Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto4028.09.20163

612-2016 (5121)

Erinäisten opetussuunnitelmamuutosten ja oppiainekuvausten hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 40

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne 20.9.2016:

 

Perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaiset tarkennukset lukuihin 1-12 hyväksyttiin Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 27.1.2016. Kaupunkikohtaiset tarkennukset vuosiluokkakokonaisuuksiin 1-2 ja 3-6 sekä niiden aikana opetettaviin oppiaineisiin (luvut 13 ja 14) hyväksyttiin 2.3.2016. Kaupunkikohtaiset tarkennukset vuosiluokkakokonaisuuksiin 7-9 sekä niiden aikana opetettaviin oppiaineisiin (luku 15) hyväksyttiin 13.4.2016. Koulukohtaiset opetussuunnitelman tarkennukset hyväksyttiin kolmessa eri kokouksessa: 26.5.2016, 8.6.2016 ja 24.8.2016

 

Valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa ja Turun kaupungin opetussuunnitelmassa on määritelty, mitä seikkoja koulujen tulee kuvata omissa opetussuunnitelmatarkennuksissaan. Koulukohtainen tarkennus kirjoitetaan opetussuunnitelmassa asianomaiseen kohtaan siten, että koulukohtainen osuus alkaa koulun logolla ja teksti erottuu selkeästi perustetekstistä ja kuntakohtaisesta tekstistä eri värillä tai omalla kehyksellään.

 

Koulut tarkentavat parhaillaan vuosina 2017, 2018 ja 2019 voimaan tulevia koulukohtaisia opetussuunnitelmia. Työn edistyessä on käynyt ilmi, että on syytä muuttaa ja täydentää myös kuntakohtaista opetussuunnitelmaa joiltakin osin.

 

Muutokset ja lisäykset kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan

 

1.Turun kuntakohtaisesta opetussuunnitelmasta tulisi muuttaa ohje, joka koskee valinnaisten tuntien ja valinnaisten aineiden kuvaustapaa. Koulun opetussuunnitelmassa kuvataan sellaiset koulun käytännöt ja toimintatavat, jotka eivät vaihdu vuosittain. Koulukohtainen tarkennus voidaan kuvata opetussuunnitelman sijasta myös koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Näin tehdään, kun kuvattava asia on muuttuva ja siitä päätetään vuosittain.

 

Liite 1                                  Turun kuntakohtaisen opetussuunnitelman muutos, joka koskee valinnaisten tuntien ja valinnaisten aineiden kuvaamista

 

2.Turun kuntakohtaisen opetussuunnitelman toinen muutosehdotus koskee koulukohtaisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista. Kun perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaiset tarkennukset lukuihin 1-12 hyväksyttiin Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 27.1.2016, ei ollut selkeää tietoa yhdenvertaisuuslain (2015) ja tasa-arvolain (2015) velvoitteista suhteessa koulujen opetussuunnitelmiin.

 

Yhdenvertaisuus tarkoittaa samanarvoisuutta eri ihmisryhmien välillä. Yhdenvertaisuuslaki 8-9 § (2015) kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintää on välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi häirintä, kohtuullisten mukautusten epääminen sekä ohje tai käsky syrjiä. Syrjintää ei kuitenkaan ole positiivinen erityiskohtelu, jonka tavoitteena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen. Tasa-arvolakiin (2015) sisältyy naisten ja miesten välinen tasa-arvo sekä sukupuolen moninaisuudesta johtuvan syrjinnän poistaminen.

 

Jokaisen koulun on laadittava 1.1.2017 mennessä molempiin yllämainittuihin lakeihin liittyvä koulun yhdenvertaisuustilanteen kartoitukseen perustuva yhdenvertaisuussuunnitelma. Kuntakohtaisen opetussuunnitelman täydennysluonnoksessa (liite 2) kuvataan suunnitelmien yhdistäminen ja koulukohtainen prosessi suunnitelman laatimiseksi. Tasa-arvon käsite sisältyy yhdenvertaisuuteen. Tämän vuoksi yhdistettyä suunnitelmaa kutsutaan yhdenvertaisuussuunnitelmaksi.

