alkamista henkilöstölle on annettu yhteistoimintamenettelyssä käsiteltävän asian käsittelyn kannalta tarpeelliset tiedot siten, että he voivat riittävästi perehtyä ja valmistautua käsiteltävään asiaan.

Turun ammatti-instituutin johtava rehtori on antanut kantelun johdosta 13.8.2009 päivätyn liitteenä olevan lausunnon. Lausunnossa on otettu kantaa lääninhallituksen selvityspyynnössä esitettyihin kysymyksiin.

Kaupunginhallitus toteaa, että kaikki lomauttamista koskevat päätökset on tehty kuntalain, muiden lakien sekä hyvän hallinnon mukaisesti. Lomauttamisista päättäminen on toteutettu voimassaolevia lakeja noudattaen. Kaupunginhallitus katsoo, että kantelu on aiheeton.

Liite 1Muistio opiskelijayhdistysten edustajien kuulemistilaisuudesta liittyen Turun ammatti-instituutin henkilöstölomautuksiin                     

Liite 2Johtavan rehtorin Seija Mattilan lausunto

Oheismateriaali 1OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n/Marja-Leena Knuutisen kantelukirjelmä

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n/Marja-Leena Knuutisen kantelun johdosta annetaan Länsi-Suomen lääninhallitukselle edellä oleva vs. kaupunginlakimies Mikko Heiskasen ehdotuksen mukainen lausunto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus
ilmHeiskanen Mikko


Liitteet:

Kh § 434
Liite 1:Muistio opiskelijayhdistysten edustajien kuulemistilaisuudesta liittyen Turun ammatti-instituutin henkilöstölomautuksiin
Liite 2:Johtavan rehtorin Seija Mattilan lausunto