Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta8721.01.20091
Kaupunginhallitus9209.02.20091 Pj

16094-2008 (011)

Peruspalvelulautakunnan strategisen palvelusopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Perla § 87

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas, palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa, palvelujohtaja Sirpa Kuronen, palvelujohtaja Maisa Kuusela, palvelujohtaja Seija Arve, tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola, hallintojohtaja Antti Perälä 15.1.2009:

 

Sopimusohjausjärjestelmä

 

Peruspalvelulautakunnan toiminnan ja talouden ohjaaminen perustuu sopimusohjausjärjestelmään. Sosiaali- ja terveystoimessa toteutetaan sopimus­ohjausta palveluiden tilaamisessa ja tuottamisessa. Sopimusohjauksessa sosiaali- ja terveystoimen johtavat viranhaltijat toimivat joko sisäisen tilaajana tai tuottajana. Sopimusohjausjärjestelmä perustuu kolmiportaiseen sopimushierarkiaan.

 

Peruspalvelulautakunta palautti strategisen palvelusopimuksen kokouksessaan 18.12.2008 uudelleen valmisteltavaksi. Sopimusta on täydennetty valtuustoryhmien välisen sopimuksen valtuustokaudelle 2009-2012 sisältämien tavoitteiden ja linjausten mukaisesti.

 

Strateginen palvelusopimus on kaupunginhallituksen ja lautakunnan välillä tehtävä sopimus, joka on osa kaupungin vuosijohtamisjärjestelmää. Strategisessa palvelusopimuksessa toimeenpannaan kaupunginvaltuuston hyväksymät strategiat (Turku- strategia, palvelustrategia) ja talousarvio. Palvelusopimus sisältää kaupunginvaltuuston ja -hallituksen strategista ohjausta esim. kehittämistavoitteista ja painopisteistä. Kaupunginhallitus päättää peruspalvelulautakunnan esityksestä strategisen palvelusopimuskokonaisuuden siten, että siinä näkyvät strategiset painopisteet, strategiset kehittämistavoitteet ja resurssit.

 

Strateginen palvelutuotantosopimus on lautakunnan ja ydinprosessien välinen sopimus. Ydinprosesseja on neljä (lasten- ja nuorten kasvun tukeminen, nuorten aikuisuuden vahvistaminen, itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn varmistaminen ja ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen). Ydinprosessit ovat sisäisiä tilaajia. Strategisessa palvelutuotantosopimuksessa lautakunta ja ydinprosessit sopivat strategisessa palvelusopimuksessa määriteltyjen tavoitteiden toteuttamisesta. Strategisessa palvelutuotantosopimuksessa määritellään tarkennetusti ydinprosesseille jaettavat resurssit, tavoitteet ja mittarit. Mikäli sopimusvuoden aikana on tarvetta muuttaa resurssijakoa ydinprosessien välillä, toteutetaan se samalla tavalla kuin itse sopimusta tehtäessä. Sopimuksen sisällön valmistelevat virastopäällikkö, palvelujohtajat ja palvelutuotantojohtaja verkostomaisessa yhteistyössä tulosaluejohtajien kanssa, ja sopimuksen esittelee virastopäällikkö.

 

Operatiivinen palvelutuotantosopimus on ydinprosessien ja tulosalueiden eli palvelutuotannon välinen sopimus, jossa sovitaan kunkin ydinprosessin väestöryhmän tarvitsemista palveluista. Tulosalueet eli palvelutuotanto on sisäinen tuottaja. Operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa konkretisoituu tilaus tuotteiksi ja niiden vaatimiksi resursseiksi palvelutuotannon eri tulosalueilta. Operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa sovitaan palvelujen järjestämisen edellyttämistä kilpailutuksista ja niiden toteutuksesta ja valvonnasta. Palvelujohtajat, palvelutuotantojohtaja ja tulosaluejohtajat valmistelevat sopimukset. Lautakunta hyväksyy sopimukset kokonaisuutena ydinprosesseittain virastopäällikön esittelystä.

 

Strategisen palvelusopimuksen valmistelu

 

Sosiaali- ja terveysvirastossa on valmisteltu strateginen palvelusopimus peruspalvelujohtajan johdolla. Palvelujohtajat ovat tarkastelleet ydinprosesseittain asiakastarpeita sekä kehittämisen ja toiminnan painopisteitä. Kehittämisen ja toiminnan painopisteet ovat johdettu voimassa olevista strategioista ja ohjelmista sekä perustuvat kaupunginvaltuuston 17.11.2008 hyväksymään vuoden 2009 talousarvioon.

