Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto4810.12.20195

14138-2019 (12 01 02)

Luostarivuoren koulun opetussuunnitelman muutos

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 48

Luostarivuoren koulun rehtori Henri Littunen:

 

Luostarivuoren yhtenäiskoulussa on jo yli 20 vuoden ajan toteutettu kielikylpyopetusta ruotsin kielessä mallilla varhainen täydellinen kielikylpy.

 

Kielikylpy aloittaa varhaiskasvatuksessa viisivuotiaiden ryhmässä Kerttulin päivähoitoyksikössä ja jatkuu esiopetuksen ajan samassa paikassa.

 

Kielikylpyryhmä on tähän asti jatkanut Luostarivuoren koulun Martin yksikössä siten, että esiopetuksen ryhmä siirtyy sellaisenaan Martin yksikön luokaksi peruskoulun alkaessa.

 

Viime vuosina on kuitenkin erityisesti kaksi asiaa osoittautunut haastavaksi kokonaisuutta ajatellen. Käytössä ollut malli ei ole mahdollistanut perusopetuksen aloitusvaiheessa tasa-arvoista mahdollisuutta hakeutua perusopetuksen kielikylpytoimintaan, kun kielikylpyryhmä on jo valmiiksi ollut ”täynnä” ensimmäiselle vuosiluokalle lasta ilmoitettaessa. Käytössä olleessa mallissa esimerkiksi muualta Turkuun muuttava perhe ei tosiasiallisesti ole saanut mahdollisuutta ilmoittaa lastaan kielikylpyluokalle.

Koulun aloituksen yhteydessä ei toteudu yhdenvertainen kohtelu tässä asiassa.

 

Toisena haasteena on se, että osalla kielikylpyluokilla opiskelevista oppilaista ei ole tarvittavia valmiuksia opiskella yleisopetuksen luokkia vaativammassa ei äidinkielellä tapahtuvassa oppimisympäristössä ruotsi kielellä. Näillä oppilailla ei ole kaikilta osin tarvittavia kielellisiä valmiuksia ja riittävää kielitietoisuutta kielikylvyn tavoitteiden saavuttamisen kannalta tarkastellen. Tästä voi seurata se, että kielelliset valmiudet eivät kehity kielikylpykielessä odotetulla tavalla ja samaan aikaan myös oman äidinkielen valmiudet voivat heikentyä niiden oppilaiden osalta, joilla esiintyy kielellisissä valmiuksissa puutteita.

Haasteet voivat korostua erityisesti perusopetuksen päättövaiheessa, jolloin kielellisillä valmiuksilla on erityisen suuri merkitys tulevia toisen asteen opintoja ajatellen.

 

Edellä mainittujen perustelujen myötä Luostarivuoren koulun rehtori esittää, että Luostarivuoren koulussa siirrytään käytäntöön, jossa kaikki kielikylpyluokalle ilmoittautuvat oppilaat tullaan jatkossa testaamaan käyttäen Turun yliopiston yleistä kieliluokkatestistöä, jota käytetään Turun perusopetuksen kieliluokilla.

 

Testaaminen aloitettaisiin kevätlukukaudella 2022, jolloin 2020 viisivuotiaiden kielikylpyryhmään ilmoittautuvat lapset huoltajineen saisivat tiedon testaamisesta ennen päätöstä kielikylpyvarhaiskasvatukseen osallistumisesta. On tärkeää, että huoltajat ymmärtävät sen, että testaaminen saattaa rajata osan lapsista Martin yksikön kielikylpyluokan ulkopuolelle kouluun ilmoittautumisvaiheessa.

 

Testaaminen lisää yhdenvertaista kohtelua kouluun ilmoittautumisen yhteydessä, kun myös muualta kuin Kerttulin kielikylpyryhmästä kouluun ilmoittautuvat lapset saavat mahdollisuuden osallistua testiin ja samalla mahdollisuuden aloittaa perusopetuksen ruotsin kielikylpyluokalla.

 

Kielikylpyluokan maksimikoko on 25 oppilasta alkuopetuksen aikana ja 27 oppilasta vuosiluokilla 3 – 9.

Hakeuduttaessa kielikylpyluokalle vuosiluokkien 3 – 9 aikana, on mahdollisuus olemassa vain, mikäli luokilla on tilaa. Täydennettäessä kielikylpyluokkia vuosiluokkien 3 – 9 aikana, testataan hakeutujat erillisellä testillä kielellisten valmiuksien varmistamiseksi. Testin tuloksen perusteella koulun rehtori tekee asiassa päätöksen oppilaaksi ottamisesta.

 

Opetussuunnitelman muutosedotus on esitelty Luostarivuoren koulun henkilöstölle kevään 2019 ja syksyn 2019 aikana pidetyissä henkilökuntakokouksissa. Lisäksi kielikylpyopettajien asiantuntijaryhmä käsitteli opetussuunnitelman muutosesitystä 13.8.2019 pidetyssä kokoontumisessa.

Luostarivuoren koulun kielikylpyvanhemmat ry:lle muutosesitys esiteltiin perusteluineen 18.11.2019 yhdistyksen koolle kutsumassa vanhempainkokoontumisessa. Kaikki edellä mainitut tahot kannattivat esitettävää opetussuunnitelmamuutosta.

 

Luostarivuoren koulun rehtori esittää erillisen liitteen mukaista opetussuunnitelmamuutosta, joka mahdollistaisi yllä perustellun testauksen ruotsin kielikylpyluokkien osalta vuoden 2022 alusta alkaen. Opetussuunnitelma muutos tulisi toteuttaa mahdollisimman nopeasti, jotta kielikylpyluokalla hakeutuvat oppilaat perheineen saisivat tarvittavaa tietoa kielikylpytoimintaan hakeutumisen perusteeksi.

 

Liite 1                                  Muutosesitys

 

Liite 2                                  Tuntijakotaulukko

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä Luostarivuoren koulun muutosehdotuksen

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHautamäki Heidi
tiedHyvätti Anne
tiedJokinen Pia
tiedKajanto Elina
tiedKariluoma Virpi
tiedKarlsson Hanna
tiedKjellman Liliane
tiedKortessalo-Ainasoja Johanna
tiedKulmala Vesa
tpvLittunen Henri
tiedMäenpää Juha
tiedNummila-Piispanen Sari
tiedSiipola Anne
tiedVauro Maarit
tiedVuorela Katja


Liitteet:

Kasosvpj § 48
Liite 1:Luostarivuoren koulun opetussuunnitelman muutosesitys lukuun 10.1.3
Liite 2:Luostarivuoren koulun kielikylpyluokkien tuntijako 2020