Johtava rehtori Seija Mattila:
OAJ perustelee valitustaan mm. ” Turun kaupunki ei ole esittänyt sellaisia suunnitelmia lomautusten aikaisista opetusjärjestelyistä, joille se voisi osoittaa toteuttavansa ja huolehtivansa laissa säädetyistä velvoitteistaan ammatillisen toisen asteen opetuksen osalta.”
Lomautukseen liittyvä tiedottaminen ja lain määräämät neuvottelut on toteutettu Turun ammatti-instituutissa seuraavasti:
- 20.4.2009 kokous, jossa mukana kaikki Turun ammatti-instituutin luottamusmiehet
- Työpaikkakokoukset on toteutettu koulutaloittain:
- 22.4. Kellonsoittajankatu
- 27.4. Aninkainen
- 30.4. Peltola ja Juhannuskukkula
- 4.5. Lemminkäisenkatu
- 7.5. Aikuiskoulutus
- 7.5. Uudenmaantie ja Tommilankatu
- Ammattiopetuslautakunta on päättänyt lomautuksesta 29.4.2009 ja tarkentanut päätöstä 13.5.2009
- Yhteistoimintalain mukaiset neuvotteluvelvoitteet on pidetty 11.5.2009 ja 25.5.2009.
Turun ammatti-instituutin virastopäällikkö, johtava rehtori Seija Mattila, on 11.5.09 § 36 nimittänyt työryhmän valmistelemaan lomautuksesta johtuvien järjestelyjen ja haasteiden ratkaisemiseksi. Työryhmässä on edustajat kaikilta tulosalueilta. Toimenpide-ehdotukset on käsitelty valmistelun kuluessa johdon tuki-johtoryhmässä ja valtuuston 15.6.2009 pitämän kokouksen jälkeen erillisessä kokouksessa 16.6.2009. Tähän tilaisuuteen osallistuivat työryhmän jäsenten lisäksi kaikki rehtorit, hallintojohtaja, aikuiskoulutusjohtaja, johtava koulutustarkastaja ja johtava rehtori Mattila ja opettajien pääluottamusmies Suomi.
Työryhmän toimenpide-ehdotukset ovat seuraavia nuorten ammatillisen koulutuksen osalta:
- Opiskelijoiden opetukseen kohdistuvat vähennykset kohdennetaan niin, ettei kenenkään opiskelijan valmistuminen tästä syystä esty.
- Opetuksen toteutus suunnitellaan niin, että opiskelijoiden työssäoppiminen voi toteutua myös opettajien lomautuksen aikana. Työssäoppimisen sopimuksiin tulee normaalistikin merkitä, kuka on vastuuopettaja/vastuuhenkilö ammatti-instituutista.
- Työssäoppimisjakson aloittamista periodin kolme alusta 7.12.2009 ei suositella
- Ammattiosaamisen näyttöjen ajoitus tarkistetaan niin, ettei näyttöjen toteutus ajoitu opettajien lomautusviikoille, jotta opiskelijoiden opinnot etenevät
- Opettaja, jolla on opetusta useassa koulutalossa, lomautetaan sen koulutalon aikataulussa, jossa hänellä on eniten tunteja. Opetus siirtyy tarvittaessa sellaiseen koulutaloon, jossa ei ole lomautusta.
- Lomautuksen alle jäävät opetus- ja muiden tehtävien tunnit lasketaan kunkin opettajan palkanmaksun perusteena olevan lukuvuoden 2009 - 2010 keskimääräisen vuosiviikkotuntimäärän perusteella. Laskelman perusteena käytetään syyskuun 2009 tilannetta. Laskelma perustuu siis opettajakohtaiseen palkanmaksun perusteena olevaan vuosiviikkotuntimäärään, ei yksittäisen opetusryhmän saaman opetuksen ja ohjauksen määrään.
- Laskelma opettajalta lomautuksen takia pois jäävistä tunneista tehdään opetus- ja ohjaustuntien osalta tasaisesti eri ryhmiltä ja laskelmaan otetaan mukaan myös opettajan muut kuin opetustehtävät esim. luokanvalvojan tunnit. Pitämättä jäävät tunnit kirjataan resurssien suunnitteluohjelmaan lomautusviikkojen kohdalle. Näistä tunneista muodostuu lomautuksen lukujärjestys. Koska laskelma perustuu kunkin opettajan vuosiviikkotunteihin, ajoittuu opetustuntien ja muun työn vähentyminen koko lukuvuoden 2009 - 2010 ajalle.
- Opettajakohtainen lomautuksesta aiheutuva palkan vähentäminen toteutetaan sen kuukauden palkanmaksussa, jossa opettaja on lomautettuna.
OAJ:n valituksessa on esitetty, että Turun ammatti-instituutin opiskelijoilta jää saamatta 56 h opetussuunnitelman mukaista opetusta, minkä arvioidaan vaikuttavan opiskelijoiden opinnoista suoriutumiseen, valmistumiseen ja opintotukeen.
Lomautus ei kategorisesti johda opetuksen 56 h vähentymiseen, koska lomautuksen alle jäävien työtuntien määrä lasketaan opettajan henkilökohtaisesta tuntikertymästä ja sisältää myös muuta kuin opetustyötä. (ESIMERKKI: Opettajan palkanmaksun perusteena olevat tunnit 25 vvt -> 50 t lomautus, josta osa on opetusta ja osa muuta kuin opetustyötä).