 

Sopimusohjausjärjestelmän valmistelu on vuoden 2009 suunnitteluun liittyen aikataulullisesti myöhässä. Strategiatasoinen sopimus tullaan jatkossa valmistelemaan jo ennen varsinaisen toiminnan suunnittelua. Sopimuksen sisältöä tulee jatkossa kehittää, erityisesti toimintaa ja sen onnistumista kuvaa­vien mittareiden osalta. Alemman tason sopimuksista tullaan vuoden 2009 osalta tekemään ensimmäiset luonnokset. Tavoitteena on vuoden 2009 aikana kehittää sopimusohjausjärjestelmää niin, että vuoden 2010 suunnittelu perustuisi puhtaasti sopimusohjausjärjestelmän periaatteisiin.

 

Liite 1                                 Strateginen palvelusopimus

Liite 2                                 Strategisen palvelusopimuksen liite ”Palvelukokonaisuudet ydinprosesseittain”

 

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

 

Ehdotus       Lautakunta hyväksyy omalta osaltaan strategisen palvelusopimuksen ja esittää sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 92

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 4.2.2009:

Kaupunginhallitus hyväksyi peruspalvelulautakunnan sopimusohjausmallin toteutuksen 25.2.2008 § 128.

Sopimusohjausmallin käyttöönotto on osa kaupunginhallituksen vuonna 2004 tekemää johtamisjärjestelmää koskevaa päätöstä. Tämän päätöksen mukaan palvelutoimen sektorilla otetaan käyttöön ns. sopimusohjausmalli. Yhdistetyn sosiaali- ja terveystoimen aloittaessa uutena peruspalvelulautakunnan alaisena toimintana otettiin samalla käyttöön sopimusohjausmalli. Vastaavasti kulttuuritoimessa otettiin käyttöön sopimusohjaus johtamisen välineenä tämän vuoden alussa. Kulttuuritoimen malli noudattaa peruspalvelulautakunnan mallia kulttuuritoimeen sovelluttuna.

Sopimusohjuksen käyttöönotto vaatii pitkällistä kehitystyötä. Tavoitteena on kehittää mm. kustannuslaskentaa, tuotteistamista, tavoitteiden asettamista ja niiden mittaamista koskevia indikaattoreita. Lisäksi talousarvion laadintaan ja toisaalta seurantaa varten tarvitaan uusia välineitä.

Sosiaali- ja terveystoimen tämän vuoden talousarvio saatiin rakennettua uuden mallin mukaisesti siten, kaikki palvelukokonaisuudet/-tuotteet saatiin kohdennettua paitsi palvelutuotannon tulosalueille niin myös ydinprosesseille eli sisäisille tilaajille. Näin ensi kerran voidaan tarkastella ja seurata eri väestöryhmien palvelutarpeita ja niihin käytettäviä taloudellisia resursseja. Uuden ajattelutavan avulla mm. pystytään paremmin seuraamaan väestön hyvinvointia ja tulevaisuudessa jopa ennakoivasti kohdentamaan resursseja eri väestön ikäryhmille. Esimerkiksi voidaan todeta, että peruspalvelulautakunnan resursseista n. 42 %:ia kohdistuu ikäihmisten elämänlaadun ydinprosessille.

Peruspalvelulautakunta on hyväksynyt omalta osaltaan strategisen palvelusopimuksen resurssijaon lisäksi tekstiosan, joka on ensimmäinen versio käyttöönotettavasta sopimuksesta. Jatkossa sopimuksen valmistelu tulee olemaan osa talousarvion valmistelua ja sen tulee muodostaa myös toiminnan ja talouden seurannan perusrunko kaupunginhallituksen ja lautakunnan välillä. Asian valmistelua on vaikeuttanut se, ettei tällä hetkellä ole voimassa olevaa Turku-strategiaa ja ettei talousarvion rakenne tue uutta toimintamallia. Sopimusehdotus on kuitenkin hyvä ja siinä tulee hyvin esille sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintaympäristö, kuntalaisten väestöryhmäkohtaisia tarpeita, niihin kohdistuvat resurssit ja kehitystoimenpiteet sekä tarvittava kehitystyö. Peruspalvelulautakunta on ottanut huomioon ryhmien välisessä sopimuksessa sovitut seikat ja hyväksynyt sen omalta osaltaan.

Liite 1Strateginen palvelusopimus

Liite 2Strategisen palvelusopimuksen liite "Palvelukokonaisuudet ydinprosesseittain"

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 4.2.2009:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä omalta osaltaan peruspalvelulautakunnan strategisen palvelusopimuksen ja siihen liittyvän resurssien jakamisen ydinprosesseille vuonna 2009 ja päättää, että sopimusohjauksen kehittämistyötä jatketaan edellä hyväksytyltä pohjalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmPeruspalvelulautakunta


Liitteet:

Perla § 87
Liite 1:Strateginen palvelusopimus
Liite 2:Strategisen palvelusopimuksen liite "Palvelukokonaisuudet ydinprosesseittain"

Kh § 92
Liite 1:Strateginen palvelusopimus
Liite 2:Strategisen palvelusopimuksen liite "Palvelukokonaisuudet ydinprosesseittain"