Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto627.01.20166

681-2016 (5120)

Kuntakohtaisen esiopetussuunnitelman hyväksyminen 1.8.2016 lukien

Tiivistelmä:

Opetushallitus päätti Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteista 22.12.2014 (http://www.oph.fi/download/163781_esiopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf). Päätös edellytti esiopetuksen järjestäjiltä paikallisen opetussuunnitelman muuttamista Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaiseksi. Uudet paikalliset esiopetussuunnitelmat tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.8.2016.

Kasosvpj § 6

Palvelupäällikkö Ulla Soukainen ja palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 5.1.2016:

 

Esiopetuksen opetussuunnitelman päivitystyö on tehty samanaikaisesti perusopetuksen opetussuunnitelman kanssa OppivaOPS2016-hankkeessa. Näin on suunnitelmatasolla rakennettu yhtenäistä oppimisen polkua lapselle esiopetuksesta perusopetukseen. Oppiva OPS -hankkeen valmennuspäiviin osallistui 12 esiopettajaa yhdessä perusopetuksen rehtorien ja opettajien kanssa. Näistä kolme oli yksityisten palvelutuottajien opettajia ja yksi kunnallisen ruotsinkielisen toiminnan opettaja. Hankkeessa toteutettujen valmennuspäivien pohdinnat siirrettiin esiopetuksen alueellisiin ryhmiin ja sieltä yksiköihin, joissa teemoja työstettiin esiopetussuunnitelmaa silmällä pitäen. Varhaiserityiskasvatuksen opettajat olivat omalta osaltaan pohtimassa luvun 5 (Lapsen kasvun ja oppimisen tuki) paikallisesti painotettavia asioita. Huoltajat osallistuivat opetussuunnitelmatyöhön vastaamalla ennalta sovittuihin kysymyksiin vanhempainilloissa. Heillä oli myös mahdollisuus kertoa lapsensa esiopetusvuodesta tarinoita – samoin kuin esiopettajillakin. Lapset osallistuivat opetussuunnitelmatyöhön arvioimalla oppimisympäristöään ja haastattelujen avulla.

 

Esiopetuspäivitysprosessi pyrittiin tekemään mahdollisimman näkyväksi. Asiasta järjestettiin erilaisia tiedotustilaisuuksia, käytössä on ollut blogisivusto (http://blog.edu.turku.fi/ops2016esiopetus/) sekä eri tilanteissa koottua aineistoa on ollut mahdollisuus kommentoida OneNote-pohjalla. Esiopetuksesta tehtiin myös lyhyt videointi Turun Ammattikorkeakoulun opiskelijatyönä. Videota näytettiin esiopetuksen vanhempainillassa syksyllä 2015. Turun esiopetussuunnitelman ensimmäisen luonnoksen kommentointi tapahtui www.turku.fi –sivujen välityksellä lokakuussa 2015. Saatujen kommenttien pohjalta tehdyt muutokset käsiteltiin esiopetuksen ohjausryhmässä. Esiopetuksen suunnitelmaluonnos esiteltiin jaostoseminaarissa 18.11.2015.

 

Turun esiopetussuunnitelma 2016 on kaupungin tasolla kirjoitettu kattavasti siten, ettei yksikkötasolla tehdä erikseen yksikön esiopetussuunnitelmia. Yksikkötasolla kuvataan vain yksikkökohtainen oppilashuolto (liite 11 Turun esiopetussuunnitelmassa). Muu kaupungin esiopetussuunnitelmassa kuvattu yksikkökohtainen tarkennus toteutuu esiopetusryhmien (varhaiskasvatus- ja) esiopetussuunnitelmassa. Ryhmien suunnitelmat hyväksyy toimintakausittain aluepäällikkö yksikköjohtajan esittelystä. Myös kaupunkitason esiopetuksen toimintasuunnitelma (vuosikello) tarkennetaan ryhmän varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmassa (Liite 1Toimintasuunnitelma 2015 – 2016).

 

Turun esiopetussuunnitelma 2016 on esiopetusta ohjaava asiakirja, jossa toiminnallisuus ja lasten osallisuus korostuvat. Vaikka esiopetus on lapsille kouluun valmistautumisen aikaa, se on itsessään tärkeä vuosi heidän elämässään ja luonnollinen jatkumo varhaiskasvatukselle. Toiminnallisuudella ja leikinomaisuudella säilytetään lasten motivaatio uuden oppimiseen. Esiopetus toiminnassa huomioidaan lasten kiinnostuksen kohteet ja tuetaan heidän luontaista uteliaisuuttaan. Lasten sosiaalisia taitoja kehitetään pienryhmätoiminnassa, jolloin lapsen itsetunnolla on hyvät mahdollisuudet kehittyä. Toiminnallisuus tarkoittaa myös sitä, että lasten luontaiseen liikkumisen tarpeeseen vastataan eri oppimistilanteissa ja eri menetelmin.

 

Oheismateriaali 1               Kasvan ja kehityn koululaiseksi Turussa –

Turun kaupungin esiopetussuunnitelma

 

Liite 1                                  Turun kaupungin esiopetuksen toimintasuunnitelma 2015 – 2016

 

Liite 2                                  Opetushallituksen kirje 22.12.2014, esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014

 

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä Turun kaupungin esiopetussuunnitelman käyttöön otettavaksi 1.8.2016 alkaen.

 

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päätti hyväksyä Turun kaupungin esiopetussuunnitelman käyttöön otettavaksi 1.8.2016.

Oheismateriaalin 1 kappaleessa 4.3 Opetuksen yhteiset tavoitteet ja oppimiskokonaisuudet kohdassa Katsomuskasvatuksen tavoitteet lause: "Omaan uskontoon tutustuminen tapahtuu luontevasti uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumalla" muutetaan esitetyllä lisäyksellä muotoon: "Omaan uskontoon sekä muihin lapsiryhmässä läsnä oleviin uskontoihin ja katsomuksiin tutustuminen tapahtuu luontaisesti myös uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumalla".

Päätös tehtiin yksimielisesti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedJokila Anita
tiedKanerva Taina
tiedKillström Virpi
tiedKilpinen Antero
tiedKivikorpi Maarit
tiedKonttinen Päivikki
tiedKorhonen Tuire
tiedKulmala Maarit
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLahdelma Tuula
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedMiettinen Sinikka
tiedMikola Johanna
tiedNikkilä Leena
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedNyström Mervi
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRaitanen Jaana
tiedRantala Taina
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedSihvo-Viemerö Sinikka
tiedTakala Tuija
tiedUhmavaara Tuija
tiedValdolin Päivi
tiedVesanen Merja
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVuorela Anja
tiedVänni Tuija


Liitteet:

Kasosvpj § 6
Liite 1:Turun kaupungin esiopetuksen toimintasuunnitelma 2015-2016
Liite 2:Opetushallitutuksen kirje 22.12.2014, esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014