Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43324.08.20097 Kj

5608-2009 (101, 021, 022)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n valituksesta Turun ammatti-instituutin henkilökunnan lomauttamista koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 8.6.2009 § 337 hylännyt OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n tekemän oikaisuvaatimuksen, joka koski kaupunginhallituksen päätöstä 27.4.2009 § 236 Kaupungin henkilökunnan lomauttaminen. OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n on valittanut asiassa Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt kaupunginhallituksen lausuntoa valituksen johdosta. Johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaa on laatinut ehdotuksen hallinto-oikeudelle annettavaksi lausunnoksi.

Kh § 433

Turun hallinto-oikeus 3.7.2009:

Hallinto-oikeus pyytää

1) antamaan lausunnon ja

2) liittämään asiakirjoihin asian käsittelyssä kertyneet tai siihen liittyvät asiakirjat

Lisäksi hallinto-oikeus pyytää ilmoittamaan asiasta tarvittaessa lisätietoja antavan henkilön nimen ja yhteystiedot.

Tämä lähete liitteineen sekä edellä pyydetyt asiakirjat on palautettava viimeistään 03.08.2009.

Johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaa 18.8.2009:

Ehdotan, että Turun hallinto-oikeudelle annetaan seuraava lausunto:

Kaupunginhallitus on valituksenalaisella päätöksellään hylännyt OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n ja Turun opettajien ammattiyhdistys ry:n oikaisuvaatimukset päätöksestä ilmenevin perustein. Oikaisuvaatimukset oli tehty 27.4.2009 tehdystä päätöksestä, jolla kaupunginhallitus oli päättänyt henkilökunnan lomauttamista koskevista periaatteista. Kyseisellä päätöksellä oli täydennetty kaupunginhallituksen 23.3.2009 ja 6.4.2009 tekemiä päätöksiä. Kyseiset päätökset ovat merkinneet yleisohjeiden antamista tulevien lomautusten tekemisessä ja toimeenpanossa.

Kaupunginhallitus toimittaa hallinto-oikeudelle jäljennökset edellä mainituista kaupunginhallituksen päätöksistä sekä Turun kaupungin hallintosäännön.

Turun kaupungin hallintosäännön 38 §:n mukaan palvelussuhteen päättymisestä ja lomauttamisesta päättää se viranomainen, joka ottaa viranhaltijan virkaan tai työntekijän työsopimussuhteeseen. Taloudellisten ja/tai tuotannollisten lomautus- ja irtisanomisperusteiden olemassaolo tulee todeta ennen irtisanomis- tai lomautuspäätöksen tekemistä lähinnä ylemmässä monijäsenisessä viranomaisessa, mikäli lomauttamisesta tai irtisanomisesta päättää viranhaltija.

Turun ammatti-instituutin henkilökunnan ottaa johtavaa rehtoria lukuunottamatta ammattiopetuslautakunta tai sen alainen viranhaltija. Kaupunginhallitus ei siten ole toimivaltainen viranomainen tekemään lomautuspäätöstä muun ammatti-instituutin henkilökunnan osalta. Valituksenalaisella päätöksellä ei olekaan päätetty kenenkään viranhaltijan tai työntekijän lomauttamisesta, vaan siitä tehdään aikanaan asianmukaisessa järjestyksessä päätös.

Kaupunginhallituksen edellä todetut, 23.3.2009, 6.4.2009 ja 27.4.2009 tekemät päätökset ovat siten merkinneet vain ohjeen antamista hallintokunnille ja ne ovat olleet kuntalain 91 §:n tarkoittamalla tavalla valmistelua koskevia päätöksiä. Kaupunginhallituksen olisi siten pitänyt jättää 27.4.2009 tehdystä päätöksestä tehdyt oikaisuvaatimukset tutkimatta. Myöskään hallinto-oikeus ei kaupunginhallituksen mielestä voi tutkia valituksessa esitettyjä perusteita asiallisesti.

Valituksesta on hankittu Turun ammatti-instituutin johtavan rehtorin lausunto, jossa valituksen väitteisiin on vastattu. Kaupunginhallitus viittaa johtavan rehtorin 13.8.2009 antamaan lausuntoon ja katsoo, että valitusta on mainitun lausunnon perusteella pidettävä myös asiallisesti perusteettomana. Mikäli valitus tutkitaan, se tulee hylätä.

Edellä olevan perusteella kaupunginhallitus katsoo, että valitus tulee ensisijaisesti jättää tutkimatta ja toissijaisesti hylätä edellä esitetyin perustein. Päätöksen täytäntöönpanoa ja oikeudenkäyntikuluja koskevat vaatimukset tulee hylätä perusteettomina.

Liite 1Turun ammatti-instituutin johtavan rehtorin Seija Mattilan lausunto

Oheismateriaali 1OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n valituskirjelmä

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että OAJ:n Turun paikallisyhdistys ry:n valituksen johdosta annetaan Turun hallinto-oikeudelle johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaan ehdotuksen mukainen lausunto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus
ilmKastemaa Antero


Liitteet:

Kh § 433
Liite 1:Turun ammatti-instituutin johtavan rehtorin Seija Mattilan lausunto