 

Liite 2                                  Turun kuntakohtaiseen opetussuunnitelman muutosehdotus, joka koskee yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista

 

3.Lisäksi on valmistunut Turun perusopetuksen opetussuunnitelmaan kaksi lisäysehdotusta:

 

Liite 3                                  Perusopetusta täydentävän oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja oppilaan oppimisen arviointi

 

4.Äidinkieli ja kirjallisuus –oppiaineen oppimäärä Viittomakieli ja kirjallisuus on vuosiluokkaistettu luokkien 7-9 osalta. Vuosiluokkien 1-2 ja 3-6 vastaavat ainekohtaiset osiot hyväksyttiin Varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston kokouksessa 24.8.

Liite 4                                  Vuosiluokkaistettu opetussuunnitelman luku 15.4.1 Viittomakieli ja kirjallisuus 7 – 9 lk.

 

 

Muutokset ja lisäykset koulukohtaisiin opetussuunnitelmiin

Koulukohtaisten opetussuunnitelmien muutosehdotukset:

 

5.Vähä-Heikkilän koulu haluaa tarkentaa koulukohtaisen opetussuunnitelman oppimisen arviointia koskevaa lukua, josta on aiemmin päätetty 26.5.2016.

 

Liite 5                                  Vähä-Heikkilän koulun opetussuunnitelman luku 6.4.1, oppimisen aikainen arviointi lukuvuoden aikana

 

 

6.Luostarivuoren koulu on tarkentanut opetussuunnitelmaansa 7. luokan katsomusaineiden osalta ja täydentänyt sitä liikunnan painotetun opetuksen osalta (vuosiluokat 7-9):

 

Kaikkien katsomusaineiden 7. luokan tavoitteet ja sisällöt ovat luettavissa Turun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmista http://blog.edu.turku.fi/ops2016/hyvaksytyt/paikalliset-suunnitelmat/ tiedostosta ”Luku 15 _7-9lk_hyväksytty 13042016 Word”: evankelisluterilainen uskonto s. 236, ortodoksinen uskonto s. 241, katolinen uskonto s. 247, islam s. 254, elämänkatsomustieto s. 264. Näiden tavoitteiden ja sisältöjen opettaminen eri katsomusaineita edustaville oppilaille yhteisesti, silloin kuin tavoitteet ja sisällöt ovat kaikille samat, sisältyy Luostarivuoren koulun opetussuunnitelmaluonnokseen. Asiaa esittelee kokouksessa opettaja Ville Kouki.

 

Liite 6                                  Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, katsomusaineiden opettaminen yhdessä 7. luokalla

 

Liite 7                                  Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, painotettu liikunta vuosiluokilla 7 – 9

 

Kaikki yllä mainitut opetussuunnitelmaehdotukset löytyvät tällä hetkellä linkistä http://blog.edu.turku.fi/ops2016/luonnokset/. Sivustosta löytyy muutakin tietoa, joka liittyy opetussuunnitelmiin ja opetussuunnitelmatyöhön: http://blog.edu.turku.fi/ops2016/

 

Opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen vuosiluokilla 1-6 kokonaisuudessaan ja vuosiluokilla 7-9 lukujen 1-12 osalta. Vuosiluokilla 7-9 uusi tuntijako ja uudet oppiainesisällöt otetaan käyttöön portaittain 1.8.2017 alkaen. Kaikki luokka-asteet ovat siirtyneet noudattamaan opetussuunnitelmaa kokonaisuudessaan 1.8.2019.

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto hyväksyy seuraavat ehdotetut kunta- ja koulukohtaiset opetussuunnitelmamuutokset ja opetussuunnitelman osat liitteissä kuvatun mukaisesti:

1.Valinnaisten tuntien ja valinnaisten aineiden kuvaaminen koulun opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa (Liite 1)

2.Yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista koskeva ohjeistus kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa (Liite 2)

3.Perusopetusta täydentävän oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja oppilaan oppimisen arviointi (Liite 3)

4.Opetussuunnitelman luku 15.4.1, vuosiluokkaistettu viittomakieli ja kirjallisuus vuosiluokilla 7 – 9 (Liite 4)

5.Vähä-Heikkilän koulu muutosehdotus lukuun 6.4.1 (Liite 5)

6.Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, yhteinen katsomusaine 7. vuosiluokalla (Liite 6)

7.Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, painotettu liikunta vuosiluokilla 7 – 9 (liite 7)

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto hyväksyi seuraavat ehdotetut kunta- ja koulukohtaiset opetussuunnitelmamuutokset ja opetussuunnitelman osat liitteissä kuvatun mukaisesti:

1.     Valinnaisten aineiden kuvaaminen koulun opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa (Liite 8).

Liitteen 1 tekstiosan yläviitteessä 4 olevat toisen lauseen kaksi viimeistä sanaa ”tai lukuvuosisuunnitelmassa” poistetaan esityksestä. Sen sijaan tämän kohdan esityksen yläviite nro 6:n kaksi viimeistä sanaa on ”tai lukuvuosisuunnitelmassa”.

