Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta7218.09.20175

7815-2017 (013)

Oikeusministeriön tiedustelu 28.8.2017 halukkuudesta sähköisen vaaliluettelon ja/tai paikallisen äänten tallennuksen käyttöön presidentinvaalissa 2018

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 72

Kaupunginlakimies Jukka Vanto 14.9.2017:

Oikeusministeriö on tiedustelullaan 28.8.2017 pyytänyt kuntia ilmoittamaan halukkuudesta sähköisen vaaliluettelon ja/tai paikallisen äänten tallennuksen vaalipäivänä, samoin kuin siitä, kuinka monella äänestysalueella niitä on tarkoitus käyttää, 30.09.2017 mennessä.

Vaalipäivänä sunnuntaina äänestys toimitetaan jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen ja joka mainitaan äänestäjälle postitetussa ilmoituskortissa. Vaalipäivän äänestyksestä huolehtii kullakin äänestyspaikalla kaupunginhallituksen kutakin äänestysaluetta (Turussa 50 kpl) varten asettama vaalilautakunta.

Vaalipäivänä vaalilautakunta toteaa äänestäjän äänioikeuden vaaliluettelosta taikka äänioikeusrekisteristä (äänioikeustietojärjestelmästä), jos vaalilautakunta sitä käyttää. Keskusvaalilautakunta päättää ja ilmoittaa vaalilautakunnille siitä, käytetäänkö vaalipäivän äänestyksessä äänioikeusrekisteriä (äänioikeustietojärjestelmää) vaaliluettelon sijasta tai sen rinnalla sekä/tai laskentajärjestelmää alustavassa laskennassa. Lisäksi keskusvaalilautakunta antaa vaalilautakunnille ohjeet siitä, miten alustavan ääntenlaskennan tulostiedot sille ilmoitetaan ja toimitetaan.

Jos järjestelmiä käytettäisiin vaalipäivän äänestyksessä, keskusvaalilautakunnan tulisi toimittaa järjestelmiä käyttävän vaalilautakunnan käyttöön IT-laitteet ja tarvikkeet sekä vaalitietojärjestelmän käyttöohjeet. Lisäksi keskusvaalilautakunnan tulisi kouluttaa järjestelmiä käyttävä vaalilautakunta järjestelmien käyttöön.  

Kaikissa Turun yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa on käytetty ja käytetään jatkossakin äänioikeustietojärjestelmää (äänioikeusrekisteriä). Äänestyksen toimittamisesta yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa huolehtivat keskusvaalilautakunnan määräämät vaalitoimitsijat.

Turussa on vuoden 2015 eduskuntavaaleissa kokeiltu yhdellä äänestysalueella vaalipäivän äänestyksessä äänioikeusrekisterin käyttöä vaaliluettelon rinnalla sekä laskentajärjestelmää alustavassa laskennassa. Kun Turun kaupungissa on 50 äänestysaluetta ja vaalilautakuntaa, kokeilun laajentaminen useampiin äänestysalueisiin toisi uusia IT- ja logistisia kustannuksia ja aiheuttaisi lisätarpeita vaalilautakunnille annettavalle koulutukselle. Toisaalta järjestelmän käyttö vain yhdellä tai muutamalla äänestysalueella ei toisi varsinaisia hyötyjä vaalien toimittamisen kannalta.

Liite 1Oikeusministeriön tiedustelu 28.8.2017

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2018 presidentinvaalissa Turun äänestysalueilla ei käytetä vaalipäivän äänestyksessä äänioikeusrekisteriä (äänioikeustietojärjestelmää) vaaliluettelon sijasta tai sen rinnalla taikka laskentajärjestelmää alustavassa laskennassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

tiedOikeusministeriö
tpvVanto Jukka


Liitteet:

Kevaalk § 72
Liite 1:Oikeusministeriön tiedustelu 28.8.2017