Liite1
Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma
Muutosesitys lukuun 10.1.3
22.11.2019
Ruotsin kielikylpyluokat Luostarivuoren koulussa
Muutettava kirjaus (vanha):
Luostarivuoren koulussa toimivat ruotsin kielikylpyluokat vuosiluokilla 1-9. Kielikylpyopetus on tarkoitettu pääsääntöisesti lapsille, jotka eivät puhu kyseistä kieltä äidinkielenään.
Kielikylpyopetuksessa opiskellaan kaikkia oppiaineita perusopetuksen aikana sekä kielikylpykielellä että äidinkielellä, usein toiminnallisia työtapoja käyttäen. Opiskelu kielikylpyluokalla edellyttää hyvää kielellistä tietoisuutta, keskittymiskykyä sekä kiinnostusta kielikylpykieltä kohtaan.
Kielikylpyopetus on tarkoitettu ensisijaisesti turkulaisille lapsille. Luostarivuoren koulun kielikylpyluokalle tullaan pääsääntöisesti kaksivuotisen kielikylpyesikoulun (Kerttulin päivähoitoyksikkö) kautta. Jos luokalle mahtuu, voi oppilaaksi hakea myös ensimmäisen luokan alkaessa. Tällöin tulee osallistua yleiseen kielitestiin, jonka järjestää Turun Yliopisto. Kielikylpyluokille voi tulla oppilaaksi myös kesken perusopetuksen, jos vaihtaa toisesta kielikylpykoulusta. Jos luokilla on tilaa, niitä voidaan täydentää 3. ja 7. luokkien alussa, jolloin kielikylpyopettaja testaa oppilaan ruotsin kielen taidon. Oppilaan on kyettävä tuottamaan kielikylpykieltä niin suullisesti kuin kirjallisestikin sekä lukemaan omalle ikätasolleen sopivaa ruotsinkielistä asiatekstiä ja ymmärtämään sen sisältöä. Kielikylpyoppilaan oppilaaksi ottamisesta tekee päätöksen koulun rehtori tai apulaisrehtori.
Ruotsin kielikylvyn tuntijako kuvataan luvussa 1.4. Tuntijakotaulukosta selviää myös, mitkä oppiaineet opetetaan suomen kielellä ja mitkä ruotsin kielellä. Muutokset oppiaineiden opetuskielen suhteen ovat mahdollisia, kunhan kielikylpykielen osuus opetuksesta täyttyy. Mahdolliset poikkeamat määritellään koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Oppiaineissa noudatetaan kunkin oppiaineen vuosiluokkaistettuja tavoitteita ja sisältöjä ja arvioinnissa noudatetaan perusopetuksen yleisiä arviointiperusteita.
Muutosesitys:
10.1.3 Ruotsin kielikylpyluokat Luostarivuoren koulussa
Luostarivuoren koulussa toimivat ruotsin kielikylpyluokat vuosiluokilla 1-9. Kielikylpyopetus on tarkoitettu pääsääntöisesti lapsille, jotka eivät puhu kyseistä kieltä äidinkielenään.
Kielikylpyopetuksessa opiskellaan pääasiallisesti kaikkia oppiaineita perusopetuksen aikana sekä kielikylpykielellä että äidinkielellä, usein toiminnallisia työtapoja käyttäen. Opiskelu kielikylpyluokalla edellyttää hyvää kielellistä tietoisuutta, keskittymiskykyä sekä kiinnostusta kielikylpykieltä kohtaan.
Kielikylpyopetus on tarkoitettu ensisijaisesti turkulaisille lapsille. Luostarivuoren koulun kielikylpyluokalle tullaan pääsääntöisesti kaksivuotisen kielikylpyesikoulun (Kerttulin päivähoitoyksikkö) kautta. Kaikki luokalle hakeutuvat oppilaat testataan ennen koulun aloitusta Turun yliopiston yleisellä kielitestillä kielellisten valmiuksien varmistamiseksi. Luokalle voi hakeutua koulun aloitusvaiheessa oppilaaksi myös kielikylpyesikoulun ulkopuolelta. Luokalle voidaan ensimmäisen vuosiluokan alkaessa hyväksyä enintään 25 oppilasta.
Jos luokilla on tilaa, niitä voidaan täydentää vuosiluokilla 1 – 2 enintään oppilasmäärään 25 ja vuosiluokilla 3 – 7 enintään oppilasmäärään 27. Luokkia täydennettäessä ovat etusijalla muista kielikylpykouluista mahdollisesti luokalle hakeutuvat. Kielikylpyopettaja ja erityisopettaja testaavat luokkaa täydennettäessä oppilaan ruotsin kielen taidon ja yleiset kielelliset valmiudet. Oppilaan on luokkaa täydennettäessä kyettävä tuottamaan kielikylpykieltä niin suullisesti kuin kirjallisestikin sekä lukemaan omalle ikätasolleen sopivaa ruotsinkielistä asiatekstiä ja ymmärtämään sen sisältöä. Täydentävän oppilaan oppilaaksi ottamisesta tekee päätöksen koulun rehtori tai apulaisrehtori.
Ruotsin kielikylvyn tuntijako kuvataan luvussa 1.4. Tuntijakotaulukosta selviää myös, mitkä oppiaineet opetetaan suomen kielellä ja mitkä ruotsin kielellä. Muutokset oppiaineiden vuosittaisen opetuskielen suhteen ovat mahdollisia, kunhan kielikylpykielen minimiosuus vuosiluokan kokonaistuntimäärästä toteutuu. Mahdolliset poikkeamat määritellään koulun lukuvuosisuunnitelmassa.
Oppiaineissa noudatetaan kunkin oppiaineen vuosiluokkaisia tavoitteita ja sisältöjä ja arvioinnissa noudatetaan perusopetuksen yleisiä arviointiperusteita.