2.     Yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista koskeva ohjeistus kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa (Liite 9)

3.     Perusopetusta täydentävän oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja oppilaan oppimisen arviointi (Liite 10)

4.     Opetussuunnitelman luku 15.4.1, vuosiluokkaistettu viittomakieli ja kirjallisuus vuosiluokilla 7 – 9 (Liite 11)

5.     Vähä-Heikkilän koulu muutosehdotus lukuun 6.4.1 (Liite 12)

6.     Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, katsomusaineiden opettaminen yhteisessä opetusryhmässä 7. vuosiluokalla (Liite 13)

7.     Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, painotettu liikunta vuosiluokilla 7 – 9 (liite 14)

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli koordinaattori Tuija Vänni.

Lisäksi asiaa oli kohdan 6. osalta esittelemässä luokanopettaja Ville Kouki.

Jakelu

tiedAitasalo Eva
tiedAlho Anne
tiedArponen Vesa
tiedAutio Mia
tiedEkqvist Niina
tiedErkkilä Johanna
tiedGrönroos Sari
tiedHimanen Timo
tiedHirvola Sanna
tiedHolmén Aino
tiedHyssälä Antti
tiedIsolauri Hannu
tiedJalo Maarit
tiedJokinen Arto
tiedJärvinen Johanna
tiedKaljonen Ilkka
tiedKapanen Konsta
tiedKarlsson Christer
tiedKauppila Jorma
tiedKirkkola Minna
tiedKluuskeri Sami
tiedKurtén Elise
tiedLaakio Hanna
tiedLaakso Markku
tiedLaine Jukka
tiedLampi Nana
tiedLatva Jyrki
tiedLehtinen Timo
tiedLindfors Johanna
tiedLittunen Henri
tiedLiukkala Riitta-Maija
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedMäenpää Juha
tiedNikkola Mikko
tiedNormasto Ari
tiedNousiainen Tuomas
tiedPaappa Tiina
tiedPalmunen Matti
tiedPerjopuro Anne
tiedPätäri Taru
tiedRantanen Marko
tiedRusi Ari
tiedRötkönen Erkki
tiedSalo Jarmo
tiedSavikko Kirsti
tiedTanzi-Albi Anu
tiedTiusanen Merja
tiedTulla Annamari
tiedUlfstedt Marianne
tiedViipuri Mervi
tiedWulff Nicke
tiedVälimäki Jyrki
tiedVänni Tuija


Liitteet:

Kasosvpj § 40
Liite 1:Valinnaisten tuntien ja valinnaisten aineiden kuvaaminen koulun opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa
Liite 2:Yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista koskeva ohjeistus kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa
Liite 3:Perusopetusta täydentävän oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja oppilaan oppimisen arviointi
Liite 4:Opetussuunnitelman luku 15.4.1, vuosiluokkaistettu viittomakieli ja kirjallisuus vuosiluokilla 7 - 9
Liite 5:Vähä-Heikkilän koulu muutosehdotus lukuun 6.4.1
Liite 6:Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, yhteinen katsomusaine 7. vuosiluokalla
Liite 7:Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, painotettu liikunta vuosi-luokilla 7 - 9
Liite 8:Valinnaisten tuntien ja valinnaisten aineiden kuvaaminen koulun opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa
Liite 9:Yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista koskeva ohjeistus kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa
Liite 10:Perusopetusta täydentävän oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja oppilaan oppimisen arviointi
Liite 11:Opetussuunnitelman luku 15.4.1, vuosiluokkaistettu viittomakieli ja kirjallisuus vuosiluokilla 7-8
Liite 12:Vähä-Heikkilän koulu muutosehdotus lukuun 6.4.1
Liite 13:Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, yhteinen katsomusaine 7. vuosiluokalla
Liite 14:Luostarivuoren koulun opetussuunnitelma, painotettu liikunta vuosiluokilla 